Skriv ut  

Swesim tar över Linjeflygs Fokkersimulator

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 januari 2012
I slutet av förra året tog Swesim över Linjeflygs tidigare Fokker 28-simulator. Under vintern ska den flyttas till föreningens lokaler i Stockholm och på sikt öppnas för allmänheten.

F28 Simulator
Klicka för större bild

Swesim är en ideell organisation som i nuläget driver tre flygsimulatorer, J 35 Draken, J 37 Viggen och en Boeing 737 och alla tre är tillgängliga för simulatorflygningar. Det senaste tillskottet är en Fokker 28-simulator som en gång tillhörde Linjeflyg.

– Vi är givetvis oerhört tacksamma och ärade att få möjligheten att ta över en riktig klassiker i flygsimulatorkretsar, säger Daniel Mattsson, ordförande i Swesim.

                      Fokker F-28-simulatorn köptes från början in av Linjeflyg och var då placerad på Bromma flygplats tillsammans med andra simulatorer. När flygskolan flyttade till Arlanda följde simulatorn med och sedan dess har den använts för utbildning av trafikpiloter.
Linjeflyg
Linjeflyg Fokker 28

                      När SAS slutade flyga Fokker F-28 kom simulatorn att användas främst för MCC-utbildningar, Multi Crew Cooperation. Simulatorn användes för just en sådan kurs så sent som i juni i år och är i toppskick. I nuläget står den på Arlanda hos Oxford Aviation Academy, tidigare SAS Flight Academy.

                      Det är ännu inte klart när simulatorn kan flyttas till Swesims lokaler i Årsta utanför Stockholm. När det väl blir gjort ska den driftsättas i ett skick så nära original som möjligt och på längre sikt är målet att även driva den plattform som får simulatorn att röra sig.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

F28 nummer 2
Skrivet av Daniel, 2012-01-12 00:17:40
Den andra Fokker 28-simulatorn, som var av en modernare typ än den som Swesim nu fått ta över, såldes vidare.
Anmäl inlägget
F28
Skrivet av Flygmuseet, 2012-01-11 13:40:17
Medan Linjeflyg flög fanns det två men det kan hända att den ena togs bort som F28 sim säger. (Verkar ju logiskt om den inte fanns där 2000)... Hur som helst pratar Arlanda Flygmuseum om en F28 simulator. Kan det möjligen vara nr 2 som legat i förvar?
Anmäl inlägget
F28 sim
Skrivet av Sim, 2012-01-11 13:32:57
Jag gjorde min MCC i F28 i början av 2000 och då fanns det bara en F-28 Simulator hos SASFA, så den måste ha försvunnit för ett bra tag sedan. Gissningsvis ganska snabbt efter att SAS slutade flyga just F-28.
Anmäl inlägget
Simsim
Skrivet av Två F28 simulatorer, 2012-01-11 12:10:17
Linjeflyg hade två st Fokker F28 full motion simulatorer har jag för mig. Båda placerade på Flight Academy. Artikel är skriven som om det bara fanns en. var är nr 2 (eller nr 1) hur man nu vill se det?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn