Skriv ut  

Två spanska flygbolag tar sikte på Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 oktober 2012
Flygtrafiken mellan Spanien och Sverige ökar i vår. Spanska Vueling börjar flyga på Göteborg medan ett helt nytt flygbolag, baserat i Spanien och med svenskar i ledningen startar trafik på Stockholm och Göteborg.

Vueling
Vueling Airbus A320

Spanska lågprisbolaget Vueling, med bas i Barcelona och Iberia som ägare, gör i vår en offensiv mot de skandinaviska länderna. I nuläget flyger Vueling från Barcelona till Stockholm, Köpenhamn och Ålborg och Stavanger men när sommarprogrammet startar i början av april, blir det till ytterligare fyra nordiska destinationer: Göteborg, Helsingfors, Oslo och Bergen. Över huvud taget gör Vueling en storsatsning i vår och öppnar sammanlagt 28 nya rutter från Barcelona. Det skapar ett linjenät med närmare 100 destinationer i Europa och norra Afrika.

Trafiken till Göteborg flygs tre gånger i veckan, tisdag, torsdag och söndag. Där möter Vueling Norwegian som konkurrent, också de med tre avgångar i veckan medan SAS inte har någon direkttrafik mellan de två städerna. Stockholm, som idag har upp till 11 avgångar i veckan med Vueling till Barcelona, får nästa sommar två dagliga avgångar, sju dagar i veckan.
                     
Den kraftiga expansionen innebär att bolagets flotta med ett sextiotal Airbus A320 och A319 utökas med i första hand nio nya flygplan.

Men det är inte bara Vueling som ser en möjlig marknad i Sverige. En grupp svenska affärsmän har startat ett flygbolag med bas i Spanien och med planer på att flyga linjer från Stockholm och Göteborg till Malaga och Palma på Mallorca. Bolaget är döpt till Spanjet och enligt planerna blir det trafik under högsäsongen, juni till september nästa år. Flygningarna ska utföras av det spanska charterflygbolaget Alba Star med Boeing 737-400.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vueling?
Skrivet av iknow, 2012-10-21 15:19:30
Får önska vueling lycka till.. ger dom 1 år sen är dom borta från dom rutterna.. framtiden för spansk-baserade bolag ser inte ljus ut, speciellt inte för iberia!
Anmäl inlägget
affärsmännen
Skrivet av Z, 2012-10-20 17:20:10
svenska affärsmännen själva blir ju förvirrade av denna artikel.
Anmäl inlägget
Vueling
Skrivet av Bullshit, 2012-10-19 19:03:42
Att jämföra Vueling som är ett av Europas största flygbolag med det här andra konstiga är dumt. Vueling är etablerat... De har dessutom flugit ett tag på Sverige nu.
Anmäl inlägget
Spanjet
Skrivet av Kalle, 2012-10-19 11:31:05
Vilka är affärsmännen?
Anmäl inlägget
Resebyrå
Skrivet av A, 2012-10-19 09:04:51
Kan ni lära er skillnaden på ett flygbolag och en resebyrå.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev