Skriv ut  

Försäljningen av Ängelholms flygplats olaglig

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 maj 2013
Tio kommuner i Skåne köpte Ängelholms flygplats av Swedavia och sålde den omedelbart vidare till byggföretaget Peab. Men dolt i köpeskillingen fanns ett ekonomiskt stöd på 15 miljoner till byggföretaget. Olagligt, slår kammarrätten fast.

Ängelholm var en av de många flygplatser som Swedavia släppte ansvaret för. För att säkra flygplatsen och flygtrafiken köpte Region Skåne och sju kommuner i Skåne flygplatsen den 1 april 2011. Prislappen var 40 miljoner kronor. Men ambitionen var inte att behålla och driva flygplatsen i offentlig regi. Direkt efter köpet såldes den vidare till byggföretaget Peab för exakt samma summa.
           
Men det var en affär som väckte frågor. Stiftelsen Den Nya Välfärden, som tagit som uppgift att granska tvivelaktiga offentliga affärer, slog larm. Den snabba försäljningen gjorde att ingen annan köpare fick chans att lämna bud på flygplatsen. Dessutom fanns inga underlag som visade hur man kommit fram till prislappen 40 miljoner kronor. Det visade sig också att i köpeskillingen på 40 miljoner ingick ett kontantstöd till Peab på 15 miljoner. Den egentliga prislappen för flygplatsen var alltså 25 miljoner. Att kommuner på det sättet ger ett riktat stöd till ett företag är olagligt och hela affären anmäldes till förvaltningsrätten.
           
Förvaltningsrätten ansåg inte att det fanns några fel och godkände affären. Då överklagades det hela till Kammarrätten som nu kommit till ett helat annat beslut: Affären är olaglig eftersom byggföretaget Peab fick ett stöd av kommunerna.

– Olagliga kommunala affärer kostar skattebetalarna enorma summor och konkurrensen mellan företagen snedvrids dessutom, säger Micha Velasco, företagsombudsman på Den Nya Välfärden i en intervju med Upphandling24.
           
Vad som nu sker med ägarförhållandet kring Ängelholms flugplats är oklart.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gnäll lite!
Skrivet av Henke, 2013-05-21 16:49:19
Men va fasiken, ska vi inte klaga lite på Swedavia?! Det brukar ju gnällas på Swedavia och LFV i tid och otid!
Anmäl inlägget
Hur mycke mygel tål svenska folket?
Skrivet av Pet Petson, 2013-05-21 15:37:33
Är det inte dax att ta bort Förvaltningsrätten, det verkar vara folk med okunskapå som sitter där,det är inte försata gången de får smäll på fingrarna.
Även de ansvariga i komunerna borde lämna sin uppdrag eftrersom de inte jobbar för kommun invånarna.
Anmäl inlägget
Landningsavgift Ängelholm
Skrivet av Jan-Eric Persson, 2013-05-21 10:11:51
Haller fullständigt med. Varför 500:- inkl. moms
när Swedavias flygplatser bara tar 250:- + moms och övriga kommunala och privatägda flygplatser ligger pa mellan 150 - 300:- + moms.
Tydligen vill Ängelholm inte ha nagot allmänflyg. /jep
Anmäl inlägget
Landningsavgift
Skrivet av Trötter, 2013-05-20 20:05:56
Då borde landningsavgifterna också ifrågasättas som ändrades efter ägarbytet. Märkligt nog ökade avgifterna markant sen ägarskiftet för allmänflyget och affärsflyget.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev