Skriv ut  

KLM: Ta tåget i Europa

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 juli 2019
Tåg istället för flyg. I alla fall ibland. Det budskapet kommer något överraskande från KLM som nu uppmanar alla flygbolag att samarbeta i miljöfrågor. Det är en överlevnadsfråga för flygbranschen.

KLM har i dagarna dragit igång firande av det faktum att det är 100 år sedan flygbolaget bildades, ett firande som ska kulminera i oktober när födelsedagen inträffar. Det gör ”Den flygande holländaren” till en av de verkliga överlevarna i en bransch där konkurrensen hårdnat allt mer. Det var också en del av temat när koncernchefen Pieter Elbers la fram ett öppet brev till världens samlade flygbransch och flygbolag: 
– Låt oss flyga ansvarfullt.
Kärnan i budskapet var att konkurrensen flygbolagen emellan inte ska gå ut över det växande arbetet på att göra flygandet allt mer klimatneutralt. Det är den enda vägen som flygbolagen kan gå med tanke på de miljödiskussioner som idag förs. I det läget gäller det att vara proaktiv och visa på de tekniska landvinningar som görs, både i luften och på marken runt flygplatserna. Med egen initiativkraft minskar också möjligheterna att politiker och beslutsfattare att lägga fram nya lagförslag om skatter och avgifter. 

KLM-chefen manade världens flygpassagerare att tänka efter en och två gånger inför nästa flygresa: Är det nödvändigt att möta personligen? Går det att klimatkompensera flygningen? Kan vi rent av, på kortare sträckor, ta tåget istället?

– Jag säger inte att vi ska sluta flyga. Vi ska göra det mer ansvarsfullt, var budskapet.

KLM har sedan många år ett pågående klimatarbete som bland annat innebär att flygningarna, när det är möjligt, tankas med biobränsle, bland annat på den dagliga rotationen mellan Amsterdam och Los Angeles. I övrigt sker det med Alltifrån hållbara måltider och flygplanstvätt till investering i biojetbränsle och återplantering av regnskog ingår i hållbarhetsarbetet. Det har i sin tur gjort att KLM/Air France i fjorton år rankats som bland de bästa flygbolagen i världen när det gäller hållbarhet.Även en del av flygningarna på Sverige, till Växjö har gjorts med biobränsle och KLM deltar även i ett forskningsprojekt i Sverige med ambitionen att skapa produktion av grönt bränsle i Sverige med råvara från de svenska skogarna.

Miljöarbetet inom KLM har sedan 2011 reducerat CO2-utsläppen för både KLM och samarbetspartners Air France med 17 procent. De kunskaper som det arbetet byggt upp inom projektet CO2 Zero ställer Pieter Elbers till förfogande för alla flygbolag som vill följa i KLM’s fotspår. Det är ett informationsutbyte likt det som dagligen sker när det gäller säkerhetsfrågor och KLM-chefen menar att det också bör gälla miljöfrågor och miljöteknik.
– Vi konkurrerar aldrig när det gäller säkerhet och det bör vi inte göra när det gäller hållbarhet heller.

KLM lanserar nu en kampanj där just ”Fly Responsibly är det bärande temat. Den ska rulla i olika media och ombord på flygbolagets flygplan.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Rätt
Skrivet av Skyvandrare, 2019-07-02 20:10:18
KLM gör rätt!

Man kan se det som greenwashing eller faktiska ambitioner. Det är väl både och.

Hur som helst kommer inte flyget få frikort från miljöomställningen och det hjälper inte att vi flygande tycker att det är synd om oss. Alla borde ta efter och lobba för subventionerad hjälp med bränsle/teknikomställning.
Anmäl inlägget
Sorgligt.
Skrivet av Puckelbro, 2019-07-02 15:48:05
Det är ju direkt tragiskt att politisk taktik får ett sånt inflytande. Vänsterns "om du inte ger mig makt går jorden under" retorik borde tas för vad det verkligen är. En taktik för att tillskansa sig makt och förmåner. Klimatfrågor bör återföras till naturvetare istället för att som idag drivas av samhällsvetare, journalister och politiker.
Anmäl inlägget
Insiktsfullt Kent
Skrivet av Bertil, 2019-07-02 15:08:34
Du gör precis som du vill Kent, härligt! Tack för att du delar med dig så vi andra inte behöver oroa oss!
Anmäl inlägget
.
Skrivet av yeah, 2019-07-02 13:42:29
Greenwashing much?
Anmäl inlägget
Pladder
Skrivet av Kent, 2019-07-02 08:27:55
KLM, politiker eller andra idioter ska absolut inte lägga sig i om jag ska flyga eller köra bil.Jag kommer fortsätta flyga så mycket jag vill
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn