Skriv ut  

Inte bara negativa passagerarsiffror i sommar

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 oktober 2019
Inrikestrafiken fortsätter att minska i stort. Men på 13 av landets flygplatser ökade antalet passagerare jämfört med samma period förra året.

Inrikestrafiken rasar. Det har varit de genomgående rapporterna för hur flygtrafiken i Sverige utvecklar sig. Nu har Transportstyrelsen sammanställt siffrorna för det tredje kvartalet i år, alltså juli, augusti och september och fortsatt är det nedåt för i första hand det svenska inrikesflyget. Sammantaget minskade antalet passagerare på de svenska flygplatserna, alltså samtliga de 38 som har kommersiell trafik, Swedavia och de regionala sammanräknade, med 2,5 procent. 
Minskningen motsvarar 282 000 färre passagerare jämfört med samma period 2018. Inrikestrafiken minskade med närmare 9 procent. För utrikestrafiken var minskningen 1,3 procent.

– Vi har sett en minskning av flygtrafiken ett tag nu och den fortsätter även detta kvartal. Det finns flera orsaker till att färre flyger inrikes, exempelvis att en ökad klimatmedvetenhet gör att konkurrerande färdmedel som tåg får ett ökat resande. Minskat flygresande är också ett tecken på en stagnation i ekonomin, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

Men det finns också ljuspunkter: På 13 av de 38 trafikflygplatserna var antalet passagerare fler än under samma kvartal 2018. Den största relativa passagerarökningen hade Arvidsjaur och Gällivare flygplats. De stora ökningarna beror på att dessa båda flygplatser drabbades extra hårt av flygbolaget Next Jets konkurs 2018. 

Ökningen kan också ses som ett tecken på att när flygtrafiken efter kortare eller längre uppehåll återkom till flygplatsen, då återvände också passagerarna. Det gäller särskilt flygplatserna i Norrland där flyget är en förutsättning för att kunna resa till i första hand Stockholm.

En analys av siffrorna från de flygplatser som minskat mest, visar att det i första hand beror på att de flygbolag som opererat på flygplatsen lagt ner trafiken eller minskat antalet frekvenser. I det fallen är det alltså bristen på flygtrafik som står bakom minskningen.


De fem flygplatser där antalet passagerare ökade mest:
Arvidsjaur: + 642 procent
Gällivare: + 588 procent
Kristianstad. + 96 procent
Hemavan: + 38 procent
Kramfors: + 36 procent

De fem flygplatser där antalet passagerare minskat mest:
Mora: - 76 procent
Karlstad: - 50 procent
Skellefteå: - 37 procent
Jönköping: - 32 procent
Borlänge: - 27 procentKommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn