Skriv ut  

Pilot avstängd efter cockpitfoto

Notiser, Redaktionen, den 14 november 2019
En pilot från från det kinesiska flygbolaget Air Guilin är avstängd på livstid efter att en bild på en passagerare i cockpit spridits på sociala medier.

Ett foto på en kvinna som sitter i vänsterstol i cockpit har spridits på sociala medier. Bilden visar hur kvinnan poserar omgiven av lyxmat och med fingrarna i ett v-tecken och texten lyder "Thanks to the captain. So happy". Fotot togs i januari på en flight mellan Guilin och Yangzhou, men blev viralt på bloggsajten Weibo denna vecka.

Air Guilin anser att piloten har brutit mot bolagets säkerhetsregler, trots att det inte är klart om flygplanet befann sig i luften eller inte. Civil Aviation Administration of China tillåter inte besökare i cockpit utan att ett speciellt tillstånd har utfärdats. 

Övrig personal som var inblandade i händelsen är avstängda på obestämd tid medan utredningen pågår.

Förra året blev en kinesisk pilot vid Donghai Airlines avstängd i sex månader efter att han låtit sin fru komma in i cockpit.

Efter 9/11 har de flesta flygbolagen förbjudit besök i cockpit, men några välkomnar fortfarande passagerare före och efter flight. British Airways har utrustat sina piloter med en särskild app som piloterna kan använda för att ta foton av besökarna, dock endast på marken. Appen skickar bilden automatiskt till resenären med grafik som visar information om flygplan och rutt från flygningen.
 
Källa: BBC Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn