Skriv ut  

Anko Van Der Werff ny VD för SAS

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 april 2021
Från Avianca till SAS. Holländaren Anko Van der Werff tar över efter Rickard Gustafson och blir ny VD och koncernchef.

Styrelsens ordförande, Carsten Dilling skriver i ett pressmeddelande:
”I den omfattande och omsorgsfulla rekryteringsprocessen har det varit glädjande att kunna konstatera hur många begåvade kandidater från den globala flygindustrin som attraherats av SAS starka varumärke – något som ytterligare förstärkts av SAS ambitiösa hållbarhetsarbete.
 
Jag är därför stolt att vi idag kan berätta att vi utser Anko Van der Werff som ny VD för SAS AB. Anko har tydligt visat att han är det starkaste komplementet till det redan högt kvalificerade och högpresterande ledningsteamet. Van der Werff har djup och bred kunskap om flygindustrin och har lång erfarenhet från flera internationella flygbolag.
 
Detta kommer att vara viktigt för SAS under den oförutsägbara återhämtningsperioden efter Covid-19-pandemin. Han är redan väl bekant med Skandinavien och jag tror att han kommer att passa in väl i SAS kultur. I den situation vi nu befinner oss är det en fördel att han kan börja redan under juli. För att säkerställa en smidig och framåtriktad övergång kommer SAS kommersiella direktör Karl Sandlund vara tillförordnad VD fram till dess att Anko kan vara på plats i Stockholm. Jag vill än en gång framföra ett tack till Rickard Gustafson för det utomordentligt fina arbete han gjort för SAS, och för det utmärkta samarbetet oss emellan. Å SAS styrelses vägnar önskar jag Rickard all lycka och välgång i hans nya roll på SKF”, avslutar Dilling.
 
”Jag känner mig hedrad att ha utsatts till SAS nya VD. SAS är Skandinaviens ledande flygbolag och har ett starkt varumärke och en lång och stolt historia i flygindustrin, vilket har betytt mycket för att koppla ihop regionen, såväl inrikes som med resten av världen. Det ska bli roligt att få återvända till Skandinavien. Jag har många fina minnen härifrån, dels rent professionellt men också med tanke på min familj, eftersom våra två äldsta barn är födda här. Det ska bli spännande att fortsätta den föredömliga hållbarhetsresa som SAS har startat och som jag tror är helt avgörande för omställningen av flygindustrin. Nu ser jag fram emot att få lära känna teamet och alla delar av företaget, och att få sätta igång. Utan tvekan har Covid-19 slagit hårt mot hela flygindustrin, men SAS har ett starkt fundament att bygga på. Jag är övertygade om att vi genom att samarbeta över hela företaget kommer skapa ett ännu starkare SAS”, säger Anko Van der Werff.Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS nya vd
Skrivet av thomas, 2021-04-30 13:23:39
Frågan är om någon lägger in mer pengar i SAS? det här vd valet tyder på att inte så kommer att ske, en som det verkar här på kommentarerna konkurs vd.
Wallenbergarna ser ut att vara borta i och med omplaceringen av Richard, så även Svenska staten som nu inte ger några nya löften att rädda, återstår då endast den Danska staten, och det blir dyrt, vi kan kanske ge igen för postnord fadäsen.
Anmäl inlägget
Kan bli
Skrivet av kunnig, 2021-04-30 08:09:17
den nystarten som SAS behöver, liknande då Jan Carlzon räddade bolaget på 80 talet
Anmäl inlägget
Jo, på huvudkontoret i Qatar
Skrivet av Andreas, 2021-04-29 16:35:12
Nightflight: I SAS pressmeddelande står det att han varit SVP Pricing & Revenue Management på Qatar Airways i Qatar. Det menar du inte stämmer utan att den avdelningen ligger i en städskrubb på bolagets säljkontor i Stockholm?
Anmäl inlägget
Van der Werffs Mexikobolag också i konkurs
Skrivet av Nightflight, 2021-04-29 12:58:04
Inte bara Van der Werffs Colombiabolag Avianca, men även hans tidigare flygbolag Grupo Aeromexico är satt i konkurs (rekonstruktion). Denne man har gedigen erfarenhet av flygbolagskonkurser. Ser inte bra ut för SAS.
Dessutom skodde han sig på Avianca 5 dagar före rekonstruktionsansökan med ett engångsbelopp om 3,7 miljoner US$ “as an incentive for the company’s management team to continue to provide services to Avianca.” Sedan lämnar han 1 år senare ändå innan bolaget kommit över pandemin !
Anmäl inlägget
Bra för alla
Skrivet av @Påven, 2021-04-29 12:46:31
Sämre för personalen än under Rickard Gustafson kan det inte bli.
SAS har haft alldeles för många bransch okunniga bönräknare som VD senaste många åren. Bra att styrelsen äntligen har vaknat.
Anmäl inlägget
Var inte chef för Qatar Airways
Skrivet av Nightflight, 2021-04-29 12:35:58
I pressmeddelandet från SAS står att Van der Werff varit chef för Qatar Airways Group 2010-2014. Det är inte chef för flygbolaget i Doha utan Qatar’s kontor på Östermalm som ansvarar för försäljning av flygbiljetter för svenska marknaden.
Viss skillnad, eller hur ?
Anmäl inlägget
Riktigt bra!
Skrivet av Flygare, 2021-04-29 09:59:53
Att det blev en som känner flygbranschen, och inte en random svensk bönräknare. Nu kan det trots allt vara att det finns en ljus framtid för SAS.
Anmäl inlägget
Vem utgör förutsättningen för bolagets existens
Skrivet av Entreprenör, 2021-04-29 09:34:56
När ska det gå upp för SAS anställda och dess fack att bolaget finns till för sina kunder.
Anmäl inlägget
HQ=Sthlm
Skrivet av Cph4ever, 2021-04-29 08:52:22
The Observer.....observera att huvudkontoret ligger i Sthlm/Frösundavik...
Anmäl inlägget
Bra för vem?
Skrivet av Påven, 2021-04-29 07:43:38
Han blir säkert bra för Aktiebolaget och dess ägare, hur bra det blir för de anställda är ett annat kapitel.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&VDExpert, 2021-04-29 07:07:22
Det var den bästa av den bästa kandidaterna.
Stark, rak, tydlig, agil, balanserad, transparent, gasar och bromsar samtidigt & suddar ut gränser mellan inne och ute.
Nu kommer vi att bli starkare än någonsin, och han vet vad bra service och gratis kaffe är. Detta var ett mycket bra val.
Anmäl inlägget
Samarbete
Skrivet av Capt, 2021-04-29 07:05:22
Bra man. Detta blir bra äntligen lite samarbetsvilja med hela SAS. Tidigare VDar har inte lyckats åstadkomma detta.
Anmäl inlägget
Lite konstigt...
Skrivet av ABC, 2021-04-28 19:53:04
Det känns lite konstigt att de rekryterar någon med en bakgrund från en flygbolagsgrupp som var i djup kris redan innan pandemin..
Anmäl inlägget
Stockholm
Skrivet av The Observer, 2021-04-28 19:23:07
Intressant att han hamnar i Stockholm och inte Köpenhamn!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn