Skriv ut  

BRA: Nygammal linje och satsning på elflyg

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 september 2022
Slingan rätas ut och blir en direktlinje mellan Bromma och Aarhus. Samtidigt satsar BRA på att kunna tillföra den nya eldrivna ES-30 till flottan.

BRA
BRA
 
Det var i september förra året som BRA återupptog utrikestrafiken igen i ytterligare ett steg för att komma igång efter pandemin. Då invigdes linjen till Aarhus i Danmark, en sträcka som var slingad via Göteborg. Landvetter var för övrigt den flygplats där den andra utrikeslinjen återupptogs, till Lyon. Sedan dess har också Helsingfors tillkommit i BRA’s utrikesnät.

Nu sker en justering av linjen till Aarhus som inte riktigt svarat på efterfrågan i och med att den gått via Göteborg. Istället blir det nu direkt trafik från Bromma till Aarhus.

- Det finns en lucka på marknaden idag och det är perfekt att BRA täpper till den genom att starta upp linjen nu när affärsresandet kommit igång och suget efter weekendresor är stort, säger Brian Worm, VD Aarhus Airport.

Den 7 november blir Aarhus en nonstop-linje från Bromma och får då trafik fem dagar i veckan med en ATR-72-600 och en flygtid på 1 timme och 40 minuter.
Aarhus har tidigare haft direkttrafik till Sverige. Danska Sun Air flög i många år till både Bromma och Göteborg med en Dornier 328 och SAS har haft trafik med upp till två dagliga avgångar från Arlanda. Idag är både borta vilket gör BRA till ensamt flygbolag mellan Stockholm och Aarhus.

BRA har även gått vidare i samarbetet med Heart Aerospace. Flygtorget kunde i fredags rapportera om de nya planerna från elflygplanstillverkaren i Göteborg: Den tidigare ES-19 med 19 stolar ombord uppdateras nu till en större maskin, ES-30 med 30 stolar ombord. BRA har, tillsammans med en rad andra flygbolag tecknat ett så kallat Expression of Interest för att köpa den nya maskinen. Det är en del i arbetet på att öka användningen av biobränsle samt att vara det första kommersiella flygbolag som flyger elflygplan i Sverige.

- Vi inledde vårt samarbete redan 2019. Det har idag utvecklats till en viktig del av vår strategi att nå netto-noll för vår inrikestrafik till 2030, säger BRAs VD Ulrika Matsgård.Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kortdistans
Skrivet av Ali, 2022-09-22 09:05:06
Aha, BRA satsaar på kortdistansflygplanet ES-30 som kommer att få en räckvidd på 200 km. Utan IFR-reserver som det verkar. Incheckningstiden blir längre än flygtiden.
Anmäl inlägget
Inte flyga korta sträckor!
Skrivet av Battery, 2022-09-21 07:50:06
Därför blir allt el flyg onödigt!
Anmäl inlägget
Cypern?
Skrivet av Andreas, 2022-09-21 07:16:36
Honko, vad menar du med LCA? Från Larnaca på Cypern till Visby? Med elflyg?
Anmäl inlägget
Inte säkert
Skrivet av Op, 2022-09-20 12:59:25
Bra klarar lågkonjunktur:en o en ev strejk från piloterna om förhandlingarna strandat. Redan flertalet piloter som slutat för att det inte är lönt att jobba på BRA längre. Lönerna är för låga. När kabinen tjänar mer än styrmännen gör är det inte så kul längre att jobba 7 av 8 helger
Anmäl inlägget
LCA- Visby
Skrivet av Honko, 2022-09-19 21:43:38
Finns planer att ha en vecko linje från LCA till Visby med elflyg from 2028
Anmäl inlägget
Direkt
Skrivet av Smöret, 2022-09-19 11:27:49
Till Hepp: Det handlar till stor del om personal som jobbar på Arla. Deras huvudkontor ligger i Århus och deras svenska HK i Solna.
Anmäl inlägget
Tveksamt
Skrivet av @Hepp, 2022-09-19 11:20:42
Tveksamt om Aarhus är en efterfrågad linje.
Tror utlandslinjerna behöver två avgångar per dag för att locka business-resenärerna, en på morgonen och en på eftermiddag/kväll, så man kan resa över dagen.

Hoppas BRA vågar satsa på Oslo och Köpenhamn, så Bromma blir en riktig knutpunkt!
Anmäl inlägget
Efterfrågan
Skrivet av Hepp, 2022-09-19 10:12:57
Finns det verkligen efterfrågan till Arhus från Bromma ?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev