Skriv ut  

SAS måste få fram ett flerårigt avtal med kabinpersonalen

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 september 2022
Förhandlingarna mellan SAS och piloterna krävde en strejk för att komma i mål. Nu är förhandlingarna med kabinpersonalen igång, där hänsyn också måste tas med konkursarbetet i USA.

Det tog 15 dagars strejk innan sommarens förhandlingar mellan SAS och pilotfacket var i hamn. En av de viktigaste delarna i avtalet var en flerårig fredsplikt, alltså inga strejker. Det slutade med ett avtal på 5,5 år.

I dagarna har så förhandlingarna med de fyra olika kabinfacken kommit igång och redan nu visar det sig att förväntningarna står mot varandra: De anställda vill ha högre lönenivåer medan SAS vill få ner kostnaderna.

- Nu måste ledningen ge oss en lön som vi kan leva av, säger Bjarte Stedje, ledare för Norsk Kabinförening i en intervju med dn.no som rapporterat om de nya förhandlingarna. 
Till skillnad från vanliga avtalsförhandlingar finns denna gång en utomstående kraft att ta hänsyn till: Det pågående konkursarbetet i USA inom ramen för Chapter 11. Att de blir framgångsrika är en förutsättning för att det viktiga lånet på sju miljarder ska godkännas. Och då spelar avtalens längd en viktig roll. Följaktligen är förutsättningarna att också kabinpersonalen i de tre länderna ska acceptera fredsplikt under en längre tid även om det inte är specificerat till just 5,5 år.

- Vi har varit tydliga med både piloter och kabinpersonal att vi måste ha långsiktiga och stabila avtal för att kunna möta nya investerare, säger SAS vd och koncernchef Anko van der Werff till dn.no. 

Tidsplanen för de nu inledda förhandlingarna sträcker sig en bra bit in i oktober och hittills är stämningen god. Något som dock gör de mer komplicerade än normalt är att det bara är de norska avtalen där avtalstiden löpt ut medan det i Sverige och Danmark måste förhandlas mitt i en pågående avtalsperiod. Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mer arbete
Skrivet av Tussan Admin Frösundavik, 2022-09-22 10:09:06
@Bengt, Vi kommer att arbeta 9 dagars vecka,äta vid skrivbordet och halvera lönen, Nu måste vi vara starka och samarbeta, vi har ett lån på 7 Miljarder att betala tillbaka.
Anmäl inlägget
Hur mycket sänker Frösundavik?
Skrivet av Bengt, 2022-09-21 11:39:18
Hur mycket går de anställda på Frösundavik ned i lön och hur mycket längre ska de arbeta per 7 dagarsperiod?
Anmäl inlägget
Märket
Skrivet av ESSO, 2022-09-20 12:54:16
Är det någon som tror på riktigt att Svenskt Näringsliv skulle låta SAS sätt märket i år vad gäller löptid på kollektivavtalet eller nivåer. Även om SAS anser sig vara jordens medelpunkt finns det andra aktörer i SE som har mer makt.
Anmäl inlägget
Bara att välja
Skrivet av Gro, 2022-09-20 09:23:54
Kabinpersonalen kan acceptera det de erbjuds av företaget och bara 30-40 % kommer då att bli uppsagda pga arbetsbrist om rekonstruktionen blir klar. Om dom strejkar blir det konkurs och då får 100 % av de kabinanställda söka a-kassa eller nytt jobb.
Anmäl inlägget
Vi är på god väg
Skrivet av Gullan Purser&Avtalsexpert, 2022-09-20 09:12:21
Det är tuffa förhandlingar, men vi kommer inte att gå ut i strejk.
Vi måste alla måste bidra till SAS Forward. Vi kommer förmodligen få ett hängavtal på piloterna, och fredsplikt har vi sedan länge.
Detta löser sig.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev