Nya ägare och nu ny vd. Skavsta flygplats satsar på att komma tillbaka och bli en stark regionalflygplats i Stockholmsregionen. Två-tre linjer står högt på önskelistan.
I våras sålde Vinci Airports Skavsta flygplats och lämnade över ägandet till Arlanda Stad och Nyköpings kommun. De båda äger nu 90,1 procent respektive 9,9 procent. Därmed är flygplatsen utanför Nyköping efter cirka 20 år åter i svensk ägo. Nu har även en ny vd tillsatts, Jesper Fredmark, tidigare Nordenchef för Menzies Aviation tar över och börjar på nya jobbet under januari nästa år.
– Den framtidstro som finns på flygplatsen, de nya ägarna och inte minst utvecklingen kring flygplatsen gjorde det omöjligt för mig att tacka nej. Det här är en fantastisk utmaning med möjligheter, säger Jesper Fredmark som tillsammans med styrelseordförande Kjell-Åke Westin ser fram emot att sätta Skavsta på flygplatskartan, både nationellt och internationellt.
Skavsta har varit en av de största internationella flygplatserna i landet. År 2019 passerade 2,3 miljoner passagerare terminalerna men förra året, präglat av både pandemin och det faktum att Ryanair valde att flytta över till Arlanda den 1 november, stannade passagerarantalet på 613 000. Hittills i år har drygt 400 000 passagerare rest till och från Skavsta, i huvudsak ombord på Wizz Air som i dagsläget har ett tiotal linjer till flygplatsen. Att öka de siffrorna är nu ett av de prioriterade områdena.
– Fler linjer är prio ett och det finns tre destinationer som borde vara intressanta, London, Malaga och Alicante. Historiskt sett har kabinfaktorn varit magisk på de linjerna. Det borde flygbolagen få upp ögonen för, säger Kjell-Åke Westin till Flygtorget.
Samtidigt är en del i målsättningen att komma förbi inställningen att Skavsta uteslutande är en flygplats för lågkostnadsflyget. Istället är tanken att utvecklas till att ha en tydlig roll i det nationella flygplatssystemet.
– VI ska sätta Skavsta på kartan som flygplats för det breda flygandet, fortsätter Kjell-Åke Westin.
Den nya regeringen har beslutat att stoppa satsningen på nya stambanor men det är inte säkert att det påverkar de planer som är beslutade och som kan göra att flygplatsen får en egen tågstation i framtiden när Ostlänken är klar. Visserligen ligger det åtskilliga år framåt tiden men skulle i så fall innebära en restid ner mot 40 minuter från centrala Stockholm.
– Frågan är hur situationen på Bromma och Arlanda är då, om ett antal år. Vi är också på väg att uppgradera till Cat IIIB vilket gör att vi kan få ner allt som flyger här och blir mycket mer väderoberoende.
I och med att Skavsta nu har svenska ägare gör också att försvarsmakten nu betraktar flygplatsen med andra ögon än tidigare. Det skärpta säkerhetsläget i Europa ökar behovet av resurser för Flygvapnet. Samhällsflyget är redan på plats genom bland annat Kustbevakningen och det nya brandflyget.
– Lägg till det ökande fraktflyget och det faktum att vi har nästan 5 miljoner kvadratmeter mark här där vi kan expandera, så gör det att vi kan ha ett brett synsätt på hur Skavsta ska utvecklas, särskilt som vi har en långsiktig ägare. Skavsta har potential infor framtiden.