Skriv ut  

Tuff vinter väntar de norska flygbolagen

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 december 2023
Vikande passagerarsiffror och osäkerhet om sammanslagningen av Norwegian och Widerøe blir godkänd. Samtidigt sviktar beläggningen hos Norse Atlantic. De tre norska flygbolagen ser fram mot en tuff vinter.

Norse
Norse
 
SAS kunde i dagarna presentera starka siffror för november när drygt 1,8 miljoner resenärer fanns ombord under månaden, en ökning på tio procent och siffror som närmar sig nivåerna innan pandemin.

De står i kontrast till utvecklingen hos de tre norska flygbolagen Norwegian, Widerøe och Norse Atlantic som redan under november känt av nedgången inför vintersäsongen. Tuffast har utan tvekan Norse Atlantic det som i november såg en halvering av antalet passagerare jämfört med månaden innan: från 102 400 till 48 000. I sig är det en rejäl ökning jämfört med samma månad förra året men en kabinfaktor på 61 procent är i minsta laget för ett lågkostnadsbolag som måste lita till volymerna. Dagarna innan rapporten startades två nya linjer frän Gatwick, till Barbados och till Montego Bay och av allt att döma är Gatwick i fokus för flygbolaget. Under den kommande vintersäsongen är linjerna från Oslo till New York och Los Angeles inställda till förmån för Miami och Bangkok. Fortsatt är fem av bolagets Dreamliner uthyrda och vid sidan av linjetrafiken ökar antalet charter- och ACMI-flygningar.

Norwegian och Widerøe presenterade i somras planerna på ett samgående som skulle skapa ett norskt flygbolag med både en stark lokal förankring och ett brett internationellt linjenät. Men de norska konkurrensmyndigheterna var inte pigga på förslaget utan inledde en närmare analys av hur det skulle påverka konkurrensen och tillgängligheten, främst på den stora inrikesmarknaden i Norge. Där har SAS en marknadsandel på 41,7 procent, Norwegian 36,8 procent och Widerøe 20,6 procent, enligt statistik från Avinor. En sammanslagning skulle alltså ge det ”nya flygbolaget” kontroll på närmare 60 procent av norsk inrikes.

Ännu finns inget slutligt beslut om samgåendet ska godkännas och de senaste passagerarsiffrorna för de två flygbolagen visar att november är en av de klassiskt svåra månaderna när vinterprogrammet just startat men resandet kring de stora helgerna ännu inte kommit igång.

Widerøe november
Passagerare : 271 000
Kabinfaktor : 63,9 procent
Ökning : 0,7 procent

Norwegian november
Passagerare : 1 250 000
Kabinfaktor : 82,3 procent
Minskning: 2,1 procent
 
Widerøe är av allt att döma beroende av en ny och starkare ägarstruktur, Bland annat väntar en förnyelse av flygplansflottan åren fram till 2030 som kommer att kosta upp mot sju miljarder enligt flygbolagets egna beräkningar. I dagsläget är det oklart om Widerøe kommer att lämna ett plusresultat när året är slut. De båda flygbolagen trycker därför på för att få samgåendet godkänt och levererade i dagarna in en skrivelse till Konkurrenstillsynet där man hävdar att konkurrensen inte påverkas av samgåendet.

Norse Atlantic är fortsatt ett relativt ungt flygbolag, den första flygningen skedde 30 juni 2022. De senaste siffrorna pekar på att etableringen på marknaden blir allt mer stabil. Under november månad, en av de klassiskt svåra månaderna när vinterprogrammet just startat men resandet kring de stora helgerna ännu inte kommit igång, hade Norse Atlantic 48 839 passagerare ombord, vilket gav en kabinfaktor på 61 procent under de 241 genomförda flygningarna.

November 2022 var en av de dittills sämsta för det nystartade bolaget med cirka 30 000 passagerare ombord. De betydligt bättre siffrorna för samma månad i år innebär en uppgång på 64 procent.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ny strategi
Skrivet av Niclas, 2023-12-13 17:33:57
Skulle inte Norse hitta en ny strategi?
Anmäl inlägget
NAS
Skrivet av Anders, 2023-12-13 04:26:58
Norwegians gamla strategi med billiga biljetter och hög kabinfaktor fungerade bättre. Dock blev kostnaden av stillastående maskiner med motorproblem för hög.

Dyra biljetter med allt inkluderat lockar inte över kunder från andra bolag där säkerhet med allians finns, bättre service och oftast bonusprogram.

Stolpe ut Norse!
Anmäl inlägget
Men dom har ju en idé!?
Skrivet av ABC, 2023-12-12 05:59:32
Är deras idé inte att sälja billiga biljetter och att passagerarna ska betala svindyrt för sittplats, mat/dryck, bagage och nöjen - funkade inte det, eller vad gick fel, var ett pund för dyrt? Dom kanske kan testa att ta ett pund i premium och 50 pence i ekonomi..
Anmäl inlägget
Norse
Skrivet av Oslo, 2023-12-12 03:36:12
Oslo har inte ett tillräckligt starkt trafikunderlag för att bära en linje till Los Angeles. Att Norse inte satsat på den starkaste marknaden i Norden, nämligen Stockholm är obegripligt.
Anmäl inlägget
Oj
Skrivet av Norse, 2023-12-11 12:11:48
En halvering av antalet pax är inte bra men 61% beläggning är riktigt illa. Snart är förra nyemissionen puts väck. Hoppas mäklaren finner en ny strategi för Norse, detta verkar inte funka.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev