Skriv ut  

Ryanair-kopian Viva Aerobus i Mexico växer

Flygnyheter, RUNE OLAUSSON, den 13 mars 2007
Med bas i Monterrey i norra Mexico har lågprisbolaget Viva Aerobus byggt upp ett inrikes linjenät som omfattar sjutton destinationer. I dagarna börjar bolaget en expansion som omfattar sex nya router och längre fram i år tillkommer ytterligare fyra linjer. Viva Aerobus, som startade sin verksamhet för ca fyra månader sedan, är kopierat på Ryanairs framgångs-recept. Och det är ganska naturligt eftersom en av initiativtagarna är Tony Ryan , som tillsammans med Christy Ryan och Liam Lonergan startade Ryanair.


Familjen Ryan äger genom sitt investmentbolag RyanMex 49 procent av aktierna i Viva Aerobus, det mexikanska bussbolaget IAMSA äger majoritetsdelen på 51 procent.

Bolagets prognos är att man under första verksamhetsåret skall ha minst 1 miljon passagerare. 
Den mexikanska flygmarknaden har vuxit snabbt de senaste åren och under förra var det totala antalet passagerare ca 30 miljoner.

Viva Aerobus flyger med plan av typ Boeing 737-300.

Värt att notera i detta sammanhang är, att Tony Ryan äger 16 procent av aktierna i lågprisbolaget Tiger Airways, med bas i Singapore. Singapore Airlines äger 49 procent av Tiger Airways, som är uppbyggt med Ryanair som förebild.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev