Skriv ut  

Utbildning så nära verkligheten som möjligt

Reportage, Anders Carlsson, den 5 juni 2012
Nödträning och serviceutbildning för kabinpersonalen är något de flesta flygbolag ägnar sig åt. För Novair är just utbildning en växande verksamhet med allt fler utomstående kunder, både bland flygbolag och andra företag. Och det är den höga realismen i övningarna på nödlandning som lockar.

Novair education
Kabinpersonal övar ytbärgning vid en nödträning. Mer realism än så går knappast att skapa.

Solen skiner och det glittrar vackert i vattnet.

            Men timmarna ute vid Halmsjön, strax bortanför Arlanda flygplats, innehåller betydligt mer allvar än så. Femton av Novairs blivande flygvärdinnor och stewards drillas av tre instruktörer i konsten att använda en räddningsflotte för att, om det skulle behövas på riktigt, överleva en nödlandning på vattnet.

– Varför göra det halvdant när det går att komma så nära verkligheten som möjligt?, frågar Andreas Bekiris retoriskt. Till vardags delar han på arbetet som lärare och instruktör med att flyga som purser ombord på Novair.

– Att lära sig nödträning teoretiskt går bara till en viss gräns och utan den här praktiken är det svårt för teorin att fungera.

            Viljan att komma nära verkligheten och realismen i övningarna, vid nästa omgång nödträning finns en helikopter med för att öva ytbärgning, har uppmärksammats inte bara inom flygbranschen. Idag är utbildning en växande verksamhet inom Novair och bland kunderna finns allt från banker och restauranger till förskolor.

Novair Education
Hjärtat ska med. Cecilia Schmidt är en av Novairs lärare och undervisar bland annat i första hjälpen och hjärt- lungräddning.

– Vi har alltid tagit hand om vår egen personalutbildning. Samtidigt är vi ett relativt litet företag så det uppstår luckor när vi inte har egna kurser men väl instruktörer och lärare på plats. Då kan vi komplettera med utbildningar för andra, både inom och utanför flygbranschen.

            Det säger Johan Boström, ansvarig för Novair Education som sedan ett drygt år är det samlande namnet för utbildningsverksamheten på Novair. Med en samlad organisation och en treårsplan ska nu det kunnande som finns i organisationen synas ute på marknaden på ett annat sätt än tidigare.

– Utbildning är en tuff marknad men vi vet att vi som flygbolag har gott renommé när det kommer till service och teknik.

            I första hand är det utbildningar i CRM, Crew Resource Management, service och första hjälpen som står på programmet och som är intressanta för företag inom och utom flygbranschen. Men även teamutbildning, överlevnadsövningar och krishantering är något som efterfrågas bland vanliga företag.

– Jag skulle tro att vi idag har 85 procent intern utbildning och 15 procent externa kunder, säger Johan Boström och menar att Novair i princip är ensamma om att ha satsat på utbildning på den nivån som sker nu.

– Oxford finns naturligtvis och dem samarbetar vi med. Sedan vet jag att tyska flygbolaget Condor också tar externa kunder. Men jag tror att vi är ensamma om att ha en så realistisk nivå som vi har, vi vill att det ska vara ”as real as it gets”.

            Det är en realism som gruppen kabinelever upplevt de senaste dagarna ute på Arlanda. Dagarna innan den vattendränkta övningen i räddningsflotten, har det varit evakueringsövningar tillsammans med räddningstjänsten ute på Arlanda. Den sker i den egna mock-upen, en gammal Caravelle som utrustats med kabin, slides och övrig utrustning för att komma så nära verkligheten som möjligt.

– Det faktum att vi gör det tillsammans med räddningstjänsten gör att också de får övning, säger Andreas Bekiris. Det blir en helhet, vi lära oss att ta oss ut ur en rökfylld kabin men också allt det som måste göras sedan alla väl är ute ur flygplanet. Det blir en samtrimningsövning mellan flygplanets besättning och brandmännen som är mycket nyttig. ”Tuffare än sjuksköterskeutbildningen”, som en av eleverna uttryckte det.

Novair education
I tryckkammaren övas bland annat effekterna av hastiga tryckfall på flygvapnets piloter.

            Än mer realism går att uppbåda i den tryckkammaren och den stormpool som Novair också förfogar över, en utrustning som framför allt försvarsmakten använder för övningar i extrema överlevnadssituationer. I tryckkammaren kan snabba tryckfall i olika typer av flygplan simuleras medan stormpoolen ger nära nog total verklighet för ytbärgare och andra inom sjöräddningen.

– Att vi förfogar över en så avancerad utbildningsmiljö gör oss unika i branschen. Vi kan återskapa full verklighet och det blir alltmer efterfrågat. Samtidigt finns ingen anledning at hålla på det för egen del utan vi vill dela med oss, säger Johan Boström.

– Novair Education är inte avgörande för oss som företag men det kommer att bli en allt viktig del. Den ger oss också värdefull feedback tillbaka som vi kan använda när vi utvecklar både servicen och säkerhetsarbetet ombord.

            Tillbaka till Halmsjön och kabineleverna som är påtagligt nöjda med vad de varit med om. De som lättade lite på torrdräkterna kunde bland annat känna hur kallt det verkligen är i havet om man nu skulle hamna där i enbart uniform.

- Det är inte förrän verkligheten kommer så här nära som det går att förstå hur man fungerar i en skarp situation, säger Anna Strihova.

På Flygtorgets utbildningssida hittar du fler organisationer som utbildar inom flyg.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Alla bolag har ju hög nivå..
Skrivet av Kvasten, 2012-06-07 08:56:26
..på sin utbildning?! Det är verkligen inte bara Novair som lägger tonvikt på utbildning.
Märkligt att spegla ett bolag på det här sättet.
Anmäl inlägget
Var?
Skrivet av GL, 2012-06-06 21:20:05
Var har Nova en tryckkammare?
Resten är ingen nyhet. Realistiska övningar har funnits länge.
Anmäl inlägget
Bra jobb!
Skrivet av A320 F/O, 2012-06-06 17:08:37
Säg vad ni vill men grabbarna från novair och räddningstjänsten gjorde ett mycket bra och intressant jobb med att undervisa oss airbuspiloter ute på arlanda för ett par veckor sedan.
Anmäl inlägget
Borde inte NVR?!?!?!?!?
Skrivet av Johannes , 2012-06-05 18:40:12
Borde inte Novair inrikta sig på att flyga charterturister till ett rimligt pris så att inte Apollo går och köper upp produktionen av någon annan?
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Luttrad, 2012-06-05 15:25:22
Lite reklam förvisso men ändå intressant att se var vissa flygbolag lägger ribban för nödträning. Här ligger den på en hög nivå vilket är utmärkt. Jämför gärna med andra bolag i Sverige.
Anmäl inlägget
reklam
Skrivet av Anders, 2012-06-05 14:36:55
Detta är verkligen ren och skär reklam. Ta bort!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev