Skriv ut  

Flera flygbolag vill köpa Widerøe

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 november 2012
Det är inte bara den egna personalen som är intresserade av att köpa norska Widerøe, nu när planerna att sälja bolaget har blivit officiella.

Widerö

Nu har både Flybe Nordic och Braathens Aviation närmat sig den norska inrikesjätten.

Widerøe har uteslutande flugit norsk inrikes sedan starten 1934 varit ett renodlat inrikesflygbolag i Norge med bara ett fåtal utrikesdestinationer på flygprogrammet. Flygbolaget är dessutom lönsamt och har årligen levererat in pengar till ägaren SAS. Sedan en tid har en grupp i personalen, tillsammans med utomstående investerare förhandlat med SAS om att köpa ut hela flygbolaget från SAS-koncernen och driva det vidare i egen regi. Det var ett arbete som startade redan före sommaren och alltså långt innan SAS själva tog upp möjligheten att sälja Widerøe.
                     
Men när nu de planerna är officiella så har, enligt norska media, både Flybe och Braathens Aviation börjat intressera sig för det norska flygbolaget.
                     
Först ut var engelska Flybe som ser Widerøe som ett komplement i de egna ambitionerna på att genom Flybe Nordic bli en stor regional aktör i Norden. Det skulle också vara lätt att koppla den till den linje som redan finns mellan Bromma och Oslo.
– Som jag ser det kan det vara en bra lösning för Widerøe eftersom Flybe redan finns på marknaden och har en verksamhet som i mångt och mycket liknar den i Widerøe, säger den danska flyganalytikern Ole Kirchert Christensen till Aftenposten.
                     
Men att den norska nationalklenoden Widerøe skulle få utländska ägare är inte säkert. Flybe har dessutom svåra ekonomiska problem på hemmaplan som i och för sig inte behöver påverka Flybe Nordic men SAS ser gärna att det inte blir en alltför ilsken konkurrent som tar över.
                     
Widerœes egna intressegrupp med piloten Ola Giæver i spetsen vill definitivt behålla bolaget norskt och har enligt egna uppgifter alla 1 350 anställda bakom sig. De ligger dessutom längst fram i förhandlingarna som alltså pågått sedan före sommaren.
                     
Men nu har också norska Braathens Aviation skickat signaler om att Widerøe är en intressant uppköpskandidat. Per G Braathen jämför med Malmö Aviation/Sverigeflyg och ser två flygbolag med många likheter.
– Så det är klart att vi som en tvilling i Sverige är intresserad av detta, säger han till norska TV2.
                     
Vad som nu händer med Widerøe avgörs med all sannolik de närmaste dagarna. Flygbolagets öde är till del sammankopplat med agarna i SAS.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

GO BRAATHENS REGIONAL!!!
Skrivet av hannapanna, 2012-11-21 12:22:52
Sveriges NYA stora flygbolag!!
Anmäl inlägget
"konkurrenter"
Skrivet av Insider, 2012-11-21 08:19:18
Braathen lär ha stor fördel mht hans mycket goda kontakter med SAS-ledningen....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev