Tråden startades av: Starktfinsktvatten  2022-06-28 23:19:02
Är det säkert att flyga med Ryanair? 
Varje gång jag flugit med Ryanair från Arlanda har jag märkt en återkommande grej. Vi passagerare går till gaten och blippar våra biljetter; alla står klara för boarding i ett litet rum. Flyget ankommer till terminalen och alla passagerare kliver av. Så fort den sista passageraren kliver av så kliver vi ombord på planet. Det finns liksom ingen "tid emellan" för rengöring eller paus för besättningen.

När man sedan ankommer till sin destination ser man hur enorma mängder passagerare väntar på att få boarda planet, och det sker typ 2minuter efter att vi gått av.

1. Har piloterna tid att besöka toan, felsöka problem, inspektera planet, ta en kaffe, pusta ut och planera nästa flygning på så kort tid som bara några minuter?

2. Är detta säkert?

3. Ni som jobbar på Ryanair, hur känns det för er?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

@Christer Z
2022-07-11 15:39:51
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Hur vet du om du var nära en incident när du satt i kabinen?..
Christian
2022-07-09 13:14:47
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Den enda säkerhetsrisk som jag ser det som störst trolig med resa hos Ryanair är nog passagerarna själva. Personalen följer manual punkt till pricka. De är utbildade och det finns inget utrymme att freestyla.
Passagerarna däremot är en blandad målgrupp - många flyger för första gången och det är inte en homogen målgrupp vid varje flygning så som t.ex hos konkurrenter Lufthansa, SAS etc.
Passagerare har lockats av de låga priserna och för dessa är det som att sitta i vilken buss eller tåg som helst. Många lyssnar inte på säkerhetsinstruktionerna och vid en händelse av nödlandning finns det ju risk att kaos kan uppstå eftersom man vill "rädda sig själv och sitt bagage".
Jag håller med tidigare kommentarer att Ryanair är väldigt säkert. De har inte råd att vara med om konflikter eller olyckshändelser. Hur personalpolitiken är, det är en helt annan fråga. Men att hävda att Ryanair inte är säkert stämmer inte. Det är då passagerarna själva som avgör detta i sitt egna beteende.
O'Leary
2022-07-05 14:40:58
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Det måste givetvis vara säkrare med piloter som jobbar normala arbetsdagar och sover hemma än piloter som sällan somnar i samma tidszon som de vaknade i. Utan ofta vaknar i nya sängar med nya flygvärdinnor med några promille i kroppen.
Christer Z
2022-07-05 07:48:30
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Jag flyger mycket och har räknat till 54 använda biljetter med Ryanair och har inte varit med om något som skulle peka på att Ryan skulle vara osäkrare än något annat bolag.
pf
2022-07-03 23:14:08
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Andreas, jeg reiste veldig mye med FR fom 2009 tom pandemien.

Inchecking, jeg forstår ikke hva du sikter til mht kaos. Alt foregår kontrollert, og mange FR-pax har kun handbagasje og skriver ut sitt boardingpass før de kommer til flyplassen.

Ombordstigning, det foregår lite kontrollert, som på et annet flygbolags.

Ved en nødssituasjon. Heldigvis har FR hatt få, om noen. Men la oss ta den "andre enden" av hakkeordenen for verdens flygbolag, australske Qantas. For ikke lenge siden ble det offentliggjort en rapport av en emergency de hadde for noen år tilbake, jfr https://avherald.com/h?article=4d09d9c4&opt=0 Der fremgår det både svakheter ved evacueringen, og at pax har hatt med seg håndbagasje i selve evacueringen.

Jeg tror ikke det vil være noe stort skille mellom QF og FR.
Andreas
2022-07-03 10:17:37
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Är inte det största hotet för en Ryanair-passagerare medpassagerarna? Med tanke på kaoset som råder vid incheckning och boarding med en hög andel sällanresenärer utan koll vore det väl förvånande om det inte skulle bli kaos vid en nödutrymning.
Flygnörd
2022-07-03 08:10:09
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Sv Nytt inte alltid bäst
737 Max var en veritabel skandal.
Vet inte hur de ansvariga "dömdes" men det verkar ju som att det fanns uppgifter internt om problemen.

Låt oss omformulera ordvalet att nya flygplan ger bättre säkerhet till att flygplan som köpts nya innebär att servicehistoriken är vederhäftig, det krävs inga stora servicegenomgångar och reparationer som innebär risker pga mänskliga faktorn då totala flygtiden på Ryanairs flygplan sällan hinner uppnå flygtiden då tillverkaren kräver stora åtgärder. Detta ger ökad säkerhet.

Nya flygplanstyper innebär dock ökad risk.
Detta är nog anledningen till att Ryanair endast har B737 som nog kan anses vara världens genom tiderna säkraste plan.
Ryanair var inte först på bollen att köpa Max och det var kanske medvetet just för att inte öka riskerna.

Jag skulle bli mycket förvånad om det inte visar sig att dagens modifierade Max kommer bli lika framgångsrik som gamla 737an.
Sv Flygnörd
2022-07-02 16:49:08
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Nytt flygplan inte en garanti för att man undviker olyckor!

Har ni redan GLÖMT BOEING B737 MAX som fick flygförbud i ca två år.

Flygplanet hade ett allvarligt fel som cheferna på Boeing inte tog på allvar.

Efter två olyckor med dödlig utgång i oktober 2018 och i mars 2019 fick flygplanet flygförbud över hela världen. Den 27 januari 2021 hävdes till slut flygförbudet av EASA men att ombyggnader av flygplanen samt utbildning av piloterna kommer krävas innan man kan flyga med passagerare. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA hävde sitt flygförbud i november 2020.

Nytt är inte alltid bättre!
Flygnörd
2022-07-02 10:31:48
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Ryanair är nog något av det säkraste man kan flyga med.

Betänk att Ryanair transporterar 160 miljoner passagerare per år jmf med SAS ca 20-25 som bäst. Lite oklart idag. Detta sagt så är det nästan ofattbart att de inte drabbats av ett enda haveri eller allvarigt tillbud där piloterna gjort något misstag.
En bidragande orsak kan ju också vara att de har mycket nya plan då de är i ett bra förhandlingsläge med så stora inköp.

De stora internationella bolagen, Emirates, Kinas många stora bolag etc (och SAS trots usla villkor men det de har det har de på Arlanda) lockar Ryanairs piloter med fantastiska löner men jobbet hos Ryanair ger för piloter det mycket ovanliga schemat att komma hem varje dag + mycket bra lön för kaptener (ganska bra lön för FO, mycket bättre än SAS men det säger inte så mycket) vilket ofta kan bli realitet efter bara 5-6 år som FO pga det sätt Ryanair flyger och ger kaptenerna möjlighet att jobba för andra bolag. De gör oftast 4 flighter per dag då nästan alla är mindre än 2 timmar. Då maximalt antal flygtimmar per år är 900 ger det otroligt mycket erfarenhet jämfört med andra bolag, ex longhaul som man kanske tror har de mest erfarna piloterna. 8 starter/landningar ofta på olika flygplatser varje dag med olika flygledare som ibland har stark accent samtidigt som "babblet" är otroligt svårt för oss vanliga människor att förstå/uppfatta. Bara det ställer omänskliga krav på piloterna.

Efter 5 år har 1000-tals starter och landningar utförts på 100-tals olika flygplatser. Detta ger fantastisk erfarenhet.
En intressant aspekt på Ryanairs upplägg är att piloter och Cabin Crew aldrig övernattar på hotell då de kommer hem varje dag efter avslutade flygningar. Äta och vara trevlig på hotell kan kanske påverka säkerheten negativt så även det har Ryanair minimerat.
En intressant sak är att Ryanair faktiskt har högre säkerhetskrav än t o m Boeing föreskriver i vissa fall.
Det beror säkert på att ett lågprisbolag med så stor verksamhet skulle drabbas oerhört hårt vid minsta incident.

Vill man flyga säkert ska man naturligtvis flyga med så erfarna piloter det bara går.ryrpilot
2022-07-01 22:28:32
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Ryan har aldrig varit involverad i en olycka där personer omkommit sedan första flygningen 1985.

Självklart har vi tid att gå på toa och sträcka på benen. Visserligen kan det vara stressigt men vi skulle aldrig låta tidspressen orsaka en säkerhetsrisk. Om det är fel på planet är det ju självklart prio 1 att laga det, som i vilket annat bolag som helst. Då får det ta den tid det tar. Bara för Ryan har korta turnarounds innebär det inte att det är osäkert.
Glenn
2022-07-01 21:54:45
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Ett bolag med många piloter med lite erfarenhet. Inte det jag önskar när jag ska ut och åka
Göteborgare
2022-07-01 13:52:16
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Jobbar mycket med Ryanair. Mycket proffsigt!
Safety
2022-07-01 09:47:17
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Ryanair är ett av de säkraste bolagen med den bästa training du kan tänka dig! Sen att crew inte ”betyder ” så mycket för företaget är en snabb historia. Bara att boka om du står ut med deras koncept!
Crew
2022-07-01 00:29:06
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Hm verkar inte vara den bästa personal policyn i allafall.Vet Crew som nästan somnat på jobbet.
Insatt
2022-06-29 17:27:57
SV: Är det säkert att flyga med Ryanair?
Våra turnarounds går ju snabbt delvis pga att det inte finns några stolsfickor som måste genomsökas och rengöras och att flytvästarna är placerade i en lucka i taket istället. När det kommer till flightdeck förberedelser är det givetvis så att alla procedurer och checklistor gås igenom och skulle något oförutsett inträffa så löser man naturligtvis det även om det betyder att man blir lite försenad. Ryanair är ett väldigt strikt bolag där i stort sett allt finns nedskrivet i någon manual, det gäller dock att veta var man kan hitta infon.

Välkommen ombord nästa gång!
 

Tillbaka

Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn