ATR i ny olycka
Denna gång loss of controll 🙁
https://asn.flightsafety.org/wikibase/409335
svar
Winglets reducerar definitivt förmågan av isbildning på och under vingarna eftersom luftströmmarna beter sig på ett annat sätt så skribenten Stefan på forumet har helt rätt. Ligger man på kort final i sekvens efter en ATR innebär det alltid ett visst spänningsmoment och man önskar gärna ha TOGA nära till hands.
Va?
Vad tror du winglets gör ?
Winglets har absolut ingenting att göra med isbildning.
De minskar vortex kring vingtippen och därmed motståndet.
Varför är stabilisator med höjdroder så litet? Felkonstruktion? Kombinerat med motorsvag?
Minskar det inte möjligheten att ta sig ur svåra flyglägen i låga fartområden?
Varför utrustas inte ATR med winglets som andra normala plantyper för att komma till rätta med denna nedisningsproblematiken? Även den starkare Q400 börjar ju mer och mer fasas in med winglets. Handlar det om en kostnadsfråga helt enkelt att skiten ska vara så billig som möjligt att flyga på bekostnad av säkerheten?
Ja det kan man!
Ja från rutan ser man iprincip hela vingen inklusive propeller. Finns även en speciell ice-detector framför rutan som är formad för att bygga på is, detta för att se hur mycket is möjligtvis riskerar att befinna sig på flygplanet.
Jo det går att se vingtipparna från cockpit, och därmed se om is byggs upp. Men det är inte det som är problemet, utan det som är problem är om isen bildas bakom bootsen som tar bort isen. Och visst man kan se undersida bakom bootsen, men även där är det inte något större problem, eftersom is under vingen inte är ett lika stort problem som is ovan vingen, vilket inte går att se från cockpit. Om isen bildas under eller ovan vingen har att göra med luftens anfallsvinkel mot vingen, vilket ha att göra med fart och konfiguration på vingen(klaff).
För att is ska bildas bakom vingarna krävs allt som oftast underkylt regn.
@ Kapten ATR eller någon annan ATR pilot, kan man från sidorutorna i Cockpit se framkanten på vingarna och se om och när is byggs upp?
Jag tror mera på låg fart, total nedisning över 8000 ft -15000 ft och sedan stall och flatspin. Tyvärr,
Jag säger samtidigt att det inte är helt omöjligt att det händer i våra klimat. Särskilt med en fullsatt ATR. Vi har kortare flygsträckor vilket innebär att det tar en bra stund att komma upp på 16 – 17k ft.
Jag har dock en hel del is i magen gällande maskinen men som pax. Nja på den.
@ Kjell Hans, Nu är du ute och cyklar. Din spekulation om bränslebrist och att båda motorerna stannat är fel. Båda motorerna var i drift vid haveriet det framgår av motorljudet på videos. Bränslebrist, sträckan är inte för lång för en ATR -72 med 62 personer ombord.
Denna rutten är en relativt lång flygsträcka för en ATR och eftersom haveriet skedde ganska nära inpå landning så kan bränslebrist vara en möjlig olycksorsak. Sättet planet gick ner på tyder också på att bägge motorerna stannat.
Det är totalt omöjligt att säga vad som hänt, på basen av en kort video. Vad som helst kan vara en orsak till den fatala kraschen. De har ju hittat svarta lådan som antagligen ger något svar på vad som hänt före problemen uppkom. Karavanen den går vidare
Medelhavsmaskin, låter farligt och då tänker jag på pendeltågen i Stockholm på 70- och 80 talen som också kom från ett land vid Medelhavet och slutade att fungera när första snöflingan föll.
Den har problem vid is detta är en medelhavs maskin.Märkligt att den inte utvecklas
Sätter mig helst inte i ett sådant rör. Har tvingats två gånger pga ombokning när ursprungliga flygen blivit inställda och det var obehagligt.
Jag flyger ATR på ett annat bolag (inrikes) till vardags.
Leave and avoid-checkar stämmer.
Däremot är det precis som många säger. Den är mycket motorsvag och uppför sig allt annat än väl under icing conditions.
Flertalet gånger man får sig en funderare.
Kanske bäst om man inte bringar för många ogrundade teorier till torgs innan vi har sett en prel. rapport.
Vissa här har en ” agenda” betr. ATR 72, tydligen.
Just nu vet ingen här på FT nånting om olyckan. Håll lite igen, tack.
Vi har tydliga procedurer vad gäller isbildning. ”Leave and avoid” säger även checklistorna.
Vi får inte påbörja inflygning till en flygplats med rapporterad severe icing heller… Man blir ju direkt nyfiken på hur dessa piloter tränats i förhållande till is.
Här i Norden behöver man inte vara rädd för att flyga ATR. Våra piloter tränas mycket i just isbildning och det är vardag att undvika under större delen av året.
Danskägd maskin (NAC). Tidigare varit i Albanien och Indonesien, ca 15 år gammal.
Flyger inte ATR men annan turboprop i samma storlek. Gissar att det är samma procedur för alla, avisningssystem igång och hjälper inte det så byta höjd eller vända om helt enkelt. Vi hade en händelse med severe icing på vårt bolag och den vi flyger klarar is ganska bra men här så blev det för mycket. Besättningen börja sjunka och gjorde en försiktig 180 grader sväng tillbaks till flygplatsen. Avgången ställdes in men kunde köra en senare avgång istället och alla klarade sig bra.