Hur mår Br regional?
Nu när vi är inne på hur det går för svenska inrikesflyget kanske ni kan sprida lite ljus över hur det går för braathens regional.
Jag vet att dom flyger för sverigeflyg och har även kontrakt med SAS,
Vad händer nu när jet time börjar få sina atr-maskiner?
Kommer regional tappa linjer hos SAS?
Letar man nya kunder?
Någon som vet mer om regionals framtidsplaner?
Ska man behålla saabarna eller går man över till atr?
svar
Jag tror att det pågår väldigt mycket inom Braathens Aviation.
Att hitta synnergieffekter mellan alla bolag i koncernen är nog ett högt fokus som skall öka både kontroll och inflytande i alla led.
Tror själv att mycket kommer att hända även när Anders Erling kommer in som VD efter årskiftet. Det kommer att bli ett lyft med hand operativa kunskaper från flyg och service från hotellbranchen.
I o f s har de ingen egen produktion utan är en ren ACMI-operatör, så då är det ju egentligen egalt var HK är beläget. Mer kanske för att de flyande besättningarna ska känna att de ansvariga ska finnas inom räckhåll. VD, AM, DO & DT ska inte sitta och gömma sig på en annan plats i vårt avlånga land. Svårt då att förstå verkligheten.
Så vitt jag vet så går Br regional med vinst så helt fel att ha HK i Trollhättan kan det ju inte vara? Borde väl vara viktigare att ha bra folk både på HK och i luften än var HK ligger.
@Gee
Adressen till bolaget är Trollhättan, så det borde ligga där. Inte direkt centralt med tanke på att merparten av trafiken inte direkt passerar Trollhättan men däremot passerar den Stockholm.
Braathens Aviation AB huvudkontor ligger i Bromma.
Ja, vad alla vet är att om Br Reg ska ha långvarig hållbarhet så måste de byta propflyg till jet. Prop utstrålar budget och ger inte något skimmer av success… sedan är det en annan sak om man ur rent tekniskt perspekiv jämför, så bortse från det för när gjorde kunderna det senast…
För att?
Och var är den i så fall rörande BR?
HK och underfunktioner skall vara där huvuddelen verksamheten är.
Fullt möjligt!
Men att samla den gemensamma kompetensen till en ny ort tar lång tid.
Vad vinner man på att flytta? Eller vad förlorar man på att inte flytta?
De har inte de vassaste knivarna i lådan i Trollhättan! Dessa får du leta efter på annan ort.
Kostar för mycket kompetens oftast med en sådan flytt.
Bara nyfiken men var skulle det vara mer strategiskt att ha kontor?
Spelar väl ingen större roll idag var ett kontor ligger.
Snackades om att Braathens regional skulle klappa ihop sitt kontor i Trollhättan och flytta till mer strategisk ort. Vad hände med det?
Låter ju troligt att man letar kontrakt utanför Sverige med när konkurrensen hårdnar på SAS
Låter som det kan bli pendling för personalen då…
Hörde senast på H.K att SAAB 2000 var för dyr för Sverige, men att man hade bättre kontrakt/avtal på gång i Norge………..
Flyger ofta Arn-Klr-Arn med både S2000 & Jettimes nya Atr. Jettimes nya Atr är kanon när det gäller stolarna och komforten i helhet. Detta kan man inte säga om den bullriga, skakiga och trånga S2000.
Det är väl bara på ARN-VNO och ARN-SVG ATR kommer till korta. Övriga destinationer skiljer det max 10-15 minuter. I och för sig påverkar det antalet besättningar.
Problemet dock, den flyger mitt i allt väder!
Det var synd att SAAB 2000 kom i exakt fel fas. De Havilland (som de då hette) tömde marknaden på den motor SAAB tänkte ha (PW100). Roselawnhaveriet i USA 1994 med en American Eagle ATR 72-212, satte verkligen käppar i hjulen för marknadsföringen av turboprop. Alla skulle ha jetmaskiner efter det.
SAAB hade inte nog is i magen att vänta ut situationen utan lade ner produktionen 1999. Serienummer 200062 och 200063 (SE-LTU och SE-LTV) finns idag i Braathens Regional. Bombardier och ATR har överlevt. Dessutom har ATR överlevt utan att ha producerat några jetmaskiner.
Vi får suga på karamellen så länge den finns kvar!
Att Saabarna ska uppgraderas är ju ingen hemlighet, det har man ju gått ut med i en pressrelease.
ATRen är för långsam, den är inte aktuell på den typen av flygningar som man flyger idag.
Dom Saabar som man har på BR har ungefär hälften så många gångtimmar som dom Saab 340 som BR har haft och som nu finns på Nextjet.
@Nisse
Hoppas du har rätt beträffande SAAB 2000 eftersom jag ett stort fan av den maskinen. Precis som alla turbopropkärror så är ju vibrationer ett problem.
Beträffande ATR, så kan den ersätta SAABen på de flesta sträckorna, men ska man längre bort kommer den till korta. SAS-passagerarna hade väl inte mycket till övers för ATR 72-200 som Golden Air hade. Dessa är numer ersatta av 500 serien och vad passagerarna tycker om den vet jag faktiskt inte. Inte sämre kan jag tro.
Saabarna kommer finnas kvar inom BR ett bra tag till. Man har precis beställt
nya stolar så dom kommer att rustas upp invändigt.
Tanken var nog att gå över till ATR för ett par år sedan, men man insåg ganska snabbt
att den maskinen inte klarade av jobbet. Med det menar jag produktionen som man kör
åt SAS. Går långsamt, mitt i vädret och var inte populär hos passagerarna.
En ATR kan inte ersätta en Saab2000 på den trafik BR producera idag åt SAS. Krävs något snabbare och med längre räckvidd. Enda alternativer som nyproduceras idag inom turboproppen är väl Dash 8 Q400.
Lite större och dyrare.
Tror samtliga S2000 inom 10år är slut som passagerarkärror och har byggts om till radarkärror.
@Frank
Det är ett problem. Det byggdes 63 SAAB 2000 och 56 av dem är fortfarande i operativ drift.
Carpatair har ju ställt sina SAAB 2000. De hade totalt 15 st, varav 4 går till Darwin (Etihad Regional), 2 till Eastern Airways och 2 till Loganair. Pakistans flygvapen fick en SAAB 2000 förstörd i Linköping som måste ersättas. Saudiarabien ska också ha AEW-versionen av SAAB 2000. De byggs om nu. Hur många de ska ha vet jag inte, men Saudiarabien är ju stort, så det blir väl 4-5 st kan jag gissa (samma som Pakistan). AEW-kärrorna är big business för SAAB.
Det logiska steget för Braathens Regional är att satsa på ATR 72. Inte snabb, inte snygg, men en riktig bruksmaskin som skulle passa perfekt i deras linjenät.