PPL-cert
Finns säkert 1000-tals trådar om det här, men har inte hittat söktfunktionen..
Undrar iaf vilka förkunskaper som krävs för att klara PPL-certet på en flygklubb?
Vet ju att skolor har krav på Matematik B, Fysik A, Engelska B.. men då tar man ju inte endast ett ppl vad jag förstår.
Klarar man sig utan dessa ämnen för gymnasiet för endast ett ppl cert? Ligger endast med Matte A och Engelska A i bagaget men har ett väldans bra läshuvud =)
/VH Tobbe
svar
Sätt av ordentligt med tid, läs igenom all materiel innan du börjar tenta av då många av frågorna från Transportstyrelsen tenderar att höra ihop med många ärenden samtidigt.
Alltså, du kan få en fråga inom navigation, men det är bra att då känna till hur instrumentering och metrologi fungerar för att snabbare förstå både fråga och de svarsalternativ som ges.
Håll ihop teoridelen!
Då kan de vara lagom o börja med teorin kommande höst/vinter =) men är de samma teori för både PPL och LAPL?
Senast 8 april 2015 införs LAPL(A). Läser du teorin och skriver proven innan dess så har du den delen klar tills det roliga kan börja…
Jo har läst lite om det. Det lär komma tidigast 2015 va?
Siktar du inte direkt på att bli kommersiell pilot så tänk i första hand på att ta ett LAPL(A). Det går inte just nu men när det införs blir det bra mycket billigare än PPL.
Svar ja.
Det finns 3 vägar att bli trafikpilot.
1. Modulvägen dvs börja ta PPL-> sen CPL/ME/IR och ATPL-teori = Frozen ATPL (det som krävs i den absoluta merparten av jobbannonser inom kommersiellt flyg)
2. Integrerat program, då går du från 0h till ett frozen ATPL utan att ta cert för cert. Utan du avslutar programmet med en uppflygning för CPL/ME/IR, men du erhåller inte ett PPL innan den uppflygningen. Fördelen med denna typ av program är att det oftast är tidseffektivt (ca 18 månader) men dyrt, ibland väldigt dyrt.
3. MPL-cert, då får du bara jobba i flerpilotsverksamhet. Endast TFHS i Sverige som utbildar till MPL-cert, så siktar du inte på att komma in där så är det alternativ 1 eller 2 som gäller.
Efter du flugit upp för CPL/ME/IR så går man en MCC-kurs innan du är fullt anställningsbar hos flygbolag.
lycka till
Kan man bygga vidare med Cpl och allt annat med ett PPL som grund?
Vill börja skola PPL och ta resten i min egen takt.
Vissa böcker (KSAB) är katastrofala. Men några tycker jag är ok, t.ex. meteorologi och grundprinciper/aerodynamik. Däremot är bl.a. navigation, radiotelefoni och luftfartsystemet inte särskilt inbjudande.
Det jobbigaste med PPL-utbildningen är att böckerna är katastrofala. Tog ett antal prov innan jag insåg det och skaffade Oxfords CBT. Svårt att svara på frågor vars ämne inte ens tas upp i boken…
@Tobias
När jag tog cert för tio år sedan fick man bara använda räknedosa med de fyra räknesätten under provet. Nu får man använda en skolräknare, t.ex. Casio FX82 med fler funktioner. Men addition, subtraktion, multiplikation och division räcker.
Sedan håller jag med ett tidigare inlägg som skriver att provet i prestanda och färdplanering är lite trickigt, men det är mest att det är kort om tid, inte att det är speciellt svår matematik. Med övning klarar man även det.
Teorin är omkring 120 timmar och jobbig. Om jag vetat hur jobbig, hade jag nog inte gett mig in i det. Om man är gift/sambo tror jag att man bör ha godkännande hemifrån.
Jag tycker att man helst ska ta teori och flygning parallellt. De befruktar varandra. Dessutom tycker jag att det är en fördel att ta delar av flygningen under vintern. Många är tyvärr rädda för vintern, men har man vant sig är det inte särskilt besvärligt.
När det gäller ålderskrav finns ingen undre åldersgräns för att ta flyglektioner, man måste vara 16 år för att få flyga ensam (samt ha medical class 2 klart) och 17 år för att få ta PPL.
@Dennis
Alltid kul o höra lite positivt, tanken är att jag ska gå kommande höst ( för nu är det väl ändå vinter? =) )
Några tips att ge?
@Tobias
Ja, jag tog cert via Västerås flygklubb.
Skaplig nivå, jag har inget att jämföra med egentligen, så svårt att säga:-). Vad jag vet så brukar eleverna ge bra vitsord om utbildningen.
Bra flyglärare och bra övningsområden, då det finns tillgång till de flesta typer av luftrum rätt nära. Vi har ju två flygfält i närheten av stan, varav Johannisberg är där PPL-utbildningen håller hus.
mvh Dennis
Svenska ppl teorin är väldigt omfattande, jämfört med utomlands. Underlättar om du har goda kunskaper i basic matematik. Ingår en del räkning på prestanda ämnet liksom navigation. Om du läst och klarat Matte A ligger du nog bra till, så bara kör på. Ska du in på vissa statliga flygskolor efteråt för att bli yrkesflygare ställs oftast krav på matte C och fysik B.
Tack för alla svar.
Jo jag jobbar 100% men utöver det så finns de gott om fritid till att plugga/flyga =)
@Dennis, tog du ditt cert på Västerås Flygklubb? Något att kommentera om utbildningen där isåfall?
Tack LOL.
Jo, det var meningslöst.
Krävs kanske lite intelligens för att klara ett PPL och lite matte och grundläggande fysik är aldrig fel.
Om du vill ha ett PPL tobbe så kommer det inte vara några problem, det är knappast så svårt att det krävs en viss intelligensnivå. Det räcker med att man är 16 år för att få ta ett. Så några förkunskapskrav annat än att kunna läsa och skriva är som tidigare nämnts inte nödvändigt så länge du har ett intresse för det.
Som vanligt är IORs inlägg fullständigt meningslöst…
@Tobbe
Jag tog PPL-cert i Västerås, och något skolkrav finns inte.
Det du behöver är vilja, tid och pengar. Det är en krävande utbildning, speciellt om du har ett jobb på dagarna, och kanske familj på det.
Bra är såklart om du har grundläggande fysikkunskaper och är matematiskt intresserad, men är du verkligen är intresserad av att lära dig flyga så går det bra utan det.
Lycka till!
mvh Dennis
Hej Tobbe !
Enda kravet för dig att ta ett PPL, dvs flyga upp, är att du fyllt 17 år och klarar ett medicinskt intyg klass 2. Däremot kan du påbörja din utbildning när du är 16 år, men kan inte flyga upp för kontrollant förrän man fyllt 17 år. Normalbegåvning räcket gott tillsammans med ett stort intresse!
Lycka till!
” grundläggande behörighet för högskolestudier” brukar det stå men vissa, bland annat där jag läste är det Ma C Fy B, har man inte det kan man göra antagningsprov ( tror vi hade någon i klassen som gjorde ett )
Sen är de väl Matte B (på vissa skolor) Fysik B, Engelska B, vad jag vet