Air Condition
Hej forumet!
Nyligen flög jag hem från Spanien och det var såklart rätt varmt på flygplatsen. När jag boardade så var det mycket hett inne i planet. Efter en stund ropade kaptenen ut att vi redan var inkopplade på en extern AC, men att det inte räckte så han skulle starta APU:n för att få mer fräs. Nu till min fråga: det verkar alltså finnas extern AC-inkoppling på vissa ställen. Varför används inte detta på Arlanda eller andra svenska flygplatser när det är lika varmt som idag? Eller är det bara jag som inte har märkt av att det faktiskt används? Jag flyger ofta inom norden i jobbet och jag tycker ofta att det är oerhört varmt när man boardar på sommaren. Jag kan inte minnas att jag har märkt någon extern AC. Jag kan såklart ha fel. Så forumvänner, hur ligger det till? Ska tilläggas att jag oftast flyger SAS. Men jag antar att det inte har någon större inverkan i just denna fråga…
svar
I Thailand som är betydligt varmare än sverige så är det ju extern AC och den kyler då ner väldigt bra. Jag har lätt för att svettas, men gör det mer sällan i thailand än jag gör i Sverige vid boarding.
Om ett plan kommer taxandes där jag står och lastar så springer jag för livet!
Hur gör man då när ett annat plan taxar förbi, slutar man lasta då? För det låter ju betydligt mer än vad en apu gör.
Lastarna är bara sura för att dom flesta tappat sina ID biljetter.
Nej hugg i istället och sluta klaga så mkt.
Förr var det aldrig några problem. Nu när planen och dess hjälpmotorer etc är tystare, ja då klagar man mer?! ( ehhhh )
Som dårarna som bor nära bromma flygplats. Förr körde SAS osv Caravelle med straight jet motorer / RR Avon. Inte klagade väl ngn då på buller?
Numera när kärrorna är jätte tysta, ja då minsann klagas det i parti och minut.
Har hörapparaterna blitt för bra för mupparna månne?
Extern AC kan aldrig mäta sig med APU och är ofta rent undermålig. Om kvalitén på extern AC är för dålig eller om ingen finns så kör vi APU.
25 grader och sol ute utan AC blir snabbt ~40 grader i kabin = hälsorisk.
Extern AC kostar extra för flygbolaget. Kan de spara in på något så gör de det (gäller alla bolag idag). Att det blir sämre för passagerarna skiter flygbolaget i. Passagerarna vill ju inte betala något för flygbiljetterna så varför skulle flygbolaget bry sig.
Låt paxen svettas (eller frysa på vintern).
Om det bara handlar om buller så blir jag irriterad.
Jag har jobbat skift i en fabrik där de enda gångerna du klarade dig utan hörselskydd var under rasterna och på dass.
Nu har jag alltid ett par hörselproppar i bröstfickan ifall den yttre inspektionen måste göras när t ex ett annat flygplan kör fram till gaten intill.
Däremot är det solidariskt att alltid ta med lastarnas arbetsmiljö i beräkningen inför start av APU. Min erfarenhet är dock att det är sällan man behöver dra igång den förrän lastningen är klar.
Det bästa vore dock om vi fick extern luft ifrån gaten så fort motorerna stängs av, eftersom den luften inte alls kyler lika bra som APU:n.
Hur många gates är utrustade med extern a/c på arlanda?
Är inte dessa system otillräckliga en varm sommardag?
Faktum kvarstår: det finns externa a/c system. Varför beställer inte flygbolagen dessa?
Att 200personers hälsa går före arbetsmiljön för 200 lastare dagligen må kanske vara.
Men att åsidosätta 200lastares hälsa för att spara ett par hundra dollar, det är INTE ok!
Nu är det ju som så att det är inte själva APUn som för mycket liv utan det är air condition PACKSEN som gör det. Har man bara på en PACK så låter det inte så mycket. Brukar ofta stänga av ena PACKEN när jag går ut för walkaround, behöver inte ens hörselskydd då.
En APU idag har ljudnivå i klass med en motorcykel.
Dessutom är dagens hörselskydd bättre.
Klart att ni skall ha en bra arbetsmiljö. Men kom igen, ni jobbar inte på ett bibliotek direkt.
Håller fullständigt med signatur “Lastare”
Jag arbetade på plattan ARN från 1979-1984 som “red cap” innan jag gick över till biljetteringen på SK.
Dåtidens motorer levde om än värre än dagens och som tack för arbetet så har jag idag tinnitus i bägge öronen. Detta trots att de hörselskydd som då tillhandahölls av arbetsgivaren SK alltid användes….
Hörselskydd används. AIP finns oavsett SGH närvaro eller ickenärvaro. Min arbetssituation och hälsa som arbetsmiljölagen ständigt övervakar går före några svettdroppar. Det är min åsikt egoist som jag är. Vad skulle du tycka om det gällde din arbetsplats? Jag har många år kvar till pension och är glad att det finns skyddsombud osv. Det är inte meningen att ens arbete ska ta slut på en bra många år innan pension.
Varför kan ni inte använda hörselskydd?
Varför ska nästan 200 betalande pax svettas för att ni lastare är lite för fina i kanten för att använda hörselskydd. Helt otroligt.
Efter sas ground servicesär sålt kommer sånt här försvinna, eller så kommer sas anlita andra bolag.
Flygande följer sin SOP, varför skall inte vi följa våran? Tänk om Swedavia kunde bötfälla alla bolag som bryter mot AIP lika ofta som fransmännen och spanjorer bötfäller bolag för noice busting…
Lastare är ett gnälligt släkte, på med hörselskydden och jobba i stället.
Som tur är har dom värsta dårarna på SAS försvunnit och vettigare folk blivit anställts/fått jobba kvar.
Följ AIP, betala för ett extern lösning. Starta APU så lastar jag inte. Det är min hörsel och min arbetsmiljö det handlar om. Tyck vad ni vill men jag har regelverk och Arbetsmiljöverket bakom mig…
Jo, det har att göra med buller.
Någon lastare kan bli ledsen och gå hem.
Det är inte pga oljudet man inte får starta apu:n, utan för att det kommer massa avgaser ut från den.
Lustigt att det inte pratas om detta oftare! Upplever just hög värme när man väntar/bordar som mycket olustigt. Jag tycker de flesta klarar av detta på ett bra sätt men har själv svårt för detta och väljer alltid att försöka borda så sent som möjligt.
Hur gör man i varmare länder? Kan vi lösa det på ett vettigt sätt i Sverige utan att kostnaderna skenar eller att lastare osv blir drabbade?
Jag skulle kunna nöja mig med någon form av externt fläkt system som man kanske kunde lufta oss Pax med?