Vägar till pilotyrket
Hej!
Skulle vilja veta vilka vägar man kan ta för att bli någon typ av pilot.
Det finns ju då yrkeshögskolan där man blir trafikflygare samt Försvaret om man vill bli stridspilot. Men då jag inte har perfekt syn så är det sistnämnda inget alternativ.
Finns det någon fler väg eller något inom försvaret, typ transport eller spaning?
svar
Försvaret har samma krav på syn till alla flygpositioner. Har för mig att danskarna tillåter korrektion/operation.
Börja lära dig flyga på en flygklubb och se om det är nåt för dig först. Förvånansvärt många som drömt om att flyga ändrar sig efter nåra lektioner av olika anledningar, kan vara kostnaden som hobbyn medför eller den höga lärningskurvan som måste igenom för att få sitt cert.
Vissa nämner UiT i Tromsö i denna tråd med var medveten om att du inte börja flyga där förrän år 2. Första året är mördarfysik och matematik… samt andra akademiska kurser… så hade du inte lätt i skolan sök tfhs och saa istället.
Modult kan du komma undan rätt billigt också.
Ta dina cert i UK och gör det på Oxford Aviation eller hellre CTC under något av easyJets program. Om du kommer in på CTC och klarar dig med bra resultat har du troligen ett jobb på easyJet. Ett helt ok bolag att jobba på och sedan även stanna inom.
Sverige är litet och krångligt och du lär knappast få något jobb på hemmaplan ändå. Dom som får något får det ofta på Ryan eller liknande.
Så är det! Så släng inte din pengar på SPU eller liknande. Det bästa är väl naturligtvis om du får det gratis på TFHS eller SAA men sedan var det problemet med jobbet! Inte troligt där heller då det knappt finns några i Sverige och speciellt inte till folk med 230 timmar! Så åter igen, satsa på UK och CTC om du bara testar dig ordentligt innan och passerar deras screening. !
Mvh
Janne
@skolpojken
Lovad jobb är man aldrig, men de statliga skolorna ger lite knuff i ryggen då båda (de svenska) innehåller praktik, eller s.k. lärande i arbete, det kan dock innebära marktjänst eller liknande och fungerar för att bredda kunskaper inom branschen och knyta kontakter.
Utöver LIA samarbetar TFHS nu med flygbolagen SAS, Norwegian och Primera Air som alla tre är med och utformar utbildningen där, och i slutet av den så tjänstgör man som styrman (när man är klar med typerating och har alla behörigheter) i line training på 737. När man är färdig med utbildningen så är man utcheckad och redo att jobba hos bolaget som plockat upp en och varit med och format innehållet från dag 1 på utbildningen. Man kan såklart söka jobb hos andra bolag som vem som helst och förutsättningarna är mycket goda för vidare flygning hos sitt bolag. Tidigare de senaste åren, fram tills 2014, har skolan enbart samarbetat med Norwegian som host airline och såvitt jag vet har alla som klarat utbildningen fått jobb där. Tyvärr sprider många falsk information om MPL utan att riktigt ha läst på, så jo du är fri att bryta med ditt host airline och söka jobb som vem som helst när du är klar.
Hos SAA kör man CPL hela vägen fram till MCC och därefter är man färdig med utbildningen. Då har man ingen typerating men däremot lite fler kolvmotortimmar än vad man får på TFHS. Båda skolorna håller väldigt hög kvalitet och jag tror att många som gått SAA har fått intervjuer på Ryanair så jobbchanserna är nog goda där också.
Kan inte svara på hur det ser ut med UiT men jag vet att skolan har bra rykte och de kör CPL-upplägg med första året på universitetet där man läser matte och fysik osv. Det är ett bachelorprogram och de jag pratat med som går/gått där verkar tycka om det. Jag har läst någonstans att Norwegian tagit in hela klasser med elever på intervju tidigare men det är absolut inget jag kan bekräfta så det finns risk för att jag far med osanning här.
Du måste söka jobb själv. TFHS har mpl vilket gör att du får linetraina med ett bolag med möjlighet till jobb därefter. Statliga skolor har väl generellt bättre utgångspunkt att leverera sina studenter i jobb, men än sålänge finns inga officiella samarbeten mellan bolag och skolor i skandinavien, utom TFHS.
SAS har börjat öppna upp ögonen för olika flygskolor så mycket kan hända i år.
Ni som går på dessa utbildningar som finns nu, har ni blivit lovade jobb redan eller hur fungerar det.
Förstår att man skall klara utbildningen först.
Undrar bara lite hur det fungerar med jobb om man får välja eller om skolorna ordnat jobb till alla sina piloter som kommer ut från utbildningarna?
Försvaret har (har iaf haft) samma medicinska krav på alla sina piloter.
Lite nedsatt syn behöver inte betyda att du inte kommer in, får ju inte vara för dålig.
Sök och få ett nej istället för att ge dig själv ett nej.
Jag går på Universitetet i Tromsö. De har en gratis pilotutbildning som ger Cpl med behörigheter, samt en kandidatexamen. De är systerskola till TFHS kan nämnas. Rekommenderar att du kollar upp det
http://www.uit.no/luftfartsfag
Deadline att söka nu 1a mars!
Sök allt som är gratis och börja tillsvidare med ppl lektioner är mitt råd.
Beror på vad för typ av pilot du vill bli: kommersiell, militär eller privat fritids?
Ett tips är att börja med att besöka en flygklubb och få lite känsla för hur det faktiskt är att själv flyga. Det krävs en viss passion för att nå långt när det gäller jobb. Ett vidare tips är att läsa igenom trådar här och på andra forum, det är bara att söka så hittar du mycket information. Det är viktigt att känna till hur branschen fungerar om du planerar att gå civilt, och att veta att du inte bara utbildar dig och får jobb. Det är ingen vanlig utbildning där du får jobb enkelt, för att flyga kommersiellt krävs det att du är flexibel och är beredd på en tuff marknad.
Såvitt jag vet tar inte FV in piloter just nu, men jag är inte säker. Det är ett nålsöga att ta sig igenom oavsett. Inom militären är det nog viktigt att du har perfekt syn från början. Inom den civila sektorn ska du också ha det, men det kan du få med hjälp av linser eller glasögon vilket är tillåtet. Googla medical class 1. (medical class 2 räcker för PPL = privatflyg). Förbered dig på att saker kommer kosta pengar.
Yrkeshögskolans utbildningar drivs av TFHS (Lunds Universitet) som kör MPL-program och SAA som kör CPL-program. Kort sagt i det här fallet: MPL = mer simulatortid men du får flyga 737NG i utbildningen (förutsatt att du klarar tempot dit) och har bra chanser att få jobba vidare på ditt “host airline”, CPL = mer tid i riktiga flygplan, men ingen typerating som du förmodligen får betala själv sen. Det finns trådar på det här forumet där det diskuteras vilket som är bättre eller sämre än det andra, men kommer man in på något av det ska man vara nöjd för konkurrensen är hyfsad och statlig utbildning är ren lyx. Det betyder dock inte att du kommer glida in i branschen.
Du är behörig att söka genom att ha läst vissa kurser på gymnasiet som du får på natur eller teknik (googla TFHS och SAA YH för info) samt ha bekostat och klarat ett flygpsykologiskt lämplighetstest som de anpassat för YH. Det är ett testbatteri på dator (iallafall där jag gjorde det) som du betalar en del pengar för men det är till för att gallra fram folk att kalla till skolornas tester. Svårt/lätt uppfattas olika av olika individer men det är betydligt lättare än vad som komma skall när du är vidare. Det är nog bra att göra det om du planerar att gå privat också, fast hela testet med intervju inräknat, för psykologerna kan ge väldigt goda råd om dina förutsättningar då tester är något som kommer förfölja dig genom karriären på t.ex intervjuer.
SAA kallar kandidater till intervjuer på betygssnitt, TFHS kör ännu ett eget testbatteri i Lund och tar folk till intervjuer efter resultaten. Det är papper och penna, och det är tuffa tester men de mäter inte så mycket förkunskap utan mest förmågor så det är inget att plugga inför mer än att kanske öva upp huvudräkningen etc. Tar du dig till intervjuerna får du prata med en psykolog och en av skolornas lärare, det ingår även lite fler tester och det är väl egentligen där det riktiga nålsögat är. Där är ett bra tips att verkligen vara påläst om skolan du söker, branschen i sig och veta varför du egentligen vill bli pilot. Var ärlig och se resultatet som ett råd oavsett hur det går.
Åker du ut betyder inte det att du inte kan bli pilot, konkurrensen är ju som sagt där eftersom många vill in på statliga utbildningar.
Det finns även många privata vägar där du självfinansierar, då gäller det att vara extra försiktig med vad du väljer och att definitivt veta vad du ger dig in på. Skolor för detta är t.ex SAA, CTC, SPU osv.
Det är väl de vanligaste vägarna man kan ta. Sök runt lite, men var medveten om att du kommer mötas av många avrådande kommenterar, och branschen ÄR tuff men bara du kan avgöra om det är värt att satsa. Lycka till!