Hur schemalägger SAS sin personal?
Flög till STO för inte så länge sedan. Då jag klev ombord vid sextiden på kvällen (flighten var försenad) stod flygvärdinnan och gäspade vid bakre ingången. Jag frågade henne om hon var trött. Hon sade att hon hade varit uppe sedan fem och flugit sedan dess.
Schemalägger SAS sin personal så?
svar
7 dagar, som du verkar ha förstått av mitt tidigare inlägg så håller jag med dig om att det är fler än piloterna som arbetar med flygsäkerhet.
Teknikers långa arbetspass är dock inget bra argument för att piloter inte ska försöka hindra införandet av upp till 16 timmars arbetspass. Det är redan tillräckligt illa som det är nu.
Jag har själv haft en kapten som gjorde en inflygning på autopilot och han somnade faktiskt några minuter och vaknade till på 2000 ft. Den gången var jag pigg så jag lät honom sova lite och sedan gjorde han en säker landning.
Jag och mina kollegor klagade tidigare på att vi jobbade så korta pass många dagar, det har vi numera ingen anledning till. Det vi nu klagar på är att maxgränsen är alltför väl tilltagen och de datoriserade schemaläggningssystemen ytnyttjar detta maximalt för att vi ska bli effektiva och de gör tyvärr detta utan att ta hänsyn till människors biologiska klocka och andra faktorer. Detta är inte flygsäkerhetsfrämjande, det är bara bra för flygbolagens ekonomi, så länge det inte förorsakar en olycka förstås.
Flygare, piloter kan hantera majoriteten av dom problem som kan uppstå under en flygning.
Flyget är ett komplext system som är beroende av många människor för att fungera och vara säkert.
Flygledning,teknik,säkerhetspersonal etc har alla till uppgift att se till att ni kan spaka era kärrer tryggt och säkert.
Det är personal som ofta jobbar många långa arbetspass på raken mao mycket mer än vad ni flygande jobbar.
Om man läser här på forumet så kan man få den uppfattningen att flygsäkerhet nästan bara handlar om piloters och flygvärdinnors arbetstider, det är ett fackligt argument för att få bättre villkor för sina medlemmar. Flysäkerhet är så mycket mer än en gäspande pilot eller flygvärdinna.
@Anti Jaha. Apropå hålla mig till ämnet. Det är ju precis det jag gjort. Svarat på frågeställningar om hur man är schemalagd på SAS som flygande. Vad har du själv bidragit med anser du?
@Anti Jaha. Kan du utveckla dina tankegångar lite? Vad är det för personangrepp jag ägnat mig åt? Vem har jag attackerat? Att det finns en debattör som använder sig av flera pseudonymer och hävdar multipla yrkesutövande, och jag anser att personen är oseriös i sina inlägg? Forumtroll säger jag. Inget annat. Är det personangrepp? Ja, jösses säger jag bara i så fall. Tagga ner lite!
Hej 7 dagar!
Jag misstänkte att du syftade på tekniker. I mitt bolag jobbar det många erfarna och duktiga tekniker och de har rätt bra betalt vilket de skall ha eftersom de har en viktig uppgift.
Jag håller dock inte riktigt med om beskrivningen:
Om inte vi gör vårat jobb rätt så kan ju i värsta fall fågeln trilla ner och då spelar det ingen roll hur utvilad och fräsh värdinnan eller piloten är.”
Vad jag kommer på så är ett av de värre misstagen något som orsakar motorstopp och det förväntar jag mig att varje pilot klarar av att hantera.
Om ett teknikermisstag kan orsaka brand ombord så ligger jag lite mer pyrt till men jag har oftast fortfarande en kvart på mig att landa innan det blir försent.
Kanske en felaktig lagning av flygplansstrukturen kan göra att kärran bryts sönder i luften, är det det du tänker på? Jag vet inte för jag är inte tekniker.
Min inställning är att piloterna är den sista försvarslinjen och det är deras jobb att hantera alla problem, oavsett om de uppstår pga andras misstag eller inte.
Bra tekniker och mekaniker gör att det blir fler rutinmässiga flygningar.
Jag vill också lägga till att arbete ombord på flygmaskiner, större delen av tiden sker i lågt lufttryck med torr luft och lägre syreinnehåll än på marken och det gör att man lätt blir sömnig av att övervaka autopiloten på marschhöjd. (Start och landning flyger jag praktiskt taget alltid manuellt.) Lägger man till en schemaläggning utan tanke på annat än effektivitet så är det inte konstigt att man ibland måste kämpa för att hålla sig vaken.
@DW. Skulle nog inte kalla det split duty direkt då man endast flyger hem till hemmabas och avslutar sin produktion för dagen. Om jag inte missminner mig så är kort nattvila ett hinder för omfattande produktion dagen efter i subpartQ. Lite beroende på produktionen man utfört samma dag. Med handen på hjärtat tror jag inte att man direkt är fit for flight, för en 10.30-14 tim lång dag med endast 4-5 tim nattvila.
Mvh
SAS schemaläggar att alla äldre får guldflygningar samt långresor, prata lite med din coach så fixar dom att dom “äldre” slipper Hurgadha samt långa inrikes pass, många med känningar får fina stop av dom som nu finns kvar sen får dom yngre allt skit, väldigt blandat hur man flyger SAS är ett av dom sista bolagen som praktiserar först in får välja/jobba minst…
Jaha: Är det en så kallad split-duty då man går av sent på kvällen och går på tidigt på kvällen med bara ett par timmars vila på hotellet?
@Raul. På SAS har vi sådana kort övernattningar du refererar till. Kallas kort och gott, kort natt hos personalen. Men då flyger vi endast tillbaks till ARN och går hem. Vet inte huruvida effektivt det är men arbetsgivaren vill ha det på detta vis. Å andra sidan tror jag inte man är så effektiv efter endast 4-5 tim nattvila. Huruvida detta är ekonomiskt ur produktions hänseende får du nog fråga SASs resursplanerings avdelning om. Själv har jag ingen kunskap om det.
Mvh
@raul
Det är inte samma crew som flyger KLM på kvällen som flyger iväg vid 0600 på morgonen.
@pilot, investor, freq flier, chef samt Boeinganställd har hittat på en ny pseudonym “flygbolaget”. Svårt att bestämma dig? Forumtrollet kör på som vanligt. Ingen har väl sagt att man arbetar 17 tim per dag i dagsläget. Men det kan komma att bli en realitet i framtiden om förslaget går igenom. Massa viloperioder svamlar du om. När jag flyger Kanarieöarna tor har jag endast “rätt” till 30 min matrast på en 14 tim arbetsdag. Så dina falserier om en “massa” viloperioder kan du hålla behålla för dig själv! Forumtroll säger jag bara.
Ingen arbetar 17 timmar per dag. De flesta flyger inte ens halva den tiden och har enormt med viloperioder medan de har fasta loner. Det gor att vara personalkostnader per aktivt arbetad timme (=flygtimme) ar vansinnigt hoga och och vi ar inte konkurrenskraftiga. Att sedan nagon gespar kan vel bero pa ens levnadsvanor utanfor arbetet.
Har väl inget att tillägga utan bara instämma att alla bolag schemalägger så, dock har SAS mer begränsningar i scheduleringsstadiet än t ex Norwegian. I avveckling så är det väl Subpart-Q som gäller för de flesta!
Betr. ålder så är de yngre lika trötta o slitna som de äldre!! Jobbar med folk mellan 21 och 60+, dock är de äldre och erfarna oftast mer proffesionella och låter det inte gå ut över paxen!
@Syrlig Lagom intelligent inlägg. Hur många tror du klarar av att arbeta rakt av på SubpartQ. Upp till 17 tim/dag, 60 tim/vecka två veckor på raken. Det är vad som väntar i framtiden med det nya vansinnesförslaget som man föreslagit från beslutande organ inom EU! Arbeta gratis en timme per dag då första arbetstimmen/dag inte skall räknas in i arbetstiden för cabincrew som grädde på moset. Tror inte riktigt åldern är av större betydelse då med sådana arbetsvillkor. Jag är själv 40 år och tränar/motionerar regelbundet. Jag kan lova att jag inte skulle fixa sådana villkor i längden. Inte många andra heller för den delen. Meningen är väl ändåinte att det skall vara en total avsaknad av produktiv samt social fritid efter man arbetat färdigt sitt arbetspass och träder in i ledighet? Det är det som kommer att vara konsekvensen av EUs senaste vansinnesförslag.
Sedan så har väl SQ två besättningar ombord på SIN-EWR, tror jag.
den flighten e inge problem, dom sover ju ombord. A340 har fina crew-bäddar där man sover utmärkt.
…..kanske dags att föryngra sin flotta av värdinnor, så dom orkar arbeta enligt sub q
Hur tror ni personalen på SQ mår efter denna direkt flight?
SQ22 (Airbus Industrie A340-500) SIN 12:20 EWR 18:00 Flight time 18Hrs 40Mins NON STOP
Men tex. KLM´s plan landar i Linköping 22:45 och åker tillbaka till Amsterdam 06:00. Jag har ofta tänkt att, om personalen övernattar, blir det kanske 5, absolut max 6 timmars sömn. Förutsatt att man går och lägger sig bums och somnar när man lägger huvudet mot kudden. Är inte det väldigt lite?
Sven har rätt, bla teknik jobbar många långa pass på raken.
Flygsäkerhet handlar bara inte om piloter och flygvärdinnor.
Om inte vi gör vårat jobb rätt så kan ju i värsta fall fågeln trilla ner och då spelar det ingen roll hur utvilad och fräsh värdinnan eller piloten är.
Många yrkeskategorier som ser till att ni kan flyga säkert.