Ang flygpersonal och turbulens
Hej allesammans !
Jag undrar hur ni som arbetar inom flyget aldrig blir rädda för turbulens. Jag har en dröm om att arbeta som flygvärdinna och har nyligen varit på en intervju. Hur vänjer man sig vid turbulens?
svar
Alla flygplan är byggda för att klara mycket mer turbulens än vad som uppmätts. Turbulens kan vara farligt för planet men bara om man åker extremt snabbt. Men man saktar alltid in när man åker genom turbulenta områden och man försöker att undvika de områdena så gott man kan men det är bara för passagerarnas skull . En vinge på ett jetflygplan kan röra sig ca 5 meter upp och ner utan problem.
Om flygplanet skall “falla” (vad det nu betyder) 2km: ja…då är det nog annat än turbulens. De kanske stallade flygplanet. Det har hänt ett antal gånger att man pressar upp maskinen på för hög höjd också stiger isa. Ja då kan man ha riktiga problem.
“Tyngdlös” skriver att planet sjönk 2 km – hur fungerar det då med höjd-separationen? Ett annat plan kan ju vara rakt under…
För några år sedan hade jag förmånen att sitta bredvid en flygkapten under en flygning och vi pratade om just turbulens. Han påstod då att de rörelser som planet gör ofta inte är mer än någon meter – upp eller ner.
Vad är sant?
Men alltså, så när passagerare sitter med handsvett och spypåsar, säkerhetsbältslampan påslagen under en halvtimma, saker trillar och det skakar när du åker bil över en riktigt taskig grusväg på vischan med massa hål i och fjädrarna gråter- det är egentligen ingen fara?
Har upplevt det flera gånger när jag flygit över ekvatorn tex. Det är dödstyst i kabinen hehe. Men det är alltså mycket väsen för i princip…ingenting? Skönt att veta i så fall.
I varje trafikflygplan finns det en väderradar som måste fungera om man ska flyga i områden med åskmoln. På väderradarn kan man se åskceller som man absolut inte får flyga igenom för dessa kan generera sådan turbulens att ett flygplan kan brytas sönder.
Alltså: Turbulens kan vara livsfarligt.
När man startar efter en mycket stor flygmaskin får man vänta två-tre minuter för att turbulensen efter det flygplanet ska lugna ner sig. Sådan turbulens (wake turbulence) kan vända ett mindre flygplan upp och ner.
Alltså: Wake turbulence kan vara livsfarligt.
I vissa områden finns så kallad CAT “Clear Air Turbulence” som är så kraftig turbulen i klarluft att flygplan kan skadas. Sk. SIGMET utfärdas för sådana områden.
Alltså: CAT kan vara livsfarligt.
I bergsområden kan vindes skapa sk. rotorer som är kraftig turbulens som kan slunga flygplan mot marken.
Alltså: Rotorer är livsfarliga.
Sen är det från ovan nämnda turbulenser en fallande skala där turbulens kan orsaka skada i kabin med nedfallande bagage, passagerare som slungas runt, obehag som ger illamående och kanske lite kill i magen.
Erfarna piloter har alltid största respekt för turbulens och agerar därefter.
Lyssna alltid på piloterna när de uppmanar er att spänna fast säkerhetsbältena och acceptera utan prut om servering uteblir pga befarad turbulens.
Så blir resan säker och trevlig
Man kan vänja sig vid turbulens i den bemärkelse att man ska ha största respekt för den och kanske inte bli illamående. Men man får aldrig sänka garden
.
Roffe
Det klart att det finns skräckhistorier: Jobbade som Steward på Scanair för hundra år sen – vi föll drygt två kilometer med en DC 8-55 strax utanför Nice, på väg till Tunisien. Det var innan bagagehyllorna hade luckor så det regnade spritflaskor och väskor i hela kabinen. Och vi var några i besättningen som slog oss rejält.
MEN.. flygplanet höll och vi kunde flyga tillbaka igen samma dag. Respekt för turbulens alltså och för maskinerna som tål mycket stryk.
I Europa är det precis som jag skrev ovanligt med kraftig turbulens. Undantag finns dock.
Här är några dödsfall jag hittade vid en snabb googlesökning:
10 May 1980; Indian Airlines 737-200; near Rampur Hat, India: Two of the 132 passengers were killed.
7 October 1981; NLM CityHopper F28-4000; Moerdijk, Netherlands: All four crew members and 13 passengers were killed.
16 August 1982; China Airlines 747; near Hong Kong: Two of the 292 passengers were killed.
3 October 1990; Eastern DC9-31; Florida, USA: One injured passenger died three weeks later.
5 September 1996; Air France 747-400; near Ouagadougou. Seriously injured three of the 206 passengers. One of the three passengers later died of injuries caused by an in flight entertainment screen.
28 December 1997; United Airlines 747-100; over Pacific Ocean near Japan: One of the 346 passengers was killed. None of the 23 crew members were killed but three sustained serious injuries
Mellan 2003 och 2009 rapporterades 80 fall av turbulens där minst en person blev allvarligt skadad eller dödad.
Turbulens är lika farligt som att åka över ett gupp med en bil. Ja det hoppar lite men är ofarligt. Höjdmätaren rör sig inte ens.
Nu kommer väll någon vilja berätta någon skräckupplevelse.
Anders, du skrämmer upp folk. Turbulens är i de flesta fall inte så extremt som du vill påvisa. Det förekommer väldigt sällan, speciellt inte i Europa. Vanligtvis hoppar det till lite sen är det över, och det är då inte alls farligt.
Turbulens kan döda kabinpersonal såväl som passagerare. Det är extremt ovanligt men det sker. Oerfaren personal, eller de som bara arbetat i europatrafik, tar sällan turbulens på allvar. Personligen har jag respekt men känner mig inte rädd.
Söker du jobb i kabinen bör du gilla att flyga, oavsett väder!
@Flygtekniker
Tur att du sitter i hangaren på jobbet då! 😉
Jag tycker lock för öronen är värre. Men jag har hört att man vänjer sig vid det också.
Jag ser det som en del av naturen som inte går att komma ifrån. Visst man kan sjunka och hålla på hit och dit, men tillslut kommer det alltid att komma turbulens 😉
I nästan 100% av fallen är det aldrig någon fara. På sin höjd lite spillt kaffe och en nedfallen väska. Försöker se det som något kul som pirrar lite i magen 😉
Jag är livrädd varje gång
Aldrig livrädd, bara rädd att skada rygg eller liknande när det blir seriös bollibompa!Man får bra benmuskler också!
Ja, man försöker såklart byta höjd, och ja är det inte mindre turbulens där, så är det bara gilla läget.
Svårt att säga. Men, man vänjer sig helt enkelt 🙂