Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Piloters löner.

Tråden startades av Sten

Piloter tjänar ganska dåligt. Varför vill folk bli piloter?

Jag tar ett exempel, där en person utbildar sig, privat till pilot, med tillhörande MCC kurs och TR på B737.

Därefter spenderar denna person inte ett öre i kostnader för att behålla sitt cert eller kostnader för att vara arbetslös ett antal år.

Utan denne person får arbete direkt på ett bolag som flyger med B737.

Vi säger att personen är 25år när han får jobbet.

Pröjset är 5000EUR(47500sek) via nått bemanningsbolag, där du faktisk enl lag måste ha en egen firma för att kunna fakturera detta bemanningsbolag.

Hela din utb kostnad blir lågt räknad 850000sek, skattade pengar som du får låna av dina föräldrar som pantsatt allt dom äger.

Din inkomst efter skatt varje månad ca 47500kr-sociala och arbetsgivar avg ca 32% =32300kr – komunal skatt ca32%= 21964kr blir din lön.
Fast inte riktigt, för du har kostnader i din firma också, så som revisor/redovisningskonsult etc.

Om du jobbar tills du är 60år, har du 35år som du ska dela på 850000kr = 2023kr/månad. Nu talar vi ränte fritt lån!!

Då är din lön efter skatt nu 19941kr.
Så får du då bas ex i Helsingfors på detta bolag.
Det kostar dig ca 3000kr/månad i boende och då delar du med andra.

Det är inte billigt att hyra en lgh I Helsingfors! Nu är vi nere i 16941kr/mån.

En industri arbetare har väl en 15-20000kr/mån netto?

Och då kan man göra samma ekvation med samma kostnader men, som styrman på en SF340 med 1500-2000EUR på faktura/mån.

Varför tror folk i allmänhet att piloter tjänar så bra?

Nu ska man betänka att, hur lätt är det att få detta jobb som jag beskriver.
Inte lätt!
Många arbetslösa piloter skulle göra vad som helst för detta jobb

Publicerad den 2012-06-29 08:06
Skriv ett svar
Antal svar: 56

svar

Argus
2012-07-06 09:42

Nej, jag är inte 50+.

Jag vet inte vilka råd jag kan ge; det gäller att vara ödmjuk, odla kontakter och jag rekommenderar att man inte har familj, eller att man har en väldigt förstående och flexibel fru/man innan man ger sig in flygeriet. De första åren är ofta tuffast med väldigt lite pengar och man måste vara beredd att flytta utomlands. Att hanka sig runt i starten på kaffepengar har varit en bransch-norm sedan Flintas dagar. Vissa klarar sig undan, andra inte.

Jag rekommenderar att söka antingen flyggymnasiet eller TFHS först och främst. De är ju “billigast”. Många har invändlingar här inne mot MPL men det bygger på okunskap. Kontakta TFHS och be dem förklara konceptet. Lita inte på hörsägen. Från min synpunkt verkar det vara en riktigt bra start på din karriär med både rating och praktik inkluderad. Allt dessutom på vanligt studielån. Därefter utgår jag ifrån att modul-ande är bäst rent ekonomiskt. För några år sedan kunde man hitta bra prisvärd utbildning i USA men jag vet inte hur det ser ut idag. De övriga svenska skolorna är ofta lite dyra men det är ju enklare att utbilda sig hemma. Det kostar dock på att utbilda sig privat oavsett vilken lösning man väljer!

När du väl är klar med dina certifikat spelar det mindre roll vilken skola du gått. Vissa bolag föredrar vissa skolor, andra bolag andra. Det jämnar ut sig. De flesta bryr sig inte alls utan det viktiga är att man är social, lyhörd, ödmjuk och att man odlar sina kontakter. Chans-köp inte rating men var däremot beredd att eventuellt investera i en om du får erbjudande om jobb. Sök utomlands via Ryanair, CAE, CTC, Qatar osv. Få in en fot och jobba sedan vidare.

Det är en väldigt tuff bransch. Ofta märker man inte det förrän man sitter men stora skulder och inget jobb. Jag älskar dock jobbet och jag har det jättebra ekonomiskt. Problemet är bara att saknar man de personliga förutsättningarna för detta jobbet upptäcks detta redan när man är färdigutbildad. Det är dessutom svårt att göra den analysen av sig själv. Tänk igenom noga innan. Det är de enda råd jag kan ge.

FLEX
2012-07-05 09:48

Argus: Bra inlägg.

Så hur ska man göra då? om man inte har råd med sin utbildning? Om man har ett genuint intresse (tillskillnad mot alla snorisar som endast ser kostymen). Jag vill men har inte pengarna. Dessutom har jag en stabil relation.

Är det värt det? Du måste vara 50+ och arbetat väldigt länge inom denna bransch?

Pilot
2012-07-04 16:30

@Argus

Håller med dig totalt. Det är mest piloter som tillhör den sura och bittra gruppen som av olika anledningar inte kan erkänna egna misstag, eller omogna valpar som tror de vet allt eller pensionister som inte har insett att spelreglerna har ändrats. De som inte kan anpassa sig till global konkurrens kommer att gå under.

Argus
2012-07-04 10:09

Jag måste tillägga till A320’s i övrigt bra inlägg:
Som ni ser så tjänar många bra löner inom flyget. Ingenjörer, läkare, ekonomer ligger ofta klart under vad till exempel jag själv tjänar. Jag tycker om mitt jobb och har en mycket bra lön.

Arbetstidsmässigt så tjänstgör man faktiskt på samma nivå som andra yrken med obekväm arbetstid. Tittar man på snittarbetstider inom industrin där man jobbar två repektive tre-skift så blir deras årsarbetstid i nivå med vad jag gör som pilot.

Vad är då baksidan av myntet: jo, yrket innebär ofta att man har hela världen som arbetsmarknad. Det sliter på familjelivet med övernattningar och för de som måste pendla till ett kontraktsjobb blir det väldigt tufft. Flygbolag kommer och går, arbetsmarknaden är tuff. PÅ sistone har många piloter tvingats ta slitsamma kontrakt för att stanna kvar i branschen. Men tänkt då också på:

1. Ett kontrakt som innebär att du har bas i utlandet gör att du inte nödvändigtvis kan kräva att kontraktet ska kompensera för att du har boende i Sverige där vi har så höga sociala avgifter som vi nu har. Det är ett val du själv gör. Räknar man då om kalkylen med sociala avgifter på 10-15% istället för 32%, samt tar bort pendlingskostnaderna, så blir lönen annorlunda.

2. Det är en förolämning mot yrkesgrupper som ingenjörer, sjuksköterskor, socionomer och andra att hävda att regionallönerna vi har i Sverige är låga. Att sitta som regionalkapten med löner runt 40.000 innebär att jobbet statisktiskt sett är välbetalt! Att dessutom utgå ifrån att man som nyutexaminerad ska gå in på en lön över 25.000 är lite skrattretande. 25 är normal ingångslön i många kvalificerade yrken.

3. Det är en väldigt splittrad bransch. Lönenivåerna är väldigt varierande från taxiflyg/regional/ryankontrakt till Emirates/Kina-kontrakt/SAS/Norwegian(fastanställd). Det krävs hårt jobb och talang men också tur för att nå upp högt. Du kan dock ha otur och fastna med höga skulder och trasigt social liv.

Avslutningsvis: Ska sanningen fram så är det mest piloter som tillhör den sura, arga och bittra gruppen som av olika anledningar hamnat fel som sitter och spyr ut sig påhitt och vinklade sanningar på detta forum. Resten är omogna valpar som precis påbörjat sin karriär och tror det vet allt samt en del kabinanställd personal som inte har så bra koll på vad som gäller framför dörren (på samma sätt som vi framför dörren inte har hundra koll på läget i kabin) Så ALLT som skrivs här skall tas med stora traktorskopor salt…..

F/O
2012-07-04 09:42

Då kan man säga samma sak för lärare/sjuksköterskor i sverige.
Lönen per aktiv arbetstimme är oslagbar.

Räkna bort administrativt arbete, raster, transporter på arbetsplatsen, utbildning, för och efterarbete, kopiering av papper, föräldramöten, journalskrivning osv.
Kvar blir kanske 3-4timmar per dag. 60timmar i månaden, det är ju ingenting mot en linjepilot

Rolle
2012-07-04 00:14

@Kajsa mfl: Alla här inne vore tacksamma om ni kunde skippa dessa meningslösa inlägg som inte är i närheten av sanningen. Vare sig om anledningen är att reta upp folk genom att provocera eller om ni bara helt enkelt skriver om saker ni inte kan så är det onödigt.

1. Piloter tjänar generellt 140000kr i månaden – NEJ, långt därifrån. Det är topplönen i dom nordiska länderna däremot. Det är som att säga att alla VD/vice-VD tjänar 20 miljoner i månaden eftersom Ericssons VD gör det.

2. Piloters duty time inkluderar resor till och från jobbet – NEJ

3. Piloter jobbar 500 blocktimmar/år – NEJ, snarare en regel än ett undantag att man jobbar närmre maxgränsen på 900 blocktimmar/år. Desto mer Duty Time dock, tillsammans med många nätter borta från hemmet och familjen.

Cut the crap

Öh
2012-07-04 00:09

Mamma: Du har lyckats med bedriften att ha fel i exakt allt du skrev.

Bajsa
2012-07-03 23:34

Inte riktigt va… 140tkr/mån inte ens den högst betalde piloten på SAS har det…lugna er lite nu va, o sedan 20h/vecka, eller hur…..troll är altid troll men Pinoccios kusiner finns det fler av!!

Bajsa
2012-07-03 23:33

Inte riktigt va… 140tkr/mån inte ens den högst betalde piloten på SAS har det…lugna er lite nu va, o sedan 20h/vecka, eller hur…..troll är altid troll men Pinoccios kusiner finns det fler av!!

till kajsa
2012-07-03 23:27

Det var den största lögn jag sett här på länge… den lönen tillhör “pensinärer” på SAS som jobbat där sen de slutade i försvaret för 40 år sedan…

Så länge du inte har den lönen själv och jobbar som pilot får du gärna sluta ljuga…

Kan “lova” att piloter som anställts de senaste 10 åren så är det kanske 10% som har såna löner och har lyckats bli “VD” i respektive bolag… Dvs drömmlöner för oss dödliga piloter….

A320
2012-07-03 19:57

@ mamma

Du behöver inte vara “imponerad”. Helt oväsentligt.

Men för din information så vågar jag med ganska stor säkerhet hävda att de flesta bolag runt om i Europa (inte NetJets, små regional bolag etc) schemalägger sina piloter någonstans mellan 700 – 900 timmar / år. Virgin Atlantics piloter tex har förhandlat fram ett max tak på 700 (eller är det 750?) timmar per år, för de flesta andra bolag är det 900 timmar max som gäller.

Det är blocktimmar, Flight Duty Hours, inte “duty” timmar. Jag flyger ca 800-850 timmar i snitt per år men jag kommer inte ihåg riktigt hur många “duty” timmar jag ligger på, bör vara runt ca 1300-1400 tror jag?

Stby etc räknas INTE in i ovan nämnda 7-900 timmar. Stby räknas däremot in i duty timmar per månad / år. Samma gäller årliga CRM/ESET/First Aid recurrent etc + eventuell annan icke flygrelaterad tjänstgöring.

Att påstå att resor till / från jobb skulle vara inkluderat i min arbetstid är bara rent skitsnack. Skulle min arbetsgivare bry sig om att jag tex väljer att bosätta mig 2 timmar från flygplatsen? Kanske schemalägga mig mindre timmar per år än en kollega som bor 20 minuter från jobb? Ja du hör själv……trams.

A320
2012-07-03 19:27

@ Kajsa – De löner som du talar om är inte representativa för större delen av pilotkåren i EU.

Några exempel:

easyjet UK kontrakt:
(“loyalty bonus” tillkommer)
Kapten – ca GBP 100.000 per år inkl “sector pay” = ca 89.000kr / mån
Styrman – ca GBP 60.000 / år inkl “sector pay” = ca 54.500kr / mån

BA UK kontrakt:

Kapten – Börjar på typ år 8 (gissar jag) på short haul skalan vilket ligger på kanske GBP 85.000 / år + tillägg = ca 95.000kr / mån

Styrman – Startar på ca GBP 50.000 år + tillägg = ca 55-60.000kr/mån och med högst senioritet tjänar han/hon nog ungefär samma som en nyligen uppgraderad kapten (se ovan).

Condor tyskt kontrakt (taget direkt från deras hemsida):

Kapten – år 1 €8.550 / mån = 74.450kr / mån
år 12 €10.750 / mån = 94.000kr / mån

Styrman – år 1 €4.950 / mån = 43.300kr / mån
år 12 €6.120 / mån = 53.500kr / mån

SAS – Jag har inga 100%-iga siffror för SAS men jag är säker på att folk här kan rätta mig om jag är allt för långt borta från verkligeheten….

Kapten – Startar runt 90.000kr + tillägg med rådande senioritet när man når uppgradering? Högsta lönen runt 110.000kr / mån + tillägg?

Styrman – Startar på ca 45.000kr + tillägg (år 1) och når en högsta lön runt runt 90.000kr + tillägg?

“Standard” turbo-prop Kapten ute i Europa? Ca €5500 / mån kanske?
Styrman? Allt från €2000 – €4000 /mån?

Jag har sett airbus kontrakt ner emot €5000 för Kapten och €1500 för Styrmän….

Hur mycket ligger lönerna på inom “Reginalflygsavtalet”, eller vad det heter numera hemma i Sverige? Brukade väll starta runt ca 40.000kr för en Kapten och 25.000kr eller där omkring för en Styrman?

Oavsett om mina siffror ovan skulle vara “off” med 5-10%, eller något i den stilen, så kan man klart se att ditt uttalande:

“En pilot tjänar drygt 120000kr/månad plus traktamente och diverse tillägg på omkring 20000kr/månad vilket tillsammans är drygt 140000kr/månad.”

….helt enkelt inte är representativt för pilotkåren i EU.

Ditt uttalande om arbete på fridagar tänker jag inte ens kommentera på med mer än att de flesta piloter jag känner jobbar INTE extra utan njuter av sina lediga dagar. En sak till, de flesta bolag har dessutom inskrivet i sina kontrakt att man INTE får flyga för andra bolag medans man är anställd.

Pilot
2012-07-03 18:50

@Kajsa

Det stämmer. Det finns inte många andra jobb där lönen per aktiv arbetstimme (=blocktimme), plus andra förmåner, är så hög som piloters.

mamma
2012-07-03 17:44

@A320

Och du flyger hur många timmar per år? 500? Din “duty time” inkluderar resa till och från jobbet, standby, etc. Inte imponerad.

Kajsa
2012-07-03 16:29

Och nu fram för lite sanning. En pilot tjänar drygt 120000kr/månad plus traktamente och diverse tillägg på omkring 20000kr/månad vilket tillsammans är drygt 140000kr/månad. Arbetstiden är i regel 20tim/veckan vilket ger utrymme för arbete på fridag som i regel brukar generera 8000-10000kr/per arbetad fridag med traktamente inräknat. Då många väljer att skriva sig i länder utanför Sverige där skatten är mycket lägre så blir nettoinkomsten rejält stor. Så pilot är fortfarande ett lönsamt yrke.

Mvh/ Kajsa

A320
2012-07-03 14:17

“en pilot får jobba max 25h i veckan.”

För er som kanske inte jobbar i flygbranschen skulle jag gärna villja visa hur det verkligen ligger till. Mest så att ni inte läser inlägg, från folk som uppenbarligen inte vet vad dom talar om, och att ni därför kanske tror att det är så det ligger till……

Från min firmas Ops Manual A angående “duty periods”:

§ 7.3.2

“190 hours in any consecutive 28 days…”

“60 hours in any consecutive 7 days…”

§ 7.4.1

“The maximum daily basic Flight Duty Period is 13 hours”

“The maximum daily FDP can be extended by 1 hour”

Ace
2012-07-03 12:26

Låter som Johan precis börjat med PPL och försöker berättiga sig sjäv att lägga ut 600 000 – 1 000 000 för att köpa sig ett “riktigt pilotjobb” på Ryan…

Fröken Vinge
2012-07-03 07:23

Aldrig trodde jag väl min systers ord skulle besannas. Hon sade redan för 15 år sedan att de nya curlade generationerna inte skulle fungera i arbetslivet. Att de bara skulle kräva, pipa och inte kunna leverera. Och här är ni. Vill ha betalt som en driftig vd – med rimlig arbetstid. Ha lön på hög nivå, men vara hemma före middag. Har ni någonsin funderat på att alla de tjusiga affärsmänen i cabinen faktiskt också övernattar borta.

Nej pojkar, nu får ni samla ihop er lite. Min syster sa nämligen också att efter de curlade generationerna kommer nya arbetsvilliga. Som förstår kopplingen mellan insats och utfall. Vad gör ni då?

J B. Ström
2012-07-02 23:23

Njaa, sist jag tittade i EU-OPS SUB part Q fick vi aviatörer jobba 60 timmar per rullande sju dagars period samt 14 timmar per arbets period som kan förlängas till ända upp tom 16 timmar i vissa fall om jag inte miss minner mig. Jag är tveksam till att det har ändrats till vår fördel. Faktum är att jag tror det ligger ett förslag i EU som pekar åt motsatt håll! Gud hjälpe oss!!

Nåväl, det är ju inte alla kollektivavtal so sträcker sig till 60 timmar i veckan men många av dom gör det. Betänk också att man gör skillnad på flight duty period och duty period.

Incheck till “block on” det är vad som gäller har jag fått lära mig. En annan ganska stor sanning är faktiskt också att många piloter/kollegor har ett visst pendlingsavstånd till sitt jobb inom flyget på ett eller annat sätt. Jag själv har drygt 40 mil till min “hemmabas” vilket naturligtvis inte underlättar ett bra familjeliv men man får bita ihop och hoppas att det blir bättre.

Man måste titta på frånvarotiden från hemmet när man pratar arbetstid inom flygeriet det är ju defakto det viktigaste för dom flesta, det andra är oregelbundna arbetstider och långa arbetsdagar, ja man blir faktiskt trött och sliten av och till i vårt jobb.

Vissa dagar får man dessutom gräva djupt i erfarenhetsbägaren för att lösa uppkomna situationer och man kan var trött som efter ett OPC pass i simulatorn. Andra dagar leker livet, solen skiner och kaffet smakar fantastiskt.

Jag har fantastiskt trevligt och kul på jobbet dom allra flesta av mina arbetsdagar och vill inte gärna byta bort det.

Jag har hållit på med detta i drygt 25 år och ligger inte i närheten av några hundratusen i månaden.
kanske finns några på ett par bolag i sverige som kommer dit upp, vad vet jag!

TP kollegorna på regional och taxi svängen har ganska/riktigt usla löner och villkor.

J B. Ström

Me
2012-07-02 21:26

“En standard arbetstid för en bankman kan uppgå till 70-80h i veckan! en pilot får jobba max 25h i veckan.”

En pilot får jobba betydligt mer än 25h i veckan, vart du har fått den siffran ifrån kan jag inte förstå.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500