Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Seriösa frågor för en ny karriär

Tråden startades av Mr G

Hej på er allihopa!

Mycket glad att jag har hittat detta forum, det verkar finnas en hel del personer här som har bra insyn i flygindustrin, dess för och nackdelar att döma utifrån de trådar jag har skummat igenom.

Snabb introduktion av mig: Jag är i dagsläget 38 år gammal, har fru och två barn och bor i en stad i mellersta delen av Sverige. Har ett stabilt bra betalt jobb idag med bra lön för dagens mått (ca 50k före skatt, mer vissa månader).

Jag har under en längre tid nu övervägt att byta bransch helt och hållet. Och med det har jag även haft en större seriösare inställning till att ta CPL och flyga för ett bolag i Sverige (A320 är favoriten). Har ca 1200 timmar i Flight Simulator där mitt intresse började riktigt i slutet av 2020 och följer stora profiler som berättar, analyserar och förklarar i videos om arbetet som Pilot m.m. Har även ett genuint stort tekniskt intresse vilket jag ser som en fördel för att det ens ska kunna fungera.

Jag har diskuterat idén med frugan som är med på noterna och stödjer min dröm till 100%. Men det finns fortfarande frågetecken och just nu gör jag research på vad kalaset kommer att kosta, hur mycket tid som jag behöver spendera borta, vilka eventuella ämnen jag behöver plugga upp för att söka in (Antar att detta gäller endast för högskolan?) och diverse annan information gällande allting.

Så därför sträcker jag nu ut handen till er erfarna och oerfarna som kanske just nu pluggar till Pilot eller jobbat som styrman/pilot under en längre tid att svara på några funderingar vilket skulle hjälpa till mycket i mina beslut om det är värt tiden och mödan. Here it goes:

– Hur ses det på åldersaspekten i branschen? Finns det något motstånd för att man passerat 40 år som en nykomling?

– Ni som har familjer, hur såg studietiden ut och hur ser första tiden ut som styrman? Jag tänker här på själva schemat, jobbar man x antal dagar och sedan hemma x antal dagar? Hur många dagar/snitt per månad blir man hemma med familjen och hur länge kan man ligga borta på jobb?

– Hur ser lönen ut för en nyutexaminerad styrman i exempelvis SAS, Norwegian eller Ryanair och hur är löneutvecklingen framåt? Hur lång tid är också snittet för att uppgraderas till Pilot?

– Såvitt jag förstod efter samtalet med Greybird Academy så är finansieringen med CSN berättigad till en viss % eller summa, tror hon pratade om strax under 800.000kr men resten, behöver man hosta upp det ur egen ficka?

– Vilken utbildning i Sverige skulle ni rekommendera att utbilda sig på? För egen del skulle OMS Aviation Academy i Västerås vara ett perfekt ställe om man tänker på pendling/finansiering/hyffsat nära hemmet exempelvis. Stockholm är absoluta gränsfall och längre ner är inget alternativ och såvitt jag jag sett finns det inget alternativ uppåt.

Vi kan börja med det här, dyker det upp något annat så tar vi det då 🙂

Tack på förhand!

Publicerad den 2024-06-30 17:29
Skriv ett svar
Antal svar: 9

svar

Pilot
2024-07-05 10:54

FI av förståeliga skäl tänker du lite kortsiktigt
Själva utbildningen är inte det stora problemet i sammanhanget, 2-3 år fixar de flesta, det är dessutom ofta på samma plats.
Det är sedan under resten av karriären som svårigheterna startar. Att alltid pendla eller flytta familjen dit du för tillfället har bas. För byta bas kommer du byta minst en handfull gånger under karriären.
Antingen för att du jagar timmar, bolaget behöver dig någon annanstans eller du måste byta jobb pga konkurs mm. Hur kommer familjen hantera detta?
För flexibel måste du vara på ett eller annat sätt

Kapten Haddock
2024-07-04 22:02

Beror såklart på bolag, men ärligt talat så är schemat för en pilot väldigt bra.
Skulle verkligen inte vilja ha ett Måndag-Fredag jobb. Två dagar ledigt på helgen är inte tillräckligt.

Jag jobbar variabelt, men har 13 dagar ledigt den här månaden. Det är fem dagar mer än ett vanligt arbete. Visserligen blir det jobb på helger, kvällar, högtider med mera men det gör mig ingenting. Svårare för andra kanske.

FI
2024-07-03 08:33

Hej! Du behöver se över din situation gällande familj, ekonomi samt hur mycket du vill detta och vad det innebär för familjen under tiden du studerar etc. Det finns ett engelskt utryck som lyder: “If there is a will there is a way”.

Själv har jag varit i en mycket liknande situation som du är I just nu och för mig har det varit absolut värt det!

Jag är väldigt bekant med den skolan du nämner och den är absolut toppklass. Dock så kanske jag skulle se över alternativ som innebär att du kan både studera i din takt samt ta hand om familjen under tiden (modulär utbildning istället för integrerad). Det kommer att ta längre tid men det blir en hållbar lösning för dig och för familjen.

Börja med att ta kontakt med lokalflygklubb. Gör en intro flygning etc.

Lycka till!

Pilot
2024-07-02 09:23

Åldern är ett problem för vissa bolag men om du är mer flexibel med vilket bolag du vill till så inga problem tänker på lågprisflyg som RyanAir och Wizz, men bas i Sverige är svårt att få oavsett ålder och erfarenhet. Så är du inte redo att pendla så lägg ner denna drömmen.
Eventuellt når du ditt mål med A320 jobb i Sverige men vägen dit kan vara snårig.
När du väl jobbar så är det vanligt med 5-4 schema på de bättre bolagen, andra har variabelt vilket gör det väldigt tufft för familjen och du måste ha en väldigt flexibel partner

Svenne
2024-07-01 17:36

Ett litet förtydligande i din text. Pilot är en person som framför en motordriven flygfarkost tex ultralätt, helikopter, enmotor flygplan upp till stora passagerarflygplan osv. Styrman och Kapten är jobbtitlar med olika befogenheter och ansvar men båda är piloter.
Lycka till

Romantiker
2024-07-01 14:19

Vill du vänja dig att träffa familjen mindre, gå upp 04:30, jobba 10-12 timmar i sträck, jobba på högtider, sitta och titta på den fina utsikten timme in och timme ut?
Det finns en romantisk syn på pilotyrket, vissa delar är spännande, häftiga, kalla det vad du vill, men det kostar väldigt mycket, och då pratar jag inte pengar.

Olle
2024-07-01 13:22

Finns redan liknande trådar här. Svaren är desamma.
Sök någon av de gratisutbildningar som finns i Sverige. Kommer du inte in så glöm allt tyvärr.

Ingångslönen på SAS ligger på runt 39000 SEK/mån med noll erfarenhet.

Jobbet innebär att du inte kommer få se din familj speciellt ofta.

Om du frågar mig så vore det självskadebeteende att påbörja en karriär inom flyget i Sverige, med familj och runt 40 år och redan bra lön. Om du var singel och barnlös hade det varit annorlunda. Varför gå ned i lön och samtidigt dra på sig 1 miljon i skuld?

ATPL
2024-07-01 08:24

Att bli en duktig kommersiell pilot är en lång process. Det börjar med en dröm och om den är stark nog tar den Dig igenom resan till målet
Drömmen verkar vara på plats, men jag blir lite brydd när Du nämner dina 1200 timmar med Flight Simulator. Flight Simulator är både en leksak och ett pedagogiskt hjälpmedel. För att FS ska vara till hjälp i din strävan att bli en bra pilot måste Du förstå att det är ett hjälpmedel inte en lösning. Om Du använder den parallellt med din utbildning och med en erfaren handledare tillgänglig så fungerar den toppen. Sitter Du själv tillsammans med dina kompisar och vevar runt och kanske har vad Du tror en ”erfaren” pilot som handledare kan det bli hur tokigt som helst.
Sen dina andra funderingar: De frågorna kommer Du att få svar på om Du söker Dig till en miljö där Du träffar erfarna piloter. Det gör Du på en flygskola.
Börja med att anmäla Dig en kurs för PPL (privatcert). Sök Dig till Västerås som har utvecklats till ett centrum för allt från småflyg till avancerad flygutbildning.
Det viktigaste är då att Du får flyga på riktigt och då upptäcka att det var så roligt som Du fantiserat om eller att det kanske inte var det…
Sök kontakt med erfarna piloter och instruktörer och ventilera dina frågor med dem. Akta Dig för snabbpratande yngre smartpladdrande filurer som har blixtsnabba svar och åsikter om allt från bästa flygplanet till bästa solglasögonen. Skapa relation med lite äldre erfarna instruktörer som pratar långsamt….
Accepter att det inte finns några genvägar. Se till att ta ett steg i taget. Flyg så mycket som möjligt. Tro inte att flygskicklighet sitter i förmågan att knappa in dittan och dattan i den där burken nere till höger. Flygskicklighet sitter i förmågan att flyga med känsla och förnuft. Förstå att varje steg i utbildningen är viktig. Förstå också att vissa moment i flygande kan vara skrämmande, men måste hanteras.
Din ålder är ingen fördel men inget absolut hinder. Du får kompensera åldern med hårdare fokusering och förstå att vissa moment i utbildningen tar längre tid.
Så, åk nu till flygskolan och sätt igång. En sak i taget. Stressa inte. Gläds med dina framsteg. Var tålmodig med dina tillkortakommande.
Och till sist… ha kul.

Stockholmare
2024-07-01 08:01

Jag tror man gör bäst att särskilja på sin hobby och sitt arbete i det här fallet.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500