Vad är svenskt med SAS idag?
En fråga som jag ställer mig är vad som är svenskt med SAS idag? Det känns som att SAS håller på att spola bort sin roll som det självklara svenska alternativet när man ska ut och flyga.
Ett flygbolag som ska serva och samtidigt representera ett land eller i detta fall tre skandinaviska länder tänker jag ska ha några grundläggande element.
• Skandinavisk representant
• Skandinaviska språken i representation och service
• Skandinavisk service
• Skandinavisk prägel
Vad kännetecknar SAS som ett skandinaviskt flygbolag idag, inifrån och utifrån?
svar
På vilket sätt är SAS svenskt genom att räkna antal flyglinjer? Är det inget annat som gör bolaget svenskt, vilket jag anser att bolaget INTE är.
SAS är i detta forum en helig ko som på intet sätt får ifrågasättas. Att SAS tillhör historien som svenskt, klamrar man fast sig vid och tror på egna önskedrömmar som om detta vore enda sanningen.
Återstarta ABA, SILA och Linjeflyg, då kanske någon form av éfterlängtad svenskhet uppstår, till glädje för behövande.
Mycket bra skrivet Andreas.
Du har helt rätt!
Det har jag inte heller påstått. Däremot har det dykt upp många hetsiga inlägg i tråden om att SAS bara gynnar Danmark, att man alltid måste transferera i Köpenhamn när man reser med SAS, att Ryanair har större utbud från Sverige osv. Det är dessa inlägg jag svarar på.
Bara för att SAS har mest trafik är det väl inte svenskt?
Med det synsättet är ju alla bolag svenska, fast i olika grad.
Det är så mycket känslor här och uttryck som kramare och hatare. Låt mig sammanfatta lite statistik. Vissa saker kanske går att hålla lite objektiva?
SAS är Sveriges i särklass största flygbolag med fler flygningar till och från svenska flygplatser än Norwegian, Ryanair, Lufthansa, Finnair och KLM tillsammans. Om man räknar bort inrikesflyg och enbart tittar på utrikes från svenska flygplatser så har SAS nästan exakt lika många flygningar som Norwegian och Ryanair tillsammans.
SAS erbjuder dessutom direktflyg från svenska flygplatser till fler destinationer än något annat flygbolag (ja, även fler än Ryanair trots att de flyger lågfrekvent till många av sina destinationer).
Detta baserat på tidtabellsdata för april 2025.
SAS har ALDRIG tjänat Sverige. Vi har däremot tjänat bolaget genom oändliga byten i Köpenhamn. Vi kunde inte ens flyga direkt till ex.vis Amsterdam utan mellanlandning/byte. När luften blev “fri” och monopolet försvann, rasade vinsterna och därmed inbetald skatt. SAS är en enda stor förlustaffär för Sverige (Norge?). När bolaget gång efter annan står på ruinens brant och ropar på hjälp, har vi betalt och betalt utan någon som helst nytta, annat än att utveckla CPH åt Danmark.
Die dumme Schweden klingar väldigt påtagligt.
Ja Ryanair tjänar pengar. Men de stora beloppen beror på de höga avgifterna de tar ut för den marginella servicen de ger.
Det är ett helerån att ta så mycket betalt för den mycket låga service de ger!
Men de står dig fritt att betala så mycket!
Sv. Sverige
Huvudkontoret finns i Sverige med ett flertal anställda som betalar inkomstskatt i Sverige.
Huvuddelen av de flygande är anställda i Sverige och betalar skatt.
Det ger stora inkomster till Sverige!
SAS har under många år betalt in skatt till Sverige i olika former.
Just nu betalas ingen vinstskatt!
Jag har en helt annan bild än du!
Har flugit extremt mycket med SAS ut i vida världen.
Vist några gånger via Köpenhamn men de är få!
Är LIFETIME GOLD medlem. Flög första gången till USA 1976.
Var under många år till USA minst fyra gånger per år. Sedan många gånger även till Brasilien och Asien.
Hur mycket har du flugit?
Den lilla skatt SAS’ vinster genererat det svenska tidigare ägarskapet är mikroskopiskt jämfört med vad vi fått ut av detta bolag.
60-70 års omväg via CPH och därmed goda inkomster för Danmark plus alla miljarder vi pumpat in.
Efterbliven svensk flygutveckling där vi nu är beroende av danskt godtycke med brakförluster för svenska aktieägare som underlag, sk skatteinbetalning. Haha!
Och detta tycks vara svenskt enligt SAS-fans.
sv Till alla vilseledda
Den som sa det var det var det, vilseledd!
Läs Svea rikes lag kanske du förstår.
Aktiebolagslag (2005:551).
@Linkan. Du glömde berätta att Ryanair tjänar minst 20 miljarder kr per år och att SAS förlorar 2,1 miljarder kr per år. Vilket bolag är i dina ögon mest framgångsrikt – om man glömmer nostalgieffekten som verkar vara oändligt stor bland många debattörer här på forumet.
Sv Sverige. Visst SAS får betala 22 % av sin redovisade vinst den dag de kommer att visa lönsamhet och forfarande har sitt säte i Sverige men vilket land får betala om bolaget än en gång går i rekonstruktion eller t.o.m i konkurs?
För Ryanair är Sverige en väldigt liten del av deras marknad. De har över 600+ flygplan och mer än 200miljoner passagerare i hela Europa.
Helt korrekt att de siktar på billiga resor från A-B. Så det går att åka billigt till Spanien eller andra destinationer och tillbaka. Vet inte riktigt varför de skulle ha 6 avgångar om dagen. Inrikes i Sverige är inte deras nisch.
Reser du i tjänsten välj då SAS/LH/KLM/BA. Priset spelar väl ingen roll om någon annan betalar.
Ryanair funkar klockrent för en semeter/weekendresa till Palma eller Solkusten. Billigt och oftast på tid. Reser du med strikta tidskrav eller med stort sällskap/barn, välj annan operatör. Det är fritt fram att välja!
Då kan du svara på frågan vilket land som får ta del av vinsten när den kommer? Sverige kommer dra 20% av vinsten, eller?
Märkligt att så många stångar sig blodiga mot SAS-är-svenst-väggen. Är det fanatism som driver detta så långt att vi tror på osanningar? Visst finns papper och dokument, men bolagets verklighet och agerande baseras på dank företagsamhet och därmed vår anpassning till denna. Alltså SAS är och har alltid varit danskt, oavsett Wallenberg och svenska statens ekonomiska bidrag.
Att: Kossan
SAS flyger inrikes till 15 olika destinationer inom Sverige. Man har upp till 6 flygningar per dag till ett antal destinationer 5 dagar i veckan. Dessutom flyger SAS till ett antal destinationer utanför Sverige inklusive USA.
SAS har också genomgående flygningar. Du kan exempelvis boka en biljett från Ängelholm till Visby.
Ryanair har ingen inrikesflygning i Sverige utan enbart utrikesflygningar till 6 destinationer. Väldigt få flygningar. Ofta endast 2 flygningar till/från en ort per vecka. Mycket marginell trafik. På Ryanair kan du inte boka genomgående resor.
Skillnaden mellan Svenska SAS och utländska Ryanair är mycket stor!
Ryanair är ett utländskt bolag. Således ej Svenskt.
–
SAS har fler flygningar i Sverige än Ryanair.
–
SAS flyger betydligt fler flygningar per dag i Sverige.
Inte som Ryanair i många fall endast två till tre per vecka till en ort.
SAS har upp till sex flygningar per vardag.
Detta är iallafall Svenskt och hände på SAS;
http://www.expressen.se/nyheter/sverige/flygvardinna-atalas-for-flygfylleri-pa-sas-plan/
Beror på hur man ser det, snackar vi antal linjer i Sverige så är Ryan mer svenskt än SAS.
SAS är ett Svenskt bolag registrerat i Sverige!
Innan den senaste rekonstruktionen var mer än 50% av ägarna svenskar, svenska bolag eller andra svenska intressen.
Huvudkontoret finns i Sverige.