Vad händer med SAS dotterbolag & wetlease
Hej,
Efter dagens besked om SAS framtid från regeringen, jag blev nyfiken om hur en rekonstruktion eller en konkurs i SAS Scandinavia skulle påverka SAS Connect, Link och wetlease-operatörer. Någon som har koll på det?
svar
Det beror ju på hur man väljer att genomföra en rekonstruktion.
Men initialt så bryts nog samtliga avtal och de som behövs får nya avtal.
Man kan tillägga att Cityjet som är en underleverantör till SAS redan har genomgått en rekonstruktion under pandemin.
Det tyder på att dem inte får tillräckligt betalt för sin produktion av SAS och har sålt in sig för billigt.
Om det blir konkurs eller rekonstruktion blir det konkurs eller rekonstruktion i SAS AB inte i SAS Scandinavia. SAS Connect och SAS Link är dotterbolag till SAS AB liksom SAS Eurobonus AB, SGH och SAS Technical, Cargo och några till bolag och blir en del av konkurs/rekonstruktionsprocessen.
Vid en konkurs kommer en utsedd konkursförvaltare att besluta om bolaget (SAS AB med dotterbolag) skall drivas vidare tills konkursförvaltaren försökt säkerställa att långivarna och andra fordringsägare får betalt. Detta kan ske genom att dotterbolag säljs vidare till andra bolag eller att vissa dotterbolag likvideras. De anställda får lön under tre månader från den statliga lönegarantin upp till ett maximalt belopp som är relativt lågt. All innestående semester försvinner liksom all eventull komptid som finns upparbetad (räknas in i maxbeloppet). Bolag som SGH kommer förmodligen att likvideras omedelbart då det saknar tillgångar och är mer eller mindre osäljbart på marknaden.
I detta fall blir det inte tal om s.k. verksamhetsöverföring eftersom konkursförvaltaren säljer inkromet och bolagsnamnet.
Alternativet till konkurs är någon typ av “rekonstruktion” som redan påbörjats för SAS AB när skulder börjar konverteras till aktier i bolaget. Det finns många varianter av “kontrollerade rekonstruktioner” men rekonstruktionen måste godkännas av alla långivare innan den kan genomföras. Detta arbete pågår just nu. Om SAS dessutom inte hittar nya investerare som är villiga att gå in med minst 9,5 miljarder i friska pengar är sannolikheten hög att bolaget SAS AB begär sig i konkurs eller sätts i konkurs av långivarna. Här kommer SAS Forward in då det är osannolikt att någon vill satsa pengar om inte besparingarna på minst 7,5 miljarder kan genomföras. Om SAS piloter strejkar kan vi glömma en kontrollerad rekonstruktion.
Resultatet av en konkurs eller rekonstruktion blir förmodligen att SAS lever vidare i en helt ny bolagsstruktur. Varumärket SAS kan då bli en del av det nya bolaget liknande vad som hände med Norwegian. I fallet Alitalia försökte (eller försöker) konkursförvaltaren sälja varumärket Alitalia och ny bolaget heter nu ITA.
Sammanfattningsvis kan sägas att det är nästintill omöjligt att förutspå vad slutresultatet av en konkurs eller rekonstruktion blir. Många gissningar.
Det er en ny lag i Sverige på gang omhandlnde Rekonstruksjon.
En mulighet er at Connect og Link settes i konkurs ved en rekonstruksjon. At SAS etter den kun sitter igjen med fly de eier. Ca 30.