ACR – Flygtrafikledningen i Västerås säkrad

Publicerad den 14 mars 2011
Kommentarer
Den 11 mars beslutades att den nye operatören av flygtrafikledningen vid Stockholm-Västerås flygplats, ACR, och den tidigare operatören LFV ska samverka för att säkra flygtrafikledningen. Överenskommelsen innebär att LFV går in som utbildningsleverantör fram till att ACR flygledare har utbildats och fått behörighet. Bakgrunden till problemen på Stockholm-Västerås flygplats är att LFV som fram till 1/9 2010 hade ensamrätt på att utföra flygkontrolltjänster i Sverige i en upphandling nyligen förlorade kontraktet med Stockholm-Västerås flygplats. Detta vanns istället av ACR under hösten 2010. Läs mer i ACRs pressmeddelande nedan.

Det krävs lokal behörighet (det vill säga flygledare med utbildning och behörighet i det lokala luftrummet runt flygplatsen) för att få tillhandahålla flygkontrolltjänster, och endast den organisation som har flygledare med sådan lokal behörighet har de förutsättningar som krävs för att utbilda nya flygledare. 

I samband med den verksamhetsövergång som skedde mellan den tidigare leverantören LFV och det nya bolaget ACR, så valde 5 flygledare att inte gå över till ACR med stöd av den valfrihet LAS (Lagen om anställningsskydd) ger.  Konsekvensen av detta har blivit att den nya leverantören inte kan utbilda fler av sina egna nya flygledare.

Enligt reglerna krävs medverkan från den gamla operatören LFV, som nu har de flygledare som är behöriga som instruktörer och som krävs för att ACR ska kunna utbilda och bygga upp den kapacitet fullt ut som krävs för flygplatsens för upprätthålla flygplatsens öppettider.
Regelverket innebär i praktiken att LFV, om de önskar, har en möjlighet att stänga ute alla eventuella konkurrenter genom att inte medverka till att övergångsvis bistå med den utbildning och behörighet som krävs för det lokala luftrummet. 

– Utan LFV:s medverkan kan personalen hos den nya leverantören inte få den utbildning som krävs för att flygtrafikleda i luftrummet kring Stockholm-Västerås flygplats.  Det gjorde att det initialt inte fanns tillräckligt många behöriga flygledare vid flygplatsen, säger Wilhelm Wohlfahrt, vd på ACR. 

In till dess att lösningen på problemet kommit till stånd fokuserade ACR på att genom begränsningar av öppettiderna se till att all (passagerar- och frakttrafik) har kunnat gå enligt tidtabell.  Övrig tid har tornet varit stängt. 

– Vi är imponerade av vår mycket duktiga och kompetenta personal som ställt upp hittills.  Vi är mycket angelägna att vår kundrelation med Stockholm-Västerås flygplats fungerar och att flygplatspersonalen är nöjda med oss, säger Wilhelm Wohlfahrt, ACR.

Bakgrund
Maj 2010 beslutade riksdagen att öppna marknaden för lokal flygkontrolltjänster för konkurrens. Konkurrensutsättningen, som trädde i kraft 1/9 2010, innebär att alla leverantörer som uppfyller kravbilden för en certifierad leverantör av flygtrafikledningstjänster får konkurrera med LFV som tidigare hade ensamrätt på området.

Tre kommunala flygplatser, Västerås, Växjö och Örebro, har hittills upphandlat sina flygkontrolltjänster. I samtliga fall har den privata leverantören ACR vunnit kontrakten. Totalt beräknas dessa flygplatsers upphandling ha reducerat kostnaden för svensk luftfart med ca 32 miljoner kronor över en fyraårsperiod genom den ökade konkurrensen. 

Marknaden för lokala flygkontrolltjänster vid flygplatserna beräknas till totalt 750 miljoner kronor per år. Baserat på inkomna anbud innebär detta att konkurrensutsättningen medför potentiella besparingar för Sveriges flygplatser på 15-25 procent, det vill säga upp emot 200 miljoner kronor årligen.

Problemet

I samband med att ACR skulle överta trafiken på Stockholm-Västerås flygplats valde samtliga flygledare att stanna kvar hos LFV. LFV behöll de behöriga flygledarna/instruktörerna för att inte medverka till en ordnad kompetensöverföring i den uppkomna situationen.  Såsom regelverket är utformat krävs lokal behörighet (det vill säga utbildning för det lokala luftrummet) för att få utföra flygtrafikledning (flygkontrolltjänster), och endast den organisation som har flygledare/instruktörer med en sådan behörighet har tillåtelse att utbilda nya flygledare med behörighet.  I praktiken innebär det att LFV om de så önskar har en möjlighet att stänga ute alla eventuella konkurrenter genom att inte medverka till att bistå med sina instruktörer för den erforderliga behörighetsutbildningen. 

Lösningen

Lösningen på problemet har blivit att LFV, i syfte att bistå med utbildningsresurser (behöriga instruktörer) under en övergångsperiod går in som underleverantör till ACR.  Detta också är en lösning som Transportstyrelsen förordat som liggande inom ramen för både det europeiska och det svenska regelverket.

Reglerna

Flygtrafikledningsmarknaden är reglerad både på europeisk och på svensk nivå.  Enligt reglerna får leverantörerna inte begränsa eller snedvrida konkurrensen och existerande leverantörer skall dessutom medverka till att den tillträdande organisationen får alla operativa förutsättningar att bedriva verksamheten.

(EG) nr 2096/2005 BILAGA II ”2. TILLHANDAHÅLLANDET SKALL SKE PÅ ETT ÖPPET SÄTT”

Utöver vad som anges i del 8.1 i bilaga I får medlemsstater som har beslutat att konkurrensutsätta marknaden för  flygtrafikledningstjänster vidta alla lämpliga åtgärder för att hindra leverantörerna av sådana tjänster från att med eller utan avsikt hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen, eller att agera på ett sätt som enligt nationell rätt eller gemenskapsrätt är missbruk av dominerande ställning.

TSL bestämmelser i LFS 2008:14

9 § När en organisation ska inrättas och utöva flygtrafikledningstjänst där en annan organisation tidigare har utövat flygtrafikledningstjänst, ansvarar den överlämnande organisationen för att den övertagande organisationen erhåller alla operativa förutsättningar i god tid innan överlämnandet sker.

Artikel 10 i förordning (EG) nr 550/2004

Förhållandet mellan tjänsteleverantörer

1. Leverantörer av flygtrafiktjänster får använda sig av tjänster från andra leverantörer som har blivit certifierade i gemenskapen.

2. Leverantörer av flygtrafiktjänster skall formalisera sina arbetsrelationer med hjälp av skriftliga avtal eller likvärdiga juridiska överenskommelser i vilka leverantörernas särskilda uppgifter och funktioner fastställs och som möjliggör ett utbyte av verksamhetsrelaterade uppgifter mellan alla tjänsteleverantörerna när det gäller allmän flygtrafik. Dessa överenskommelser skall anmälas till den berörda nationella tillsynsmyndigheten eller berörda myndigheter.

För ytterligare information vänligen kontakta
Wilhelm Wohlfahrt, VD ACR, 08-440 49 00 eller 0708-24 65 40.
eller
Lars Rörick, operativt ansvarig ACR, 08-440 49 00 eller 0768-51 92 27

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten