Nextjet, BMI, WOW Air är några av de flygbolagskonkurser som drabbat Sverige. Men faktum är att de senaste åtta åren har 52 europeiska flygbolag gått i konkurs. Det är en lista med många kända namn, bland annat tre svenska.
Det är inte bara Michael O’Leary som med jämna mellanrum varnat för den överkapacitet som framför allt kort- och medeldistansflyget i Europa dignar under. Snart sagt varenda flygbolagsdirektör har en knivskarp konkurrens att hantera. En genomgång av de flygbolagskonkurser som skett de senaste åren visar en allt längre lista där nu Aigle Azur, näst störst i Frankrike, nu är det senaste tillskottet. Faktum är att de senaste åtta åren har det skett en konkurs varannan månad, enligt statistik från ECTAA, European Travel Agent’s and Tour Operator’s Associations som Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen sammanställt. De menar att konsumenter som köper flygbiljetter ska ha samma skydd som de som köper en resa av en resebyrå eller researrangör.
– Vi vill att flygbolag och andra transportörer ska vara skyldiga att ställa motsvarande garantier som resebyråer och researrangörer. Det skulle ge resenärerna möjlighet till ersättning om resan ställs in, säger Anna Lennhammer, generalsekreterare i SRF.
Men de negativa siffrorna, att 52 europeiska flygbolag hamnat på obestånd eller gått i konkurs sedan 2011, har också en motpol: Bara under 2017 startades det 29 nya flygbolag i Europa. Ett flertal av dem är dotterbolag och alternativa verksamheter till redan befintliga flygbolag bland andra Easyjet Europe och SAS Ireland men det fanns också helt nya flygbolag med växtkraft, som IAG’s lågkostnadsbolag LEVEL. Just lågkostnadsflygbolagen står idag för drygt 40 procent av alla flygstolar som produceras årligen. De, liksom de befintliga flygbolag som flyger i Europa har dock en fortsatt tung verklighet att möta.
– Förra året var det många flygbolag som kämpade med lönsamheten trots ett oljepris på cirka 40 dollar fatet. Nu i vinter räknar vi med det dubbla, 80 dollar fatet som sätter framtiden på spel för många mindre flygbolag eftersom bränslet står för cirka 35 procent av driftskostnaden i ett flygbolag, säger flyganalytikern Gedimnas Ziemelis i en kommentar.
Dessa 52 flygbolag i Europa har gått i konkurs sedan 2011
2019
Aigle Azur
WOW Air, Island
Flybmi, Storbritannien
Germania, Tyskland
2018
VLM Airlines Brussels, Belgien
Cobalt Airlines, Cypern
Small Planet Airlines, Litauen
Primera Airlines, Danmark
Skywork, Schweiz
Nextjet, Sverige
Fly Viking, Norge
2017
Darwin Airlines, Schweiz
Air Berlin, Tyskland
Monarch Airlines, Storbritannien
2016
Fly Lapland, Finland
VLM Airlines, Belgien
Fly Salone, Storbritannien
2015
Sky Greece, Grekland
Intersky, Österrike
Estonia Air, Estland
Air Lituanica, Litauen
Eurolot, Polen
Hamburg Airways, Tyskland
2014
Carpatair, Rumänien
Krohns Air, Norge
2013
Danube Wings, Slovakien
Airlines, S.A, Spanien
OLT Express Germany, Tyskland
2012
Air Finland, Finland
City Airline, Sverige
Cimber Sterling Airlines, Danmark
Malev Airlines, Ungern
Czech Connect Airlines, Tjeckien
Spanair, Spanien
Cirrus Airlines, Tyskland
OLT Express, Polen
Windjet, Italien
2011
Astreaus Airlines, Storbritannien
Robin Hood Airlines, Österrike
Transavia Denmark, Danmark
Pyrenair, Spanien
Fly Hellas, Grekland
Fly Oristano, Italien
Vildanden Airlines, Norge
Sky Express, Grekland
Cargoitalia, Italien
Amsterdam Airlines, Nederländerna
Comtel Airlines, Österrike
Dubrovnik Airlines, Kroatien
Lufthansa Italia, Italien
Tor Air, Sverige
Italiani, Italien