Fler passagerare ökar hoppet om långlinjer till Landvetter

Publicerad den 14 februari 2011
Kommentarer
Femton procent upp. Passagerarsiffrorna för de svenska flygplatserna fortsätter uppåt också i år. På Swedavias flygplatser har 2,1 miljoner resenärer passerat under januari månad. De goda tiderna gör att flygplatserna letar nya bolag och destinationer. I Göteborg intensifieras jakten på reguljära långlinjer.

De första två månaderna på året brukar vara bistra tider för flyget. Men i år avlöser de positiva resultaten varandra. På Swedavias 13 flygplatser runt om i landet ökade passagerarantalet med 15 procent i januari. I siffror innebär det 2, 1 miljoner passagerare, 15 000 landningar och en fortsättning på den positiva trend som inleddes i slutet av förra året. Faktum är att det bara är Kiruna som redovisar negativa siffror, minus 19 procent.

I toppen, på delad första plats med Sundsvall, tronar Göteborg-Landvetter med sina 21 procent fler passagerare under januari.

– Ja, det går bra för oss nu, konstaterar informationschefen Annika Hilmersson. Göteborgsregionen var först ut ur lågkonjunkturen och det märks i trafikökningen, antalet landningar har ju ökat också, med 23 procent.

Ett flertal nya destinationer, bland annat genom flygplatsens ”eget bolag” City Airlines samtidigt som EasyJet börjat flyga på Göteborg och British Airways återkommit med sin Londontrafik, ingår som orsaker när trafikökningen analyseras. Från flygplatsen vill man därför bygga vidare på det växande utbudet och äntligen få till ett par reguljära långlinjer för att ytterligare öka attraktionskraften.

– Det finns starka önskemål om USA och Kina, säger Annika Hilmersson.

En direktlinje till New York är givet högst upp på önskelistan, en destination som inte funnits sedan 1970-talet då SAS slingade en köpenhamnsmaskin via Göteborg. För två år sedan var allt klart med Delta som redan annonserat trafikstarten men det stupade när lågkonjunkturen slog till.

– Det var olyckligt men naturligtvis ett klokt beslut.

Österut är efterfrågan störst på Shanghai och både vad gäller Kina och USA arbetar Landvetter intensivt för att intressera flygbolagen att dra sina rutter till Sveriges andra största flygplats. Vilket flygbolag som kan bli aktuellt är mindre viktigt, destination och linje har företräde.

– Vi har ännu inget annonserat, säger Annika Hilmersson en aning hemlighetsfullt.

Ett bidrag till de goda passagerarsiffrorna är det faktum att Landvetter nu har tre direktlinjer till London sedan SAS, länge ensam herre på täppan, fått konkurrens av EasyJet och British Airways. Lägg därtill Ryanair som flyger på Göteborg City Airport och antalet stolar till London överskrider 1 000 per dag. Men den befarade utslagningen har ännu inte blivit av.

– Tvärtom, antalet passagerare har tredubblats på ett år, från drygt 8 000 i januari förra året till 24 000 i år. Bolagen har alltså inte tagit marknad av varandra utan sett till att den växt ytterligare. Nu går det dessutom att flyga till alla tre flygplatserna i London.

Göteborg City Airport räknas idag inte som någon konkurrent till Landvetter. Swedavia äger 40 procent av flygplatsen och räknar den som ett komplement till flygmarknaden i Västsverige. Inte heller Arlanda utgör något hot utan ses mer som en ”bra storebror” med en annorlunda inriktning än Landvetter. Men söderut ligger Kastrup, varifrån SAS bland annat ska börja flyga på Shanghai. En tydlig konkurrent.

– Ja, dem håller vi koll på, säger Annika Hilmersson.

Å andra sidan finns möjligheten att upprepa framgångarna med Londontrafiken. Västsverige är en industriintensiv region med verksamheter globalt. Öppnar sig möjligheterna att flyga långt utan att passera någon av de europeiska hubbarna, kan det i sig skapa ett växande passagerarunderlag i västra Sverige och räcka till för egna långlinjer.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Froggy
2011-02-17 17:51

När hon snackar om “alla tre flygplatserna i London” tror jag hon syftar på att ryan flyger till Stansted, SAS och BA till Heathrow och Easy till Gatwick från Göteborg. Annars har du rätt i att det inte går att flyga från Luton och London City från gbg.

André
2011-02-17 15:05

Ja “Alla tre” vet jag inte om man kan säga när London city airport samt London Luton inte har något flyg direkt till Göteborg.

737:an
2011-02-17 14:30

Skall nu rätt vara rätt så gick New York flighten (SK901) via OSL och det var mitten av 80-talet.

Gustafsson
2011-02-15 22:55

Fantastiskt med utvecklingen och de ambitioner som finns. Det rimliga är väl troligen en förbindelse till New York 3-4 ggr per vecka med B757 med Delta el Continental. Varför är inte SAS intresserade av denna typen av segment? Varför inte investera i en “market opener” även för långlinjer likt t.ex. B787 el motsv såsom gjort med CRJ900 inom Europa.

Nord
2011-02-14 20:07

Aj, slog huvet nu… Men läste nått om Sundsvall i artikeln också, så också i mitt inlägg.

Bäst i test
2011-02-14 19:41

Till Nord:
Använd Flygforumet om du vill berätta något nytt. Här är det meningen att man ska ha åsikter om artikelns innehåll, dvs utvecklingen på Göteborg – Landvetter och inget annat!!
/Dessutom finns det redan en non stop-linje Luleå-London med rejält skattesubventionerade passagerare varje lördag./

Nord
2011-02-14 18:54

Dax att Norrland får linjer direkt ut i Europa, kanske Luleå-Svall-London och Umeå-Svall-Köpenhamn. Hur länge får vi vänta? 🙂

Hasse
2011-02-14 15:00

Hon verkar hemlighetsfull så ngt kommer var så säkra, blir det New York skall ja se till att bli förste att boka 🙂

Kalle Kula
2011-02-14 14:25

Visst vore det suveränt! En USA-linje och ytterligare två till Asien finns nog underlag för! Det vore smaskens!

GERKRA
2011-02-14 10:17

Skall det kunna äntligen bli en linje till New York!.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten