Flygbranschen vill att Sverige går med i EUROTIME

Publicerad den 8 maj 2002
Kommentarer
SAS har skrivit brev till regeringarna i Skandinavien och begär att de ansluter sig till ett europeiskt system, EUROTIME, för flygförsäkringar mot händelser förorsakade av krigs- och terrorhandlingar. SAS flygbolagschef Marie Ehrling (bilden) påpekar i brevet att nuvarande statliga garantier upphör den sista maj, alltså om drygt tre veckor. SAS hemställer i brevet att Sverige, Norge och Danmark medverkar i EUROTIME. Om så inte sker kommer SAS i en orimlig konkurrenssituation jämfört med flygbolag i USA och framförallt i Europa. Föreningen Svenskt Flyg har tidigare skrivit till regeringen och riksdagen och begärt att svenska flygverksamheter skall ha likställda villkor med övriga Europa.

Anledningen till brevet är att FN-organet för flyg, ICAO  har svårigheter att hinna få fram ett världsomspännande försäkringsskydd. Ett sådant diskuteras i slutet av denna månad i Montreal, men även om det antas så krävs att 51% av ICAOs 189 stater går in i systemet för att det skall kunna bli veklighet, vilket anses osannolikt. SAS och andra flygbolag anser att ICAO bör fortsätta översynen av de internationella reglerna för begränsning av flygindustrins ansvar vid eventuella framtida terrorkatastrofer och att de skandinaviska länderna aktivt deltar i detta arbete.
I USA pågår en process – uppbackad av regeringen – för att skyndsamt ta fram ett försäkringsskydd för flygindustrin under namnet EQUITIME. Denna lösning – som förutsätter vissa statliga garantier – kommer att kosta ett amerikanskt bolag med cirka 50 miljoner passagerare årligen 600 miljoner kronor kronor per år. Motsvarande kostnader för ett bolag i EU idag som betalar enligt den så kallade marknadslösningen (samma som den Riksgälden nu tar ut av svenska flygbolag) blir mer än dubbelt så hög, cirka 1.450 miljoner kronor.
För att möjliggöra försäkringsnivåer liknande de som kommer att erbjudas i USA har de europeiska flygbolagen i Association of European Airlines (AEA)utarbetat ett motsvarande system . EUROTIME. Syftet är också att detta skall ersätta nuvarande statliga garantier. Men detta – liksom det i USA – förutsätter ett visst statligt engagemang, skriver Marie Ehrling i brevet till regeringen.


EUROTIME är tänkt att verka genom ett särskilt bolag som sköter ett försäkringssystem till vilket samtliga flygbolag, flygplatser och markserviceagenter har möjlighet att ansluta sig, om verksamhetens hemmastat medverkar i systemet. Detta är öppet för samtliga medlemsstater i ECAC, det vill säga många fler än EU-länderna. Försäkringen skall täcka skadeståndsanspråk från 50 upp till 1 miljard USD till en premie för flygbolag på USD 0,5 per passagerare.
Staternas medverkan föreslås ske genom att under minst tre år gemensamt täcka eventuella skador utöver de som EUROTIME klarar de tre första åren. De skandinaviska ländernas medverkan blir, under förutsättning att samtliga stater ansluter sig, 1,53 % för Danmark, 1,41 % för Norge och 2,36 % för Sverige. Eftersom taket enligt försäkringsförslaget utgör USD 10 miljarder blir de skandinaviska staternas maximala exponering ca. USD 153 miljoner för Danmark, ca. USD 141 miljoner för Norge och ca. USD 236 miljoner för Sverige. Detta är avsevärt lägre än vad de nuvarande statliga försäkringsgarantierna innefattar.  Det kan i sammanhanget nämnas att före den 11 september är Lockerbie-katastrofen den händelse som under de senaste 25 åren har gett upphov till det största skadestånd för tredje parts förluster. Skadeståndet uppgick i detta fall till ca. USD 36 miljoner, skriver SAS i brevet


SAS hemställer i brevet att Sverige, Norge och Danmark medverkar i EUROTIME. Om så inte sker kommer SAS i en orimlig konkurrenssituation jämfört med flygbolag i USA och framförallt i Europa. EUROTIME kan möjligen vara startklart den 1 juni 2002, dvs. samtidigt som de nuvarande statliga garantierna upphör. Med tanke på eventuella förseningar begär SAS att Sverige, Norge och Danmark förlänger de nuvarande statliga försäkringsgarantierna till dess det är möjligt för SAS att ansluta sig till EUROTIME, avslutar Marie Ehrling.


 EUROTIME skall presenteras för EU den 15:e maj. Föreningen Svenskt Flyg avser att därefter skriva till regeringen ånyo i frågan om krigsriskförsäkringar och uppmana till stöd för en gemensam lösning i enlighet med EUROTIME. Det är viktigt att svenska flygföretag ej får sämre konkurrensvillkor än vad som gäller i övriga EU, något som såväl Konkurrensverket som Luftfartsverket nyligen påpekat i utredningar.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten