Flyget och miljön

Publicerad den 21 oktober 2005
Kommentarer

Transporter spelar en viktig roll för vår samhällsutveckling. Flyget är en del av hela transportbranschen och skall bidra tillsammans med övriga transportslag så att vi alla får så effektiva och billiga transporter som möjligt, oavsett om det handlar om resan till och från jobbet, tjänsteresan eller vår semesterresa.

Det är självklart att flyget skall vara med och ta ansvar för sin miljöpåverkan, allt annat vore absurt. EU- kommissionen kommer redan nästa år att lägga fram ett förslag som innebär att flyget kan komma med i handeln med utsläppsrättigheter.

Det innebär i så fall att flyget fortsatt kan växa globalt med ca 3-5% per år och bidra positivt till samhällsutvecklingen. Men, den miljöpåverkan som det medför, kan då kan försvinna från andra verksamheter med utsläpp i någon annan sektor. Förenklat kan man säga att det kan försvinna utsläpp från ett polskt kolkraftverk som gör att flyget fortsatt kan växa på Luleå.

Det finns mycket mer att lära om handeln med utsläppsrättigheter innanför transportsektorn. Just därför har Svenskt Flyg tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet AB, som är framstående inom miljöforskningen, valt att initiera en studie om transportsektorn och utsläppshandel.

Jag vet inte om det undgått någon av Flygtorget @irmails läsare men i regeringens budgetförslag så är det tänkt Kassakistaatt flyget skall bidra till statskassan med 1,44miljard årligen med start 01 maj 06. Tanken är att det skall ske genom en skatt på flygbiljetter som kommer att motsvara 95kr per avresande passagerare och flygsträcka.

Skatten beskrivs i propositionstexterna som en miljöskatt och är en stor del av den gröna skatteväxlingen på totalt 3,6miljarder. Skatten innehåller inga miljöincitament som kommer att få flygbolagen att satsa på mer miljövänlig teknik. Resultatet kommer att bli att flygbolagen tappar stora intäkter utan att kunna bli av med motsvarande kostnader vilket kommer att medför ännu större olönsamhet för flygbolagen. Man kan ju undra över vilken verksamhet som är mest benägen att satsa på ny miljövänlig teknik, är det den olönsamma eller den lönsamma?

I studier som är gjorda så framkommer det att inrikesresenärerna kommer att resa 5-10% mindre efter skatten är genomförd. Dessa resenärer kommer då att välja andra transportslag, i många fall bilen då tåget många gånger inte är ett alternativ. Om man tittar på den totala belastningen för en passagerare mellan Stockholm och Göteborg så är bilen totalt dubbelt så belastande som flyget. Då är hänsyn taget till såväl CO2, övriga luftföroreningar, buller e t c. Detta enligt en rapport som helt nyligen tagits fram. Motor liten

Flyget och miljön handlar förstås väldigt mycket om vad som sker på tekniksidan. Där sker det en motorutveckling med mer miljövänliga motorer som drar mindre bränsle och ger mindre utsläpp. Det kommer lättare och effektivare flygplan.

Teknikutvecklingen är snabb, sedan 1999 har flygets CO2 belastning gått ned med ca 15%.

På konferensen Flyg med Framtid i Göteborg den 16 november kommer du att kunna höra representanter från Volvo Aero, SAAB, Airbus och Boeing tala om vad som är på gång.
Missa inte det, anmäl dig nu!


Hans EneliusHANS ENELIUS
t f Generalsekreterare


 



 


 


Program och anmälan Flyg med Framtid

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten