Flygteknikerskolor: Utbildningen måste ses över

Publicerad den 23 oktober 2007
Kommentarer

Det är brist på flygtekniker och värre kommer det att bli. Flyget förväntas växa med sex procent per år och i Sverige finns endast två skolor som har rätt att utbilda och certifiera enligt de europeiska luftfartsbestämmelserna. Samtidigt slåss branschen om att anställa de få som finns.

- Situationen är inte bra. Den som i dag vill utbilda sig till flygtekniker måste på grund av utbildningssystemet välja rätt redan vid 15-års ålder, alltså vid valet av gymnasieutbildning. Det är i dagsläget svårt för att inte säga omöjligt att i vuxen ålder sedan sadla om och få tillträde till den eftergymnasiala flygteknikerutbildningen, säger Johan Persson, rektor vid Flygteknik Technical Training i Nyköping.

För att studera till flygmekaniker läser eleven först en 1-årig utbildning i fordonslära och därefter en 2-årig utbildning i flygteknik. Dessa utbildningar finns på flera platser i Sverige men det är bara i Linköping, Luleå, Västerås och Nyköping som utbildningen har tillstånd att certifiera enligt de europeiska luftfartsbestämmelserna – vilket i sin tur ger möjlighet att arbeta i mer än 30 länder.

Detta innebär att de elever som vill satsa på Europa som arbetsfält, men bor på ”fel” ort själva tvingas betala mat, boende på annan ort och eventuella hemresor.

– Landets kommuner bekostar inte elevernas utbildning till flygmekaniker om en liknande skola finns i kommunen – oavsett om skolan rätt att certifiera enligt EU:s bestämmelser eller inte, säger Johan Persson.

Den eftergymnasiala flygteknikerutbildningen är statsbidragsfinansierad via Skolverket men statsbidrag lämnas endast för ett år i taget. Antalet utbildningsplatser har också minskat rejält de senaste åren, från 92 till 76.

A och M i flygplan

Mikaela och Angelica går  på flygteknikerskolan i Nyköping

– Vi befinner oss i en situation där branschen efterfrågar flygtekniker och vi kan endast garantera grundutbildade tekniker för ett år i taget. Detta är problematiskt både för oss och för branschen, säger Johan Persson.

Utöver detta krångel tillkommer att eleverna i den eftergymnasiala flygteknikerutbildningen, enligt Johan Persson, studerar i ett tempo som är tre gånger så högt som på en vanlig vuxenutbildning.

– Eleverna i flygteknikerutbildningen läser 1600 lärarledda undervisningstimmar på ett läsår och får då 800 verksamhetspoäng. Jämfört med normal studietakt i övrig vuxenutbildning är det två till tre gånger mer undervisning per enskild verksamhetspoäng, säger han.
– 
SFR – Svenska flygföretagens riksförbund och rektorer från landets samtliga teknikerskolorna vädjar nu till utbildningsdepartementet om att regeringen ska se över teknikerutbildningen så att de olika skolornas utbildning synkroniseras.

– Sedan måste flygteknikerutbildningen marknadsföras bättre så att elever runt om i Sverige vet att den finns. Eleverna måste också få vettig information om vad som krävs för att bli tekniker. I dag är många vilseledda och blir sedan besvikna då de har valt fel skola och i slutändan inte kan bli certifierade tekniker, säger Johan Persson och tillägger att det är också viktigt att antalet praktikplatser blir fler.

Dan Fagerlund, utbildningsdepartementet arbetar med Yrkeshögskoleutbildningen och har som uppdrag att bland annat se över teknikerutbildningen.

– I slutet av februari är vårt förslag klart. Jag har sett skolan och den är mycket fin. Jag hoppas att de förändringar vi föreslår regeringen kommer att underlätta för teknikerna i framtiden, säger han.


Fakta: I dagsläget kan två skolor (Nyköping och Västerås) certifiera flygtekniker, enligt EU:s bestämmelser. Och fyra skolor kan certifiera flygmekaniker enligt bestämmelserna i EU: Nyköping, Västerås, Linköping och Luleå.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten