
Flygtrafiken i Norge på väg uppåt – slår Sverige
Publicerad den 12 augusti 2020I juni var nedgången i den norska flygtrafiken 80 procent. I juli är den bara 57 procent. Och det är de mindre regionala flygplatserna som går bäst – tvärt emot utvecklingen i Sverige.
Det är fortsatt mörkt för flygtrafiken i Norge om siffrorna jämförs med samma period förra året. Men om de istället ställs i relation till de senaste månaderna blir bilden en helt annan. Det visar den senaste statistiken från Avinor i Norge. I juni var den samlade flygtrafiken i vårt grannland 80 procent lägre än under juni månad 2019. Men i juli i år har den siffran förbättrats betydligt, 57 procent ner, jämfört med juli månad 2019.
Det innebär alltså att närmare hälften av flygtrafiken i Norge har återvänt. Något som kan jämföras med Sverige där de tio flygplatserna i Swedavia låg back 87 procent i juli jämfört med samma månad förra året.
– Det är glädjande med en ökning och vi ser att speciellt inrikestrafiken har tagit sig. Men vi är fortsatt långt under normal trafik, säger Gaute Skallerud Riise, ansvarig för trafikutvecklingen inom Avinor.
Påpekandet om inrikestrafiken är helt riktig och den gäller framför allt de mindre regionala flygplatserna. Under hela Coronapandemin har de haft den minsta trafiknedgången och nu när utvecklingen går uppåt visar en del plussiffror jämfört med de senaste månaderna. Det gör att en del av de minsta flygplatserna nu ligger på i det närmaste samma nivå som förra året, innan Covid-19. Främst gäller det mindre orter där flyget är det enda fungerande transportsättet för att kunna ta sig till någon av de större städerna.
Skillnaden mot Sverige är alltså stor. Medan en rad av de regionala svenska flygplatserna i det närmaste står tomma, har de norska regionala flygplatserna haft flygtrafik under hela pandemin. Ytterligare en skillnad mot Sverige är att det stora flertalet norska flygplatser, 48 av cirka 60, är statligt ägda genom Avinor.
– Det säger något om hur viktig de mindre flygplatserna är för de boende, för turismen och för näringslivet, fortsätter Gaute Skallerud Riise.