Flyme, det sjunkande skeppet

Publicerad den 1 december 2006
Kommentarer
Hur länge skall detta gå?

Igår presenterades en ny kvartalsrapport med fortsatt artärblödning, enbart stillad av ett nytt tryckförband i form av den senaste / sista emissionen från in absurdum idogt optimistiska investorer.

Det fraktas allt fler passagerare till allt större förluster. Ju fler resenärer man får, desto rödare blir siffrorna.

För tredje kvartalet ökade omsättningen med 64 miljoner, jämfört med samma kvartal förra året och förlusten ökade med 37 miljoner. 685.000 kr förlorades netto varje dag under periodens tre månader.

Bakom blodflödet finns en dödlig sjukdom som består i på tok för få passagerare per plan till alldeles för låga snittintäkter. Ett lågprisbolag kräver mycket hög snittbeläggning, med start runt 80%, samt en snittintäkt som klarar kostnaderna. Annars, som i Flymes fall, ökar förlusten i takt med volymen.

Såväl Ryanair som easyJet håller sig över 85% i årsgenomsnitt. Alla vet vad som gäller för överlevnad. I Flymes fall redovisas 60,6% beläggning inrikes och 68,4 % utrikes, detta under årets mest "beresta" månader. Två affärer har avbrutits under perioden, de tilltänkta förvärven av brittiska Astraeus och Lithuanian Airlines.

 Den nye vd’n Finn Thaulow säger mot denna bakgrund:

“Det har varit ett händelserikt tredje kvartal för FlyMe där vi genomgår en process från att vara ett mindre flygbolag till att utvecklas till en långsiktig, europeisk aktör inom flygindustrin. “

Trots påpekanden i tidningar och pekpinnar från börsen, finns fortfarande pressmeddelandet från 1 september kvar på Flyme’s hemsida (idag den 1 december), som säger:

 ” FlyMe har köpt det brittiska flygbolaget Astraeus. FlyMe har förvärvat 51 % av aktierna i det engelska Logo Astraeus flygbolaget Astraeus Ltd som är ett av Englands ledande charterbolag. Enligt det ingångna förvärvsavtalet uppgår FlyMe’s investering i aktieförvärvet till MGBP 6. Övriga 49 % av aktierna i Astraeus hålls av de tidigare ägarna Aberdeen Asset Management och ledningen.”


Detta är inte ens luddigt, det är och var, en ren och skär lögn. 

Den beskrivna, självuppfattade verklighetsbilden är genuint annorlunda än den som utomstående analytiker, och för den delen också “vanligt folk” har. Expressen/GT avbröt härförleden en tävling med Flyme-biljetter som pris med hänvisning till att tidningen inte vågade riskera sitt rykte och goda namn i händelse av inställda priser.

Flyme pratar volym och marknadsandelar, men vad tjänar allt till när man förlorar nästan 700.000 kronor om dagen i något ökande takt.

Inom lågprissegmentet följer drygt 80% av kostnaden med varje nytt flygplan, så alla omtalade skalfördelar med erfarenhet från övrig industri, är försumbara i denna värld. Vad storlek och svarta siffror medför är däremot goodwill och förhandlingsmakt, något Ryanair’s motparter fått smaka på, från små flygplatser till Boeing. Men ekonomiska skalfördelar i driften—nix.


Ett annat åberopat skäl av Flyme för sina förluster, är kostnader för expansion. Visst, självfallet ökar kostnaderna om man flyger mer. Men vart tog intäkterna vägen? Det låter som om Flyme tycks tro att man investerar i en fjärrvärmeanläggning. En ny lågprislinje skall bära sig inom 8 veckor, annars stängs den. Fråga Ryanair och easyJet. 


Under sitt korta liv på 32 månader har Flyme bränt bort ca 660 miljoner i ett konstant expansionsskede, där man ökat från startens fyra B 737-300 till dagens fyra B737-300 — plus en B737-500.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten