Gröna inflygningar blir kvar

Publicerad den 25 september 2007
Kommentarer

Stockholm Arlanda är man stolt. Cirka 1 800 så kallade gröna inflygningar har gjorts.

Detta innebär att flygplanet glidflyger in från marschhöjd ända ner till landningsbanan, vilket i sin tur innebär mindre bränsleåtgång och buller och framför allt mindre koldioxidutsläpp.

– LFV har nu beslutat – att detta som hittills varit ett försök – ska införlivas i vårt svenska luftrum. De gröna inflygningarna ska förankras hos flygplatser,  intresseorganisationer och inom industrin, säger Niclas Gustavsson, affärsutvecklare hos LFV, till Flygtorget.

Sverige är först i världen med att använda ett teknikstöd för att kunna genomföra de gröna inflygningarna.

Hittills har Stockholm-Arlanda Airport varit den enda flygplatsen men nu står Göteborg-Landvetter, Malmö Airport och Umeå Flygplats på tur.

SAS ARN, Airside

SAS ARN, Airside

– Vi sparar inte bara bränsle utan också tid. Allting samverkar. En grön inflygning planeras ända från starten och vi vet exakt på minuten när planet kommer att landa. Detta är naturligtvis optimalt även för passagerarna,  säger Lars Andersen, ansvarig samhällskontakt, SAS.

Enligt Arlanda Airport är besparingspotentialen vid gröna flygningar med en Boeing 737 i snitt 150 kilo flygbränsle eller cirka 475 kilo koldioxid per landning på Arlanda. För ett långlinjeflygplan – som är tyngre och större – är potentialen ungefär dubbelt så stor.

Niclas Gustavsson påpekar att det är samarbete som är avgörande vid gröna inflygningar.

– Personal på flygplatsen och på planet samarbetar effektivt tillsammans med trafikledarna. Då uppstår den synkronisering som är nödvändig, säger Gustavsson.

Den flygrädde behöver enligt Gustavsson inte oroa sig.

– Detta innebär ingen skillnad i flygsäkerhet. Det är inte så att vi stänger av någon motor bara för att vi glidflyger, säger han.

Att försöken med gröna flygningar har gjorts just i Sverige beror på att flygtrafiken är förhållandevis gles. Men flera andra länder är inspirerade av de svenska försöken, bland annat våra grannländer Norge och Finland.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten