I Far East händer det saker
Publicerad den 13 juni 2005Denna krönika handlar om två saker: flygets utveckling med fokus på Indien - något som saknar motsvarighet just nu - och vad som sker när stater slutar med att reglera och skydda monopol.
Indien har sedan några år en ny regering. Landet har under årtionden varit en stat som i mycket påminner om Sverige d v s staten finns med överallt, allt är politiskt styrt. Det var regeringschefen som genom sina vänner som tillsatte alla poster i samhället. Systemet gick baklänges och liknade till slut mest Sovjet som för övrigt hade mycket nära relationer med Indien, militärt och civilt. Indien har tagit emot bidrag från västvärlden och Sverige i årtionden, bidrag som ofta försvann in i systemet och sällan nådde fram till verksamheter där de behövdes.
Bilden: Toni Schönfelder, Europakorrespondent och fristående krönikör för Flygtorget
Men med Internet och IT händer dessbättre något revolutionerande. Miljoner indier har sedan andra världskriget lämnat “paradiset” och finns nu överallt i världen, många i England och USA. Dessa såg och tog chansen med teknikrevolutionen. Samtidigt inser Indiens nya regering att nya tider kräver en ny politik. Dagens svenska media fokuserar på utvecklingen i Kina – som är intressant – men i förhållande till Indien ligger de långt efter. Indien har en medelklass på över 400 miljoner människor som har en högre ekonomisk levnadsstandard än vad svensken har.
Den ekonomiska utvecklingen i Indien styrs i hög grad av indier som bor i USA och England. Det byggs upp värden i en hastighet som saknar motsvarigheter i världens ekonomier, en anledning till att investerare alltmer sneglar (dreglar) på denna del av Far East. Det betyder att det rörliga kapitalet fått konkurrens och allt mindre stannar i “old Europe”
För att den ekonomiska utvecklingen skall kunna fortsätta behövs en fungerande infrastruktur, något som är eftersatt i alla planekonomiskt styrda länder. Där har byråkrater sällan eller aldrig förstår vad som händer i en fri ekonomi. I en kolossal kontinent som Indien är med 1,1 miljarder invånare har alla insett att det är flyget som ger möjligheten till snabba och billiga transporter. Detta i sin tur medger att industrin, tjänstesektorn och IT-sektorn kan expandera varsomhelst i landet och är inte tvingat att leta sig till storstäderna som redan nu är överhettade.
Efter att flyget blev mer eller mindre fritt bara för något år sedan har ett 30-tal bolag startat upp sin verksamhet med bas i Indien och kapital från indier i USA och UK. I dagarna var bankfolk samt ett 50- tal blivande flygbolagsägare församlade och var enig om att världens tillväxt inom flyget sker i Far East. Över 2000 flygplan beräknas att de närmaste 5-6 åren sättas i trafik vilket inte minst gladde bolagen som har hundratal nya plan parkerade i den öknen.
SpiceJet ägs av en indier i UK som med tre nya Boeing och 20 på order flyger till att börja med inrikes men planerar man att flyga till Kina som nu skall öppnas. Singapore – som också varit ett land med miljoner förbud – bygger nu en spelstad enkom för Indier. De får en egen stadsdel för att tillfredställa den indiska turism som väller in och söker olika möjligheter att bli av med pengar.
Kingfisher Airlines är en ny drake som ägs av bryggerimagnaten Vijay Mallya mer säte i såväl Indien och UK. Bryggeriet United Breweries har sin bas i Bangalore, en stad som är känd för att vara IT staden dit många av västvärldens storföretag – inklusive alla svenska – utvecklar framtidens IT.
I maj hämtade Vijay Mallya sin första Airbus A320 i Toulouse samtidigt som han har beställt ytterligare 30 plan till ett värde av 1,8 miljarder US dollar. Ytterligare 55 plan kommer från flottor som parkerats i öknen i USA. Ölbryggaren har hämtat sina medarbetare i USA och UK och räknar med att flyga med vinst redan första året. Hela fem flygplan skall in i trafik varje månad.
Air India Express är ett dotterbolag till statliga Air India som startade den 29 april i år med en splitter ny Boeing 737-800. Den väckte lite extra uppseende genom sin unika målning med ett elefanthuvud lika stort som planet och en kamel på andra sidan.
Målgruppen är 1,5 miljoner “Indiska gästarbetare” i Golfregionen. Bolaget planerar ett 30 tal nya flygplan inom ett år och vill öppna möjligheten för indier att flyga till låga priser. Den första flygningen gick för övrigt till Abu Dhabi.
Inte olikt byråkrater vill de styrande i den indiska delstaten Kerala starta ett eget flygbolag. De fanns med på mötet med finansvärlden för att undersöka möjligheterna till tekniskt och finansiellt stöd då man vill konkurrera med alla nya flygbolagen.
Brännvinsmagnaten Kapil Mohan, med indisk rom Old Monk och mängder av andra sorter som tillverkas på licens, skall också ge sig in i flygbolagsutvecklingen. Air One skall bolaget heta och det skall flyga kortare sträckor med Embraer-Jets. Man räknar med att få starta omkring den 15 augusti detta år. Men samtal pågick med flera bolag som har plan stående i Texas. Möjligheten finns alltså att Air One snart flyger även på längre sträckor i Indien och den omkringliggande regionen.
Air Arabia med bas i den minsta arabemiraten flyger allt vad tygeln håller till Indien. Ett femtontal bolag med bas i södra Kina – Tianjin – flyger redan idag från den enda flygplatsen som har tillåtelse med direkt flyg till Bombay. Men detta kommer att förändras efter att efter att Kinas regeringschef Wen Jiabao nyligen – genom avtal med sin Indiens statschef Manmohan Singh – kom överens om att öppna för flyg mellan 6 nya städer i Kina respektive Indien. Sammanlagt skall man tillåta 42 nya veckoavgångar under en provperiod för att därefter öka med “vad marknaden” kräver. Denna vinkling kom till eftersom Kinas avreglering inom flyget hackar och man är rädd för att indiska flygbolag skall ta över hela marknaden. Indiens flygutveckling är unik och betydligt större än den i Kina eftersom medelinkomsten i Indien på bara få år vuxit som ingen annanstans. Beräkningar som man har gjort visar att över 90 miljoner indier kommer att flyga under 2006. I denna tillväxt marknad saknas naturligtvis inte herrar som söker publicitet i alla lägen.
Sir Richard Branson har för sitt flygbolag Virgin Atlantic erhållit ett eget flygtillstånd på huvudstråket London – Bombay vid sidan om Air India och British Airways. Virgin landade nyligen med sin splitternya A 340 som invigningsplan. Väl på plats i Bombay klev Branson ut genom nödutgången ut på vingen efterföljande av två värdinnor. Richard viftande med en jättestor Virginflagga och värdinnorna med var sin UK och Indisk flagga under överinseende av en välplacerat journalistkår på plattan.
Lufthansa flyger 32 flygningar per vecka mellan Tyskland och Indien, senast även från München och LH tillhör därmed de största utländska flygbolagen som flyger till Indien. Detta kommer dock snart att vara passé efter att Indiens minister för flygrättigheter Praful Patel varit i USA och tecknat ett nytt flygavtal mellan länderna, ett avtal som ger USA-bolagen rätt att öka antalet flygningar markant med sikte på att det skall vara helt avreglerat inom 3 år.
Continental är ett av bolagen som skall börja flyga på Indien. Man vill tidigt erbjuda något som konkurrenterna Air India, Delta och NorthWest inte har, nämligen en direkt flight USA – Indien varför man har beställt en specialversion av Boeing 777 (-300ER). Non-stopflygningen USA – Indien blir den längsta flygsträckan i världen.
Bilden. Continental Boeing 757-200ER
Air India utökar samtidigt sitt flygnät till USA. Från att tidigare endast haft tillstånd att flyga på New York/Newark, Los Angeles och Chicago skall de nu flyga till Washington, San Francisco samt Houston.
Indiens utveckling inom turism är lika hissnande. Till Hong Kong flög förra året 244.346 indier, till Singapore 471.000 och till USA är det fler indier än européer som flyger. Parad-destinationen London fyller upp många tombäddar med indier när turismen minskar från andra länder.
TUI koncernen är på plats i Indien och förväntar sig en boom av resenärer som vill se “Old Europé”. Att Sverige inte finns med i bilden är väl inte förvånande, där är man upptagen att organisera ett nytt turistråd för femtielfte gången. Var tionde hotellgäst i Schweiz är numera en Indier och populära skidorter som Engelberg, St Moritz och andra har numera fler gäster som är minst lika spendersamma som gamla USA turister.
Den pragmatisk styrda staten Singapore har nu upptäckt möjligheterna med turism från Indien och bygger en stadsdel med kasinon. Detta i ett land som tidigare förbjöd varje form av spel och hade stränga böter på att spotta ut tuggummi. Tänk vad pengar kan åstadkomma.
Och vad gör våra svenska flygbolag? Vad gör den svenska turist organisationen? SAS har lagt mer sin linje till Indien, men flygbolaget SWEFLY satsar på Lahore som i vart fall ligger i närheten av den indiska motorn. Vi får se vem som lyckas.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten