
Inför lanseringen i Norge: Gräl om personalpolitiken hos Wiz
Publicerad den 16 oktober 2020Kommentarer
Lågt att snacka skit om ett bolag som växer och expanderar.
Norwegian säljer typeratings och använder slavkontrakt genom asian.
Sas tar svenska skattebetalares pengar i bidrag och skickar dem till Irland genom sina bolag med skatteplanering och slavkontrakt
Alla kör orent – säger godnatt till fackförenimgarnas skitsnack – dra något gammalt över er.
norwegian har om nogen udnyttet lavere lønninger fra andre lande som Spanien og Thailand. Besætninger fra disse lande har fløjet til slave lønninger på kryds og tværs i deres rutenet uden for deres landes egne grænser. Thai lønningerne var qua diæter sikkert ok for de ansatte i Thailand, men en brøkdel af en ansat i Norge som de bl.a arbejdede ud fra uden at returnere til Thailand. De spanske i kabinen havde 1000 euro og arbejdede ligeledes på kryds og tværs og ikke bare til og fra Spanien.
Norwegian fløy aldri innenlands noe sted med mannskap fra noe annet sted enn fra det landet de fløy i. det forstår ikke abc. De fikk lønn etter det landet de hadde base i. Crew fra f.eks Thailand fikk lønn tilpasset Thailand, da de hadde bodde der så vel som hadde base der. Ikke noe dobbelmoral med det, bare du som ikke klarer å se forskjellen!
Charter cabin crew, skulle du köra runt dina trolleys i kabinen för 1000 euro i månaden är frågan.
Varför någon skulle vilja arbeta för Wizz är ett mysterium. 15000 euro om året är lönen. Plus lite tillägg!
Problemet är ju att vi har en gemensam arbetsmarknad med Östeuropeiska länder där lönerna är typ 1/5 av Sveriges löner.
Först tillåter norska staten att Norwegian bemannar norska flygplan med thailändare och sedan sätter de igång att klaga på Wizzair? Maken till norsk dubbelmoral är aldrig skådad!
pf har helt rätt, att göra soBP vill är bara dumt. Det måste vara marknaden som avgör hur det blir med denna Wizz Air satsning.
Så länge vi arbetstagare fortsätter att accepta jobb (i flygbranschen och i andra branscher) med usel lön, dåliga arbetsförhållanden och ”management by fear”, så kommer ingenting att förändras. Det är vi själva som har nyckeln till lösningen. Sätt ner foten en gång för alla och visa arbetsgivarna att lågvattenmärket passerats för längesen. Sen kan dom stå där och söka folk med ljus och lykta, eller göra jobben mer attraktiva.
Du hittar svaret på din fråga genom att kolla i en kartbok samt läsa på om arbetstillstånds i USA samt rörligheten inom EU.
Det är tvärtom, facken här är svaga.
I USA flyger ingen lågpris personal från andra länder. Teamsters organiserar bl.a Southwest.
Helt otroligt att dom klagar över löner ?!
Jag kan själv ta cabins jobb vilken dag i veckan som helst. (Jag har varit flygande tidigare)
Det handlar inte om Corona men dock så klagar de alldeles för mycket!
Jag flyger för att jag älskar det och inte för lönen.
“Den öppna och ärliga kulturen…” Hur kan en svensk sjunka så lågt att han försöker få oss att tro på det. Bra lön…? Hot om uppsägning…?
Sivil ulydighet, slik du beskriver det, er uprofisjonelt, kan være potensielt farlig og kan føre til samme type aksjoner mot f.eks SAS i Ungarn.
Det må være bedre med skikkelig opplysning, lik at reisende kan ta stilling til om de vil med WizzAir eller ikke.
Jobbat på Wizz tidigare, hade några kollegor som skrev på forumet ang lönen. Ingen av dessa är kvar. Failade i simulatorn och sedan va de borta. Fått jobb nu på andra bolag, dock varslade nu pga av senioritetslistor osv.
Alla inom det där bolaget vet att att det är career ending att använda det forum som den svenske personaldirektören beskriver. Wizz People Council är till för att ge tips om effektivisering och möjliga kostnadsminskningar.. Klagar du på lönen eller förespråkar fackligt engagemang så är du bränd.
Jag hoppas på civil olydnad på rampen med sen tankbil, långsam lastning och nitisk aircraft pre-departure inspection av uppstartsledaren då politikerna inte kan stoppa invasionen.
I Skandinavien ska vi ha skandinaviska löner baserade på en skandinavisk kostnadsnivå. Flygande personal har, precis som alla andra, rätt till drägliga löner och rimliga arbetsförhållanden. Det är passagerarna som ska se till att flygbolagen går med vinst, inte flygbolagens personal genom underbetalning och slavliknande arbetsförhållanden.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten