Internetbokning växer – resebyråer knakar

Publicerad den 10 mars 2004
Kommentarer

Internetbokningarna av resor ökar mycket snabbt - till glädje för i synnerhet charterarrangörer, flygbolag och renodlade nätresebyråer. För de traditionella resebyråerna tjänar utvecklingen som en påminnelse om att det blåser en förändringens vind som det är hög tid för dem att följa.

Semesterresearrangören Apollo uppger t ex att man nu säljer hela 27-32 procent av alla sina resor via nätet, beroende på månad.

-Vi låg på 17-20 procent i flera år, men så började det gå kraftigt uppåt från i oktober-november förra året, säger Peter Bertilsson, Apollos försäljnings- och marknadsdirektör.

MyTravel A321Eivor Andersson, VD på Mytravel Sverige, bekräftar trenden: –Nätbokningarna låg på drygt 8 procent under de första ett och ett halvt åren efter starten i slutet av 1990-talet, sedan på 14-15 procent, men nu pendlar nätbokningarna mellan 20-30 procent beroende på varumärken och vecka.


Kunderna söker också i hög grad information om resor på nätet, även de som slutligen bokar sin resa på annat sätt. –60-70 procent av våra kunder uppger att de innan de har bestämt sig har sett på olika resor på nätet, säger Eivor Andersson. –Nätet har sina fördelar, bl a kan vi där uppdatera billigt.


En sammanställning i nyhetsbrevet Indikat visar att Vings site under andra halvåret förra året besöktes av 966 000 unika individer, Fritidsresor av 884 000 och Apollo av 643 000.


Det är alltså inte att undra över att Eivor Andersson konstaterar: –En följd av kundernas ökade nätanvändning är att efterfrågan på kataloger sjunker.


Och hur många tror du bokar sin charterresa hos någon av Mytravels arrangörer via nätet om fem år?


Det kan vara fler än 50 procent.


Det handlar om stora besparingar arrangörerna gör på att själva sälja sina resor via nätet – i stället för att betala provisioner till resebyråer.


Peter Bertilsson, Apollo: –Vi har givetvis en kostnad även för att sälja via nätet, men i snitt minskar vi nog våra kostnader med 200-300 kronor per såld resa.


Om vi utgår ifrån att detta är riktigt betyder det att Apollo, som säljer runt 30 procent av sina totalt cirka 340 000 resor från Sverige via nätet, minskar sina kostnader med uppemot 30 Mkr. I Norge och Danmark säljer man runt 20 procent av alla resor, totalt cirka 260 000 resor, via nätet. Det betyder att man där minskar sina kostnader med uppemot 15 Mkr.


Trenden är klar och tydlig, säger Peter Bertilsson. –Se på Lufthansa som just nu kör en stor kampanj med Internetpriser – och SAS har redan tagit bort provisionerna.


I resebranschen menar dock flera, att den stora turbulensen inom flyget med nya bolag, bolag som åter försvinner, nya linjer och nya villkor, också leder till att kunderna fått förnyat behov av en resebyrå för att finna rätt i utbudsdjungeln. Men just nu verkar det alltså på inget sätt vara det som är huvudtrenden.


Malmö AviationCharlotte RaboffMalmö Aviation säger att antalet Internetbokningar har ökat otroligt de senaste tre åren.


Vi säljer 25 procent via nätet nu, en ökning med 20 procent på ett år, och då har vi inte marknadsfört vår hemsida särskilt mycket eftersom vi utvecklade systemet hela förra året. Men nu känner vi att det är stabilt och färdigt att marknadsföra.


Det enda vi egentligen har gjort hittills för att styra över till bokningar via Internet är att vi har tagit ut en bokningsavgift på 200 kronor vid bokning via vårt call-center, säger Charlotte Raboff. –Vissa nätpriser är också billigare.


Hur stor del av er försäljning tror du sker via nätet om 5 år?


Personligen tror jag att det kan vara hela 80 procent. Men det kommer att vara en balansgång. Man kan inte drastiskt kapa ett distributionssätt.


Christina WennmarkSvenska Resebyråföreningen, SRF, säger att man följer utvecklingen noga.


De traditionella resebyråerna måste skaffa sig egna siter och de flesta har det också. Alla är medvetna om att det gäller att hänga på, för annars blir det svårt.


Peter Hellman, fristående konsult, spår inte någon snar massdöd bland de ordinarie resebyråerna. –Har de bara ett starkt varumärke och en bra teknik och funktionalitet på sina egna sidor så hänger de nog med.


Men enligt Peter Hellman växer de mera renodlade nätresebyråerna lavinartat. Enligt Hellman omsatte t ex Resfeber förra året 380 Mkr, Ebookers (f d Mr Jet) 250 Mkr, Travellink 220 Mkr, Travelstart 125 Mkr, Seat24 120 Mkr och Travelpartner(Flygtorget) 75 Mkr.


Sammanlagt sålde de alltså för nästan 1,2 miljarder kronor. Jag blir inte förvånad om siffran redan år 2005 är 3,5 miljarder. Nätaktörernas värde är f ö tre-fem gånger högre än en traditionell resebyrås med motsvarande omsättning.


Men Peter Hellman tror inte att kundströmmen enkelriktat kommer att gå bort ifrån de traditionella resebyråerna.


SASUPPJag tror att t ex ett bolag som Ryanair, som har nått så långt i sin mognad på nätet, inte kan komma mycket längre där. Därför tror jag att Ryanair kommer att ta steget ut till vissa resebyråer. Men Peter Hellman menar att inte alla som är stora har en bra funktionalitet för nätbokningar.


SAS t ex borde vara bättre och mycket mera användarvänlig. SAS-sidan är mer teknikerskapad än kundvänlig. Dessutom, språket är viktigt. Varför har SAS sin sida på engelska när de flesta kunderna är skandinaver? En svensk vill boka på svenska, en dansk på danska, en norrman på norska. SAS måste inse och respektera att varje marknad är unik.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten