Miljöseminarium på Volvo Aero

Publicerad den 11 december 2007
Kommentarer

Av Mats Palmgren

Ingen är opåverkad av klimatfrågan. Volvo koncernens alla avdelningar är inblandade och därmed en del av både lösningen och problemet. Så sa Inge Horkeby, miljöchef på Volvo AB, när han medverkade i ett miljöseminarium, arrangerat av Volvo Aero och Flygtekniska föreningen i Trollhättan den 6 december.

- Debatten har kanske gått oss förbi och vi måste ställa oss frågan om vi har varit dåliga på att informera om vilka åtgärder vi kan vidta?

Flygbranschen kan inte bara vänta och se utan måste informera också, sa Inge Horkeby och menade att det är viktigt att branschen faktiskt redovisar fakta – utan att överdriva eller underskatta resultatet av arbetet.

Bild: Panos Plegas, teknisk direktör Volvo Aero

Frågan om ett klimatanpassat flyg aktualiserades i slutet av november när Svenskt Flygs Miljökommitté presenterade sina slutsatser och rekommendationer.

I tio punkter för ett mer klimatanpassat flyg efterfrågar kommittén bland annat en öppen och konstruktiv debatt om flyget och miljön med alla flygets intressenter.

Och Inge Horkeby håller med om en av miljökommitténs slutsatser – att alla aktörer inom flyget måste vara aktiva i debatten för att kunna peka på vilka lösningar som är bäst, inte bara för branschen utan för hela samhället.

Skilda perspektiv på styrmedel
Att det sedan inom kommittén finns vitt skilda perspektiv på hur till exempel ekonomiska styrmedel ska vara utformade, tycker han bara är naturligt.

– Utvecklingsarbetet måste fortsätta. Volvo som bland annat tillverkar delar till flygplansmotorer och arbetar i högteknologins framkant måste hålla takten med omgivningens förväntningar, sa Inge Horkeby.

Anders Lundblad, motorexpert från Volvo Aero höll med.

– Flygets andel av koldioxidutsläppen går upp och ner men har inte ökat i relation till andra utsläpp. Med förbättrad kvalitet i komponenterna och lägre vikt på motorerna kommer kurvan att plana ut, menade han.

Enligt Lundblad går utvecklingen ständigt framåt och i framtiden kommer flygplansmodellerna att se ut som flygande vingar och ha ett motstånd som är upp till 30 procent lägre än vad de är i dag.

Spektakulära mål
Han påpekade också att många mål är spektakulära och troligen inte kommer att realiseras inom de närmast hundra åren.

Men andra förbättringar kan gå snabbare – som till exempel utvecklingen av fönster som inte är platta som på många flygplansmodeller i dag, menade han.

– Tekniska förbättringar ger mellan en och en och en halv procent lägre bränsleförbrukning per år redan i dag och detta kan accelereras till två procent med förändrade oljepriser och miljökrav.

Panos Plegas, teknisk direktör från Volvo Aero, sa att målet med att reducera koldioxidutsläppen med 50 procent före 2020 inte kommer att klaras om utvecklingen fortgår så som den gör idag.

– Traditionell teknikutveckling räcker inte för den kommersiella flygplansflottan utan det behövs extraordinära insatser.

Han förespråkade kommersiella partnerskap.

– Att vi jobbar tillsammans med de bästa teknikerna för att förbättra strukturerna i arbetet – hjälper enormt sa Panos Plegas.

Globala samarbetsmodeller med nätverk för att accelerera teknisk utveckling är en viktig del av framtidsarbetet hos Volvo Aero, som till 90 procent jobbar med civila marknader.

Ett av målen är att reducera vikten på motorer med 20 procent, vilket kan spara 17 000 kg bränsle för en typisk flygning.

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten