Orkar SAS genomföra effektiviseringen

Publicerad den 18 december 2012
Kommentarer
SAS är nu på offensiven efter de hårda uppgörelserna i november. Men det kommer att krävas energi och förmåga att fortsätta förändringsarbetet. Nu närmar sig också det första kvartalet 2013 och just första kvartalet varje år brukar vara flygbolagets riktigt svaga period. Det blir en rysare, menar Lars Brynielsson i en analys av läget i SAS.
SAS Arlanda

Som förväntat redovisade SAS Gruppen ett positivt driftsresultat men ett negativt totalresultat för det förkortade redovisningsåret Jan – Okt 2012. Driftsresultatet blev 932 MSEK, en EBIT marginal på 2,6 procent. Finansiella kostnader och engångsposter försämrade totalresultatet till – 1 245 MSEK, en EBT marginal på – 3,5 procent.

En ny offensiv plan, kallad 4XNG, ska göra upp med SAS kvarvarande strukturella och finansiella begränsningar med ytterligare kostnadssänkningar om cirka 3 miljarder SEK. Planer finns på att sälja stationsverksamheten, flygbolaget Widerøe, fastigheter och flygmotorer för att stärka likviditeten och minska behovet av externt kapital.

SAS Gruppen

Likviditetseffekten är uppskattad till 3 miljarder SEK. Nya kollektivavtal har minskat avvikelser i pensionsförpliktelser som enligt IAS 19 ska redovisas från november 2013. Den kvarstående nettoeffekten som ska redovisas mot eget kapital är cirka 8,9 miljarder SEK. Årets resultat belastas med engångskostnader om cirka 1 miljard MSEK avseende de kommande 4XNG åtgärderna.

Många och stora planer i SAS Gruppen där banker och huvudägare ställde fackföreningarna inför konkurshot i slutet på november 2012 om de inte accepterade åtgärderna för att överleva och utvecklas i framtiden. Finansiärernas nya frist är utökade krediter på 3,5 miljarder SEK fram till 31 mars 2015. Innan dess ska effekterna från försäljningarna och 4XNG ha gett resultat samt pensionernas nedskrivning mot eget kapital ha genomförts. Lönsamhetsmålet är en rörelsemarginal på 8 procent under räkenskapsåret 2014/2015.

Om effektiviseringen hade genomförts av tidigare Vd:ar och rationaliseringsprogram skulle de operationella kostnaderna för Jan-Okt 2012 ha varit -33 107 MSEK, dvs 1 947 MSEK lägre. Ingen omöjlig uppgift beaktande SAS Gruppens stora andel påverkbara kostnader. Ett råd till de personer som representerar ägarna/styrelsen, ledningen och fackföreningarna är att reflektera över varför SAS hamnat i nuvarande situation och förändra den framtida spelplanen. Det finns bättre metoder än att sitta stilla och hota med konkurs och strejker, t ex engagemang och dialog kring affären. Att SAS är ett duktigt flygbolag vet vi redan.

Mycket hänger på energin och förmågan hos ledningen uppbackat av ägarna/styrelsen att genomföra förändringarana inom rimlig tid. En ärlig dialog med fackföreningarna är nödvändig för att undvika arbetskonflikter. SAS segdragna besparingsprocesser under senare tid har haft en förlamande effekt på bolaget.

En viktig aspekt i 4XNG är att det inte enbart handlar om att sänka kostnaderna utan också få en ökad flexibilitet, minskad komplexitet och en större andel rörliga kostnader. SAS Airlines har konstant redovisat stora förluster på EBIT nivå före engångskostnader under kvartal 1 vilket är en förklaring till SAS Gruppens svaga årsresultat. Det bli en grannlaga uppgift för ledningen och facken att lösa problemet. Under den mörka årstiden vill de anställda arbeta och få lön men passagerarna vill inte flyga. Under sommaren vill de anställda ha semester och få lön då passagerarna vill flyga. Kvartal 1 för nästa år kan bli en resultatmässig rysare.

SAS Airlines

SAS Airlines enhetskostnad, justerat för bränslekostnaderna, redovisas som 4 procent lägre jämfört med förgående år. Det är naturligtvis helt otillräckligt i nuvarande konkurrenssituation. Minskningen av administrationen med 800 heltidstjänster beräknas ge en besparing på 3 öre/ASK. De nya kollektivavtalen för flygande personal beräknas ge en besparing på 5 öre/ASK. Då SAS Airlines totala kostnad 2012 före engångsposter uppskattas till 92 öre/ASK ger bara dessa två åtgärder en besparing på cirka 9 procent. Synd att det inte gjordes tidigare.

För räkenskapsåret Nov 2012 – Okt 2013 förväntas 4XNG ge en positiv resultatpåverkan på 1,5 miljarder SEK och ett driftsresultat EBIT på 3 procent. Brasklappen är stabila bränslepriser och att inget oförutsett inträffar. Av erfarenhet vet vi att oförutsedda händelser är ganska vanliga. Vi kan inte förutspå framtiden men vi kan påverka den. Rådet till Rickard Gustafson är att läsa Jim Collins bok Great by Choice och hämta råd från 10-gångsföretagen. Ta fram en pärm för Oförutsedda Händelser med korrigerande åtgärder och förbered dig på det värsta. Flikarna i pärmen får du själv definiera. Utmaningen är att SAS ska komma lika starkt ur en kris som lågkostnadsbolagen tidigare gjort. Konkurrenterna vilar inte på hanen om de får tillfälle att expandera.

Lars Brynielsson
AMiSAB

Skriv en kommentar

Kommentarer

Som förut
2012-12-19 21:19

Mest snack och lite verkstad.

Gringo
2012-12-18 11:22

VAd exakt skrev du, får man se källan?

FD SAS
2012-12-18 11:15

Kan bara hålla med Lars. Redan 1995 skrev jag i Inside SAS att bolaget skyndsamt måste vidta åtgärder för att kunna redovisa ca 2-3 miljarder i vinst före dispositioner för att klara framtiden. Det blev ingen reaktion! Det finns tre svar man alltid gav när någon kom med synpunkter: “Det går inte, så har vi aldrig gjort eller det är inte SAS policy”. Jag tror att 4xng står för: Vi krafsar lite här och där och väntar och ser.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten