Politiska kompromisser tar udden av EU:s förslag
Publicerad den 14 december 2007
av Mats Palmgren
Europas miljöministrar behöver förstå att ett system med utsläppsrätter för flyget måste vara globalt. Politiska kompromisser i EU-parlamentet har resulterat i ett förslag som inte kommer att accepteras av länderna utanför Europa.
Så sa Bengt-Olof Nääs, miljö- och utvecklingschef på SAS, när han medverkade i ett miljöseminarium, arrangerat av Volvo Aero och Flygtekniska föreningen i Trollhättan i början av december.
- Vi hoppas att miljöministrarna som träffas på Bali strax före jul, är kloka nog att se att det här systemet behöver förändras så att det bli acceptabelt för resten av världen och därmed ett mer effektivt system än vad de nu föreslår.
Beslut utan verkan
Beslutet är fattat, flyget ska in i utsläppsrättssystemet. Nu handlar frågan om utformningen av systemet. Bengt-Olof Nääs menar att omröstningarna i EU-parlamentet har förvanskat förslaget som först behandlades av kommissionen till den grad att det blir verkningslöst.
- Det finns politiker som vill begränsa flyget och göra systemet så dyrt som möjligt och begränsa flyget utvecklingsmöjligheter. Av politiska skäl blir detta ett system som är europeiskt och inte globalt, och det kommer inte att ha någon större effekt.
Bengt-Olof Nääs menar att eftersom utsläppen av koldioxid är globala behöver systemet som reglerar utsläppen också kunna accepteras av alla aktörer i hela världen.
– Också icke-europeiska länder måste anamma systemet. Som parlamentet har skruvat till förslaget nu så är detta inte säljbart utåt. Parlamentet har ställt sig i ett hörn så att Australien, USA och andra länder inte kan acceptera modellen som de föreslår.
Ologiskt förslag
Problemet är att gränserna har sänkts och att den så kallade ”mulitpeln” för beräkningar har tagits bort. Bengt-Olof Nääs menar att förslaget nu är helt ologiskt.
Eftersom systemet inte kan läggas på andra staters operatörer – utan särskilda överenskommelser mellan länderna, bilaterala avtal, och EU därför måste förhandla med ett förslag som inga andra länder vill acceptera så kommer detta inte ge någon större miljöeffekt.
– Det finns politiker som förstår möjligheten med utsläppsrätterna, att investeringarna från köpen av de här rätterna faktiskt går till att reducera utsläppen.
Vi försöker presentera vår syn på det, inte bara SAS utan alla europeiska flygbolag som samarbetar. Målet är ett system med acceptabla lösningar för alla länder.
Flera länder sätter upp handelssystem för den egna marknaden. Bland annat i Australien ska systemet komma i gång 2010. Nya Zeeland tar också fram ett system och Japan har ett system som är frivilligt.
Tanken är att de olika systemen så småningom ska kunna kopplas ihop i det globala systemet. Då måste man vara någorlunda kompatibel och harmoniserad.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten