Regeringen struntar i konkurrensfrågor i Europa !
Publicerad den 8 december 2002EU-parlamentet, Rådet och Kommissionen är nu – till skillnad från den svenska regeringen – överens om att: Frågan måste utredas snabbt för att identifiera skillnader i finansiering av luftfartsskydd inom EU och möjliga lösningar. EU-kommissionen planerar att låta sin studie av hur skyddet finansieras ingå i en analys av flygplatskonkurrens inom EU. Det finns redan ett antal fall – bland annat i Frankfurt/Hahn och Bryssel/Charleroi – där offentliga medel anses stötta dessa flygplatser vilket snedvrider konkurrensen med flygbolag på det stora huvudflygplatserna.
En annan fråga som man är överens om är att ta fram regler för snedvriden konkurrens från flygbolag utanför EU som stöttas med statliga medel. Detta förslag kan ses som ett svar på USA-regeringens räddningsaktion riktad mot de amerikanska flygplatserna och flygbolagen efter den 11 september – en åtgärd som kritiserades i Europeiska flygkretsar eftersom det gav USA-bolagen fördelar visavi sina europeiska konkurrenter. Som om de inte behövde det efter stjärnsmällarna vid WTC och Pentagon?
Eftersom EU älskar regler som kommer det ändå ett verk – redan i april om man får som man vill – för att motverka orättvis konkurrens med EU-flygbolag av statsstödda flygbolag från andra länder på utvalda flygsträckor. Det kan handla om extra avgifter eller restriktioner av slots (start och landningstider) för bolag som med statliga subsidier konkurrerar med EU-bolag där sådant i princip är förbjudet.
På tal om subsidier till de som direkt konkurrerar med flygbolag i Sverige får man inte glömma SJ. Bolaget vill ha en statlig miljard till jul och den stundtals snabba Gotlandsfärjan får en kvarts miljard per år av näringsdepartementets transportkompani för att överhuvudtaget kunna köra trafik. Hur kan det komma sig – i det perspektivet – att våra flygplatsers skydd mot terrorister helt skall finansieras av ungdomar, studenter, pensionärer och barnfamiljer som behöver flyga till släkt och vänner? Vad har dessa gjort för ont?
Goodjets överlevnad är nu en högoddsare. Det ställs hårda krav på licensierade flygbolags ekonomi, kompetens, ersättning till försenade passagerare med mera. Men Goodjet och den typen av flygreseorganisatörer granskas inte alls. Luftfartsverket har tittat på frågan men lösningarna ligger långt bort och antalet strandsatta, försenade och ekonomiskt drabbade passagerare bara ökar. Det är hög tid för en försäkringslösning och licensiering av de som säljer flygbiljetter utan att ha en egen produktionsenhet !
EU har i veckan – påhejade av den svenska regeringen – fastslagit att svenska flygbolag som SAS, Malmö Aviation, Sterling, Skyways och Nordic Airlink skall betala passagerare 1000-tals kronor vid överbokning och stå för hotell och mat vid försening över två timmar. För bolag som Goodjet finns inga sådana krav. Därmed sviker de svenska regleringarna inte bara konsumenterna utan också den svenskflaggade flygnäringen som systematiskt får allt sämre konkurrensförhållanden visavi andra europeiska operatörer. Exemplen är alltför många för att räkna upp här, men det ser illa ut just nu.
Vår nya minister Ulrica Messing har en stor uppgift som jag hoppas att hon prioriterar.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten