Rekord för alla de stora flygplatserna i Norden
Publicerad den 15 januari 2014De ligger tätt på varandra, de två flygplatser i topp som konkurrera om att vara största flygplatsen i fråga om antalet passagerare. När siffrorna för 2013 nu börjar bli klara så visar det sig att samtliga flygplatser slagit nya passagerarrekord, något som ligger helt i linje med IATA’s statistik som säger att det internationella flygresandet ökar.
Kastrup: 24 miljoner passagerare, en ökning med 3,1 procent
Gardermoen: 23 miljoner passagerare, en ökning med 4,0 procent
Arlanda: 20,7 miljoner passagerare, en ökning med 5,3 procent
Helsinki-Vantaa: 15,3 miljoner passagerare, en ökning med 3,9 procent
Keflavik: 2,7 miljoner passagerare, en ökning med 15,7 procent
Det visar sig alltså att Nordens största flygplats, Kastrup, var den som hade minst tillväxt. Oslo var under ett par månader under förra året större än Kastrup. Det beror till största delen på att inrikestrafiken i Danmark går kräftgång och faktiskt minskade under förra året. I både Sverige och Norge är däremot inrikestrafiken stor vilket ger positiva effekter på passagerarutvecklingen. Men de stora ökningarna och utvecklingsmöjligheterna finns i utrikestrafiken, det märks på flygplatserna i Helsingfors och Reyjkjavik som uteslutande lever på transittrafiken till Asien respektive Nordamerika.
På Arlanda är det fjärde året i rad som passagerarantalet ökar och för första gången har över 20 miljoner passagerare använt flygplatsen.
2010: 16 962 129 resenärer
2011: 19 063 517 resenärer
2012: 19 641 805 resenärer
2013: 20 681 554 resenärer
– 2013 har varit ett fantastiskt år för Arlanda, och vi går starka in i 2014. Under året har flera nya direktlinjer startat hos oss, varav hela sju långlinjer, samtidigt som befintliga flygbolag ökat antalet avgångar. Arlanda är Sveriges port till världen, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.
De tio största linjerna från Arlanda var under förra året: London, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Göteborg, Amsterdam, Umeå, Malmö, Frankfurt och Luleå. Fyra av destinationerna är alltså inrikes medan resandet till Köpenhamn, Helsingfors, Frankfurt och Amsterdam till största delen består av transitpassagerare.
Kommentarer
Någon som har en teori om vad detta kan bero på? Att OSL och ARN fått fler interkontinentala linjer spelar förmodligen in.
Helsingfors-Vanda, Anders Carlsson! Helsingfors-Vanda! Använd den svenska benämningen när det finns ett sådant! Hur många gånger ska jag behöva upprepa det här på kommentatorssidorna?
I artikeln framgår inte att transfertrafiken på CPH minskar kraftigt, vilket är en anmärkningsvärd trend.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten