Snowflake skall fyllas av researrangörer

Publicerad den 5 november 2003
Kommentarer
Lågprisaktören Snowflake, ägd av SAS, anstränger sig för att sälja en allt större del av sin kapacitet till charter- och paketresearrangörer.
-Det är riktigt att Snowflake nu arbetar aktivare för att attrahera charteruppköpare, säger Ulf Thorné på SAS koncerninfomation. Ulf Thorné säger att det samtidigt pågår ett arbete inom SAS som ska leda fram till hur Snowflake i framtiden organisationsmässigt ska inordnas under SAS-hatten.

Ulf Thorné säger:
Resultatet kan bli att Snowflake, som nu ligger under Scandinavian Airlines, får ligga kvar där. Men Snowflake kan också bli en egen affärsenhet, eller ett av SAS helägt dotterbolag.


Som utomstående skulle man kanske kunna tro att Snowflake, som dotterbolag åt SAS, skulle tillåtas agera mera fritt inom lågprissektorn. Traditionellt har ju SAS som reguljärbolag främst inriktat sig på den riktigt lönsamma fullbetalande affärsresenären. Snowflake startade i våras och har av SAS fått ett år på sig att uppnå nollresultat.


Beläggningsmässigt sägs Snowflake hittills ha överträffat alla förväntningar. Ludmilla Lindecrantz, ansvarig för Snowflake, tror att Snowflake kommer att uppvisa vinst nästa år. Skälet till att Snowflake nu satsar på att fylla en stor del av planen med kontrakt med paketresearrangörer är att kampen om passagerarna är hård.


Själva affärsidén med ett lågprisbolag är, i den bästa av världar, att sälja så få utannonserade lockprisbiljetter som möjligt – och därefter så många som möjligt till privatresenärer som är beredd att betala mera för återstående platser.
Men Snowflake har i rådande marknadsläge valt den tryggare vägen. Hellre först sälja en mängd stolar till arrangörer (till lågt pris förstås, annars skulle charterjättarna aldrig köpa) och därmed också öka sannolikheten för att man ska kunna ta ut ett högre pris för resterande platser i planet, eftersom de då är färre.


MyTravel började använda Snowflake redan från start i våras för sina resor till Istanbul, Rom och Prag.
Vi är intresserade av billiga flygstolar när vi inte kan flyga fullt med våra egna plan, säger Erik Ranängen på MyTravel. –Vi fortsätter med ett ganska stort samarbete med Snowflake och då förutom Istanbul, Rom och Prag också till Budapest.


Apollo har slutit avtal om att köpa totalt 105 000 stolar av Apollo till nästa sommar, varav, 65-70 procent från Danmark (i stället för med Maersk), 20-25 procent från Sverige och 10 procent från Norge.


Weekendspecialisten Airtours planerar att under vår och höst använda Snowflake för sina resor till Bologna och Venedig. –Vi förhandlar så jag vet inte hur många stolar vi tar, men det kan bli 30-100 stolar per flight, säger Jacke Mentzas på Airtours.
NTT Tours, som specialiserat sig på att sälja etniska resor, har tagit på sig att sälja 100 av de 150 flygsätena i Snowflakes Boeing 737 till Beirut som nu går en gång i veckan.
Till sommaren börjar Snowflake flyga två gånger i veckan till Beirut och då tar vi 100 säten i den andra flighten också, säger George Ozgol, ägare till NTT Tours.


En källa inom flygindustrin säger:
Snowflake går ut och söker arrangörskunder aktivt på ett sätt som SAS aldrig tidigare gjort. SAS har ju alltid varit näst intill ointresserat av att sälja annat än reguljärflygbiljetter. Men tiderna är annorlunda nu. Dessutom är Snowflake ju ett eget varumärke, med en egen inriktning.


Enligt vad Flygtorget@airmail erfar så övervägs också om SAS Charter, som alltså hyr ut SAS-plan för charter, och lågprisbolaget Snowflake organisationsmässigt komma att hamna under samma hatt. Åtgärden förefaller följdriktig. SAS Charter hyr ut hela flygplan och Snowflake delar av flygplan.



När ni nu säljer ut så många stolar åt arrangörer, hur mycket blir då kvar åt enskilda privatkunder?
Får vi en väldigt stor efterfrågan från arrangörer, så kan vi ju sätta in ett nytt flygplan, säger Ludmilla Lindecrantz. –Själv tycker jag nog inte att vi bör sälja ut mer än två tredjedelar av en flight till arrangörer.
Och hur många stolar finns det då kvar till de lägstapriser som finns i marknadsföringen?
De allra lägsta priserna finns alltid till försäljning på varje flight. Men priset för en viss flygning förändras ständigt. Efterfrågan och tillgång styr. Ett pris kan ändras både upp och ned samma vecka. Det är lite som vid en auktion.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten