Star Alliance – en växande samarbetsjätte
Publicerad den 12 december 2006ISTANBUL
Star Alliance är en sammanslutning av flygbolag som - i brist på att inget enda flygbolag ju kan erbjuda allt överallt på denna jord - samarbetar för att ge främst likvärdig service i deras samlade, världsomspännande linjenät. Bilden: Kabinanställda i Star Alliance, foto A Hasselbohm
Genom det egna bolaget och de andras ges premiumkunder tillgång till gemensamma eller andras lounger och man får flygbonus hos varandra.
I allt annat konkurrerar flygbolagen med varandra fullt ut. I vart fall är det meningen at så ska ske.
"Det viktigaste med Star Alliance ur ett kundperspektiv är, att t ex en premiumkund hos SAS inte behandlas på något annat sätt hos en annan medlem av alliansen", säger Ole Orvér, ansvarig för alliansfrågor på SAS.
"Det är viktigt att vi infriar ursprunglöftena rakt igenom. Det är en utmaning med massor av destinationer och snart 21 medlemsflygbolag."
Vad betyder Star Alliance för SAS?
“Främst kanske en kvalitetsstämpel, men också att våra passagerare kan checka in sitt bagage rakt igenom oberoende av om det är flera alliansbolag som genomför kundens flygning till slutdestinationen. Dessutom får ju alliansmedlemmarna bonus hos varandra. En Eurobonus-kund hos SAS kan alltså samla poäng hos de andra flygbolagen i Star.”
“Men för SAS betyder ändå de bilaterala avtal vi har med Lufthansa, United, Swiss och Austrian mer än medlemskapet i Star Alliance”, säger Ole Orvér.
Bilden: Ole Orvér och kabinställd på Turkish Airlines
Star Alliance startades 1997 och fyller alltså nästa år 10 år, med minst 21 medlemmar.
Förutom Turkish Airlines tillkommer Air China och Shanghai Airlines som nya medlemmar.
Under Star Alliance-mötet i Istanbul sades klart ut, att man också under första halvan av 2007 trodde på att få ett indiskt bolag som medlem.
Air India står säkert högst på önskelistan, men det finns mycket att förhandla om innan ett beslut kan bli klart.
SAS tillhörde f ö övrigt de fem bolag som grundade Star Alliance, tillsammans med Air Canada, Lufthansa, Thai och United.
Idag utgör alliansen sammantaget en jätte, så med rätta kallar sig Star Alliance nu “The airline network for Earth”.
Det låter förvisso inte blygsamt, men alliansen är faktiskt störst i världen, med råge.
Star Alliance har tillsammans 351 000 anställda och flyger över 413 miljoner passagerare om året med en flygflotta om totalt 2 778 flygplan. Alliansbolagen erbjuder fler än 16 000 dagliga flygningar t9ill 842 flygplatser i 157 länder. Premium-passagerare i något av bolagen har tillgång till totalt 660 lounger runt om i världen.
“Nästa år ska vi fira vårt 10-årsjubileum så att det märks också utåt, mot marknaden”, säger Ole Orvér. “Vi ska betona hur smidigt man kan flyga med alliansmedlemmarna, om bonusfördelarna och liknande.”
Star Alliance har ett eget huvudkontor med en stab i Tyskland, lett av Jaan Albrecht.
Minst en gång om året möts de högsta cheferna för medlemsbolagen under ett par dagar, i år har de mötts två gånger.
“Statuterna säger att alla medlemmar måste vara eniga för att en ny medlem ska väljas in i alliansen”, säger Ole Orvér.
Dessutom träffas de alliansansvariga i respektive flygbolag fyra gånger om året. Där deltar alltså Ole Orvér för SAS´räkning.
“Star Alliance täcker ännu inte jorden som vi önskar”, säger Ole Orvér. “Vi talar om s k white spots, vita fläckar, där vi saknar täckning genom en allianspartner. Det gäller främst Indien, Ryssland och Mellanöstern, men även andra mindre områden. Dessa fläckar vill vi täcka igen för att bli verkligt täckande globalt.”
Bilden: Star Alliance medlem Spanairs A320
Vad skulle du, som dagligdags arbetar med Star Alliance, främst annars vilja se hända inom alliansen?
“Jag tycker vi skulle sätta industristandards och därigenom minska våra kostnader. Men idag gör många vad man alltid har gjort. Många av medlemmarna har idag t ex behov av att byta IT-standard. Då borde man samordna denna plattform, men på ett sådant sätt så att vi ändå kan konkurrera.”
Star Alliance har f ö för några dagar sedan moderniserat sin hemsida, så att man där nu bl a kan välja flygbolag för sin flygning, men där allianspartners väljs för eventuella vidareförbindelser över världen.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten