Stockholm kan bli utan flygfält för allmänflyg !
Publicerad den 16 mars 2003Lagom till motorflygets 100-års jubileum, riskerar Stockholm att bli utan flygfält för allmänflyg, om inga beslut tas, skriver Björn Rotsman inför Stockholmsberedningens offentliggörande på tisdag.
Inom en cirkel med 30 km radie och centrum i Gamla Stan, har idag Stockholm sex flygfält. Om ingen tar ansvar och samordnar alla kommuner i Stockholm till en konstruktiv lösning, kommer Stockholm att ha tre gräsfält kvar (Frölunda, Skå-Edeby, Vallentuna)! De tre stora, Barkarby, Bromma och Tullinge kan då ha försvunnit. År 1999, då detaljerad statistik finns tillgänglig, hade dessa tre flygfält 85 000 flygplanrörelser (start & landning) med allmänflyg.
På Barkarby tillåter inte Järfälla kommuns byggplan att allmänflyget blir kvar om ett antal år.
På Bromma, som drivs av staten (Luftfartsverket), är allmänflyget redan begränsat till hälften, genom avtalet med Stockholm stad.På Tullinge är flygklubben och andra flygaktörer uppsagda och stängs ute. Detta utan alternativ att flytta till.
Kungliga Svenska AeroKlubben (KSAK) tog för några år sedan tillsammans med ett antal flygklubbar och flygorganisationer i Stockholm initiativ till att arbeta med Stockholmsproblemet. Gruppen har strävat efter att också arbeta tillsammans med Luftfartsverket och Stockholmsberedningen. I dagarna levererar Stockholmsberedningen sitt betänkande, där allmänflyget ingår i uppdraget. Då hoppas vi att man tar i problemet och kommer med konstruktiva lösningar.
Du hittar mer information på nätet, på KSAK:s webbsida www.ksak.se där även flera presentationer finns att beskåda.
Under en hearing anordnad av Stockholmsberedningen, presenterade Kommunförbudet och Luftfartsverket sin syn på ansvaret. Det blev då tydligt att ingen av parterna tar ansvar i Stockholm! Enligt ett 20 år gammalt regeringsbeslut är allmänflyget en kommunal angelägenhet. Det fungerar normalt bra ute i landet. I Stockholm med sina 26 kommuner så fungerar det inte alls. Många kommuner tycker det är bra med allmänflyg bara det inte sker i den egna kommunen. Det är nu vår förhoppning att Stockholmsberedningen sett problemet och föreslår en konstruktiv lösning som skapar positiva förutsättningar för allmänflyget.
För Stockholmsberedningen har vi redovisat hur ett antal större städer i Europa är försörjda med sina flygfält inom en radie av 30 km från stadscentrum. Paris till exempel har inom 30 km tio flygfält, inklusive alla sina tre internationella flygplatserna Le Bourget, Charles de Gaulle och Orly. Om man lägger in Paris flygfält/-platser över Stockholm, så hamnar Charles de Gaulle i Österskär, Le Bourget i östra kanten på Stora Värtan och Orly straxt väster om Skogås. London har 12 flygplatser inom 30 km.
När vi nu är på väg in i kunskapssamhället, kan allt fler bo och arbeta var som helst i landet. Då och då måste man dock resa till chef, arbetskamrater och kunder. Då skapas nya transportbehov som dagens vägar, järnvägar och flygbolagsflyg inte löser. Vi behöver personliga transporter:
– fåtal resenärer var gång
– effektiva transporter när behovet uppstår
– direkt till önskad destination, precis som vid taxiresor
I USA upptäckte man detta för ca 10 år sedan och startade Small Aircraft Transportation System (SATS) där amerikanska luftfartsverket och NASA satsade över en miljard kronor i ny teknik tillsammans med industrin. Nya navigationshjälpmedel baserade på pc-teknologi och GPS-teknologi togs fram. Dessutom har man tagit fram nya motorer, både diesel och fanjet motorer med helt nya miljöprofiler. Forskning görs även med elmotorer och bränsleceller som framdrivning. Kan Stockholm bli utan denna modernisering av allmänflyget?
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten