Utredare föreslår bolagiserat LFV

Publicerad den 3 oktober 2007
Kommentarer

LFV bör bolagiseras och gärna ta in minoritetsägare med professionell kompetens.

Flygplatserna i Borlänge, Norrköping, Storuman och Västerås får inget statligt stöd. Flygplatser som Landvetter och Malmö bör kunna säljas. Detta föreslår Christina Rogestam i flygplansutredningen som i dag överlämnades till infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Rogestam föreslår att landets 41 flygplatser delas in i nationella, regionala och övriga flygplatser. Om restiden med bil eller buss från Arlanda flygplats är högst två och en halv timme bör flygplatsen inte få statligt stöd.

För de nationella – så kallade strategiska – flygplatserna bör staten garantera en ersättning som motsvarar 100 procent av eventuellt underskott för drift av flygplatsen. Dessa flygplatser är: Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö, Arvidsjaur, Kiruna, Luleå, Umeå, Visby och Östersund.

För de regionala, strategiska flygplatserna bör staten garantera en ersättning på upp till 75 procent.

Och till kategorin övriga flygplatser hör: Borlänge, Norrköping, Storuman och Västerås.

– Att resa till Norrköping från Arlanda tar två timmar och 4 minuter men å andra sidan ligger flygplatsen i Linköping och i Norrköping mycket nära. Vad det gäller Storuman ligger flygplatserna mycket tätt däruppe, säger Rogestam.

Den totala ersättningen till landets flygplatser bör uppgå till 105 miljoner kronor. Förra året uppgick kostnaden till 103 miljoner. 

– När regioner tar eget ansvar för tillväxt och därmed även för flygplatsen så får det positiva effekter. Det har vi sett bland annat i Kalmar, Halmstad och i Norrköping, säger Rogestam.

Hon föreslår även att öppna upp för en försäljning av flygplatser som går med vinst, exempelvis Landvetter och Malmö flygplats.

Vad det gäller bolagisering av LFV säger Rogestam:

– Det är viktigt att ”speeda upp” tempot på att övergå i bolagsform. Här är det viktigt att få in folk i styrelsen med stor kunskap om att driva stora flygplatser. Den kompetensen kan behöva tas in från utlandet.

Utredningssekreterare Nina Andersson påpekar att utredarna har varit försiktiga i sina beräkningar då det gäller eventuella kriser som flyget tidigare har varit utsatt för, exempelvis terrordåden 11 september 2002, eventuell beskattning av flyget och utbyggnad av järnvägen.

– Personligen gissar jag att ett antal flygplatser har lagts ned om tio till femton år på grund av att järnvägen har byggts ut och på grund av miljöskäl, säger hon.

Lena Micko

Lena Micko

Utredarna föreslår även att LFV regelbundet och löpande ”gör om” sina kategoriseringar rörande vilka flygplatser som är nationella, regionala och övriga. På så vis sker en ständig uppdatering.

Lena Mikko, ordförande i Föreningen Svenskt Flyg säger att hon välkomnar utredningens betänkande och att hon anser att dess slutsatser och förslag utgör viktiga pusselbitar i en fortsatt diskussion om flygets framtida roll i det svenska transportsystemet.

Svenskt flyg anser även att förslaget att bolagisera LFV skapar förutsättningar för LFV att tillhöra de mest effektiva flygplatshållarna i Europa.

– Flygbranschens aktörer agerar i en kommersiell miljö med allt tuffare villkor. Jag tror att det kommer att gagna det svenska flygets utveckling att LFV får agera på samma villkor som flygbolagen och allt fler flygplatser i Europa, säger Peeter Puusepp, generalsekreterare i Svenskt Flyg.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten