Vems ärenden går Västerås flygplats?

Publicerad den 9 juli 2004
Kommentarer
På måndag den 12 juli går Skyways sista flyg till Köpenhamn. Därmed stängs en dörr till omvärlden som stått öppen för västeråsare i nära 30 år.
Det hade dock inte varit nödvändigt om Västerås flygplats agerat annorlunda. Men den nuvarande flygplatsledningen har uppenbarligen varit mer intresserad av att gynna Ryanair, än att skapa bra förutsättningar för flygförbindelser till och från Västerås, skriver chefen för SAS Sverige Anders Ehrling och Skyways koncernchef Jan Palmér.

Att nedläggningen av Köpenhamnslinjen är ett ovälkommet besked, inte minst till företagen i regionen, är uppenbart. I VLT den 30 juni beklagar företrädare för bland andra ABB och Handelskammaren i Mälardalen det som nu sker. Och de konstaterar att Västerås är i stort behov av en egen flygförbindelse med Köpenhamn.


Det är begripligt att flera av de företag som är beroende av bra förbindelser till Köpenhamn också är kritiska. Men det har sannerligen inte saknats god vilja från vår sida. Tvärtom utökade Skyways i april i år trafiken mellan Västerås och Köpenhamn till fyra dagliga turer. Biljettpriset sänktes dessutom med 20 procent, vilket innebar att priserna hamnade på samma nivå som från Arlanda.


Men förutsättningen för att kunna driva en flyglinje är att den är lönsam. Annars finns det till sist inget annat alternativ än nedläggning. En viktig pusselbit är kostnaderna, inte minst avgifterna till flygplatsen. Och här har Västerås flygplats – till hälften ägd av Västerås kommun – bedrivit ett mycket märkligt spel.


Det borde vara en angelägen kommunal uppgift att skapa bra villkor för att driva företag i regionen – som är lika för alla. Men så tycks inte vara fallet när det gäller Västerås och flyget. I stället har den kommunägda flygplatsen valt att gynna ett företag före ett annat. Såvitt vi kan förstå debiterar flygplatsen Ryanair en avgift per passagerare som är mindre än en tiondel (!) av den som tas ut av Skyways. Det här är ett helt orimligt agerande av en offentligt ägd flygplats, och förhållandet har anmälts till Konkurrensverket. Verket valde dock att inte vidta några åtgärder eftersom flygplatsen inte ansågs ha en dominerande marknadsställning.


I juridiskt hänseende återstår nu att se om fallet Charleroi (där EU-kommissionen konstaterade att uppgörelsen mellan Ryanair och den offentligt ägda flygplatsen utanför Bryssel inte är laglig) får konsekvenser för liknande fall som till exempel Västerås. Men oavsett juridiken finns det också politiska och moraliska frågor att ställa. Är det verkligen rätt att kommunens egen flygplats gynnar vissa flygbolag och missgynnar andra? I praktiken har de som flugit till Köpenhamn fått betala för att andra ska kunna flyga billigt till London, och därmed även bidragit till Ryanairs vinst.
Är det verkligen rättvist att ett annat flygbolag inte får samma villkor som Ryanair av kommunens egen flygplats, och därmed tvingas lägga ned en flygförbindelse som uppenbarligen många västeråsare gärna vill ha kvar?


Vi har funnits och verkat i Västerås i nära 30 år. För oss är det starkt bevis på vår uthållighet och långsiktighet. Ryanair har däremot funnits i Västerås i tre år – vilken långsiktighet som finns där återstår att se. Andra flygbolag har anmält sitt intresse för att flyga från Västerås, och lyckas de är västeråsarna bara att gratulera. Men det enda rimliga i den situationen är att flygplatsledningen nu för första gången öppet och ärligt redovisar vilka villkor som gäller för den som vill trafikera flygplatsen.


Om det inte sker bör de folkvalda och ytterst väljarna på allvar ställa sig frågan vems ärenden flygplatsledningen i Västerås egentligen går. Västeråsarnas eller Ryanairs?



 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten