Skriv ut  

Ny Coronaeffekt: Helsingfors stänger en bana

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 oktober 2020
Flygtrafiken är ner på 20 - 25 procent mot det normala. Därför stängs nu en av banorna på flygplatsen i Helsingfors.

Helsingfors tillhör de internationella flygplatser som drabbats hårt av den minskade flygtrafiken. Framför allt gäller det Finnairs hubb-trafik mellan Asien och Europa som nu till stora delar ligger nere. I september månad passerade bara 15 010 transitpassagerare flygplatsen, det är en nedgång med 95 procent. Men över huvud taget är all trafik nu nere på cirka 90 procent av normal kapacitet. Före coronapandemin, hanterade Helsingfors-Vandaa cirka 500 rörelser per dag, idag är det nere på 100 – 150 flygningar per dag. Risken finns att det reduceras ytterligare under den kommande vintersäsongen och det har gjort att ledningen för flygplatsen nu fattat de drastiska beslutet att helt stänga en av de tre banorna. Redan nästa vecka, den 1 november bommas bana 1 (04R/22L) igen och förblir stängd till den 30 april nästa år. 

- Det är sorgligt att vi tvingas stänga en av våra banor för andra gången i år. Det är ytterligare ett bevis för hur allvarlig situationen för flyget och att det inte finns någon ljusning i sikte för branschen, säger Ulla Lettijeff, flygplatsdirektör i Finavia som äger samtliga flygplatser i Finland.

Det är alltså andra gången som Covid-19 tvingar fram en stängning av en av banorna på Finlands största flygplats. När pandemin slog till under våren stängdes banan 3 (04L/22R), alltså parallellbanan till nr 1 under perioden april till början av augusti. Den öppnades igen när flygtrafiken visade tecken på att återhämta sig under slutet av sommaren. Men när nu flygningarna än en gång minskar har alltså Finavia bestämt sig för att stänga en bana, denna gång bana 1. Den blir då huvudbana för hela flygplatsen med den tvärgående bana 2 (15/33) som alternativ.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tydligare språk, tack!
Skrivet av Anders, 2020-11-01 19:08:14
Läser: "...det är en nedgång med 95 procent. Men över huvud taget är all trafik nu nere på cirka 90 procent av normal kapacitet." Nere på 90 procent av det normala = 10 procent nedgång. Hur stor är egentligen nedgången? Av sammanhanget tror jag det handlar om en rejäl nedgång, men språkligt och syftningsmässigt behöver redaktionen uttrycka sig klarare.
Anmäl inlägget
Helsingfors-Vanda
Skrivet av Markus, 2020-10-29 16:08:13
Helsingfors-Vanda! När ska redaktionen på Flygtorget lära sig att skriva rätt?
Anmäl inlägget
Hur
Skrivet av Korrektur, 2020-10-28 10:03:51
kan bana 1 bli huvudbana när den skall stängas?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn