Skriv ut  

Skåneflyg lyfter Kristianstad

Flygnyheter, Redaktionen, den 21 januari 2022
Den 28 mars 06:30 lyfter Skåneflygs första tur från Kristianstad Österlen Airport till Bromma.

Nystartade Skåneflyg ligger nu i startgroparna för att skicka i väg SAAB 340:n Humlan på sin premiärtur till Bromma. Grundarna bakom bolaget är fyra entreprenörer från bygden.

- För att vårt område ska bibehålla attraktivitet och vara ett levande samhälle för såväl företagare som privatpersoner är bra infrastruktur och i synnerhet flyg en väldigt viktig pusselbit, säger Jacob Karlsson, en av finansiärerna bakom det nybildade bolaget.

Covid har skjutit upp flygstarten ett par gånger, men nu trycker alltså bolaget på startknappen.

Bolaget har tecknat avtal med Nyxair om att leasa ut själva produktionen men all personal ombord kommer vara lokal. Flygkapten Magnus Larsson kommer vara baskapten och ansvarig för crew.

Flygplanet som trafikerar sträckan KID - BMA är en SAAB 340 med plats för 33 passagerare. ”Humlan” är utrustad med helt ny design, både vad gäller inredning och utsida.

Grundturlistan består av tre dagliga avgångar måndag till torsdag, och en avgång fredag och söndag. Redan nu finns biljetter tillgängliga att boka.

- Våra finansiärer gör en djärv satsning på regionen. Nu är det upp till oss alla att visa att vi vill ha flyget kvar, säger Sam Giertz, styrelseordförande.

Kristianstad Österlen Airport har stått utan reguljär trafik sedan slutet av mars 2020, i likhet med flera andra flygplatser. 2019 var utvecklingen på flygplatsen bäst i landet med en tillväxttakt på 40%. Passagerarantalet landade då på en bit över 40 000. Under stilleståndet har personal varit i korttidsarbete och arbetat med att förbereda för nystart samt ta hand om Sjöfartsverkets räddningshelikopterbas, affärsjets och ambulansflyg som kontinuerligt trafikerar flygplatsen.

- Vad kan vara bättre än ett lokalt bolag som fullt ut kan arbeta för att skapa rätt förutsättningar utifrån den geografiska plats de verkar på – ägarna till bolaget visar vägen, nu är det upp till alla oss andra att visa att deras satsning är viktig och riktig genom att flyga med bolaget, säger Jonas Haak, VD Kristianstad Österlen Airport.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

KID
Skrivet av Österlenare, 2022-01-24 14:05:21
Porten till Österlen är vid Brösarp och mig veterligen så ligger det närmare KID än MMX. Ang passagerare så får dom chansen nu att prova även fina lilla Kristianstad Österlen Airport.??
Anmäl inlägget
Tokigt flygplatsnamn
Skrivet av Bertil, 2022-01-24 11:46:47
Hur kan flygplatsen fått tagit namnet Österlen i flygplatsnamnet. Österlen ligger ju till största delen närmare Sturup. Det är inte många på Österlen som använder Kristianstad flygplats när man skall flyga till Stockholm.
Istället väljer man Sturup med stort utbud och större och bekvämare flygplan.
Anmäl inlägget
Varför återupprepa pris misstagen
Skrivet av thomas, 2022-01-22 14:57:36
Full flex i slutet mars 2.000 per sträcka för en 50 mils flygning
Alla gör samma misstag med helt orealistiska priser
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av kalle, 2022-01-22 11:56:14
Kul att höra att det satsas. Helt rätt att satsa på en fin design både på in och utsidan. Lokal besättning är nyckeln till framgång och man kan hoppas att det tillslut kan innebära ett eget AOC.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn